1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Van traditioneel tot innovatief: HAS en Meattech overbruggen kenniskloof in eiwitverwerking

Van traditioneel tot innovatief: HAS en Meattech overbruggen kenniskloof in eiwitverwerking

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie staat wereldwijd bekend om haar innovatieve kracht. Maar volgens recent onderzoek van ING komt deze koploperspositie steeds verder onder druk te staan door een toenemende schaarste aan goed opgeleid personeel. Met name technologische kennis op het snijvlak van traditioneel vakmanschap en innovatieve eiwitbronnen blijkt schaars.

HAS green academy speelt in samenwerking met Meattech in op deze uitdaging met de cursus Vleestechnologie & Alternatieve Eiwitten. Deze praktijkgerichte opleiding voorziet professionals van actuele kennis over zowel klassieke vleesverwerking als nieuwe eiwitconcepten. En sinds kort wordt de cursus afgesloten met een microcredential: een officieel erkend bewijs van opgedane competenties.

“De markt verandert sneller dan ooit. Bedrijven zoeken mensen die snappen hoe je technologie, eiwitfunctionaliteit en consumententrends met elkaar verbindt. Deze cursus levert dat op,” aldus een van de betrokken docenten.

Publicatiedatum
08-07-2025

Van traditioneel tot innovatief: HAS en Meattech overbruggen kenniskloof in eiwitverwerking

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie staat wereldwijd bekend om haar innovatieve kracht. Maar volgens recent onderzoek van ING komt deze koploperspositie steeds verder onder druk te staan door een toenemende schaarste aan goed opgeleid personeel. Met name technologische kennis op het snijvlak van traditioneel vakmanschap en innovatieve eiwitbronnen blijkt schaars.

HAS green academy speelt in samenwerking met Meattech in op deze uitdaging met de cursus Vleestechnologie & Alternatieve Eiwitten. Deze praktijkgerichte opleiding voorziet professionals van actuele kennis over zowel klassieke vleesverwerking als nieuwe eiwitconcepten. En sinds kort wordt de cursus afgesloten met een microcredential: een officieel erkend bewijs van opgedane competenties.

“De markt verandert sneller dan ooit. Bedrijven zoeken mensen die snappen hoe je technologie, eiwitfunctionaliteit en consumententrends met elkaar verbindt. Deze cursus levert dat op,” aldus een van de betrokken docenten.

Microcredential: tastbaar bewijs van actuele vakkennis

In een tijd waarin bijscholing essentieel is, groeit de vraag naar flexibel en erkend onderwijs. De introductie van de microcredential, maakt het mogelijk om behaalde leeruitkomsten op een transparante en controleerbare manier te registreren. Daarmee wordt de cursus niet alleen waardevoller voor de deelnemer, maar ook voor werkgevers die investeren in toekomstbestendige kennis.

De cursus richt zich op professionals uit de vlees-, plantaardige of snackindustrie en biedt onder meer:

  • Inzicht in eiwitbronnen, hulpstoffen en textuurvorming
  • Praktische technieken zoals roken, fermenteren en coaten
  • Regelgeving, voedselveiligheid en verpakkingsconcepten
  • Een innovatieproject: de Meattech Challenge

Investeren in mensen is investeren in concurrentiekracht

Het eerdergenoemde ING-rapport is helder: als de sector wil blijven innoveren, zal er fors geïnvesteerd moeten worden in het opleiden en behouden van vakmensen. Opleidingen zoals deze cursus zijn cruciaal om die kenniskloof te dichten.

De cursus combineert actuele technologie met hands-on leren, afgestemd op de praktijk van vandaag én morgen. Daarmee vormt het een waardevolle aanvulling op het opleidingsbeleid van bedrijven die hun voorsprong willen behouden of herwinnen.

Meer informatie en aanmelden

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 8: Eerlijk werk en economische groei
  • Sustainable Development Goal 11: Duurzame steden en gemeenschappen
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie
  • Sustainable Development Goal 14: Leven in het water
  • Sustainable Development Goal 15: Leven op het land
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken