1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Susie Food ontwikkelt samen met HAS studenten gezondere vruchtenhagel

Susie Food ontwikkelt samen met HAS studenten gezondere vruchtenhagel

Susie Food helpt mensen op een leuke en makkelijke manier gezonde(re) en duurzame(re) keuzes te maken. Door lekkere producten te maken die gezonder zijn dan wat al in het schap staat én gemaakt zijn van reststromen. Susie Food: “Er zijn veel producten die wel lekker zijn, maar veel suiker en onnodige toevoegingen bevatten en niet duurzaam zijn. Dat moet anders en beter kunnen!”

Susie Monster Mania gezonde vruchtenhagel

Susie Icecream

Het eerste product dat Susie Food op de markt heeft gebracht, is Susie Icecream. Dit product is gemaakt van 100% fruit met maar twee ingrediënten; bananenpuree en vruchtenpuree. Voor de bananenpuree worden reststromen gebruikt die anders weggegooid zouden worden. Daarom heeft het Susie Icecream ook een Nutriscore A, terwijl de meeste ijssoorten niet hoger scoren dan Nutriscore C. Het ijs heeft geen toegevoegde suikers, zoetstoffen of andere toevoegingen, daarnaast is het vegan, glutenvrij en zuivelvrij. Het past dan ook goed bij de behoeften van de bewuste consument. Een 100% natuurlijk product met ingrediënten die iedereen begrijpt!

Susie Icecream

Wij waren dan ook niet verrast dat Susie Icecream is verkozen tot winnaar van de Gezonde Innovatie Awards, een prijs voor producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eet- en drinkpatroon.

Uitbreiding van het assortiment

Er zijn inmiddels diverse varianten van Susie Icecream op de markt gekomen, maar de ambitie van Susie Food reikt verder. “Op een dag zag ik het pak vruchtenhagel op de ontbijttafel staan, een favoriet van mijn kinderen. Ik schrok toen ik zag hoeveel suiker daarin zit: 94 procent, en dan nog 5 procent appelsap. Mijn kinderen vinden het echter heel lekker, dus ik wil ze graag een gezonder en duurzaam alternatief bieden. Om die reden heb ik contact gezocht met Gerlinde van Santen van HAS green academy, die aan de zijlijn ook heeft meegedacht bij de ontwikkeling van Susie Icecream”.

De ontwikkeling van de gezondere vruchtenhagel is opgepakt door twee studenten Food Innovation, die begeleid zijn door docente Jet Vossebeld. De eerste stap in de ontwikkeling was een onderzoek van wat er al op de markt is. Er bleek nauwelijks aanbod te zijn op het gebied van gezondere broodstrooisels en laat staan duurzaam aanbod. Vervolgens zijn samen met de opdrachtgever de randvoorwaarden vastgesteld. Een belangrijke randvoorwaarden was een zo laag mogelijk suikergehalte. Daarnaast moest het product van geredde groenten en fruit gemaakt worden in het kader van duurzaamheid. En last but not least: het moet lekker zijn en met name door kinderen lekker gevonden worden.

Het hele projectteam, zowel de studenten, de begeleider én de opdrachtgever zijn hier enthousiast aan begonnen. Er zijn veel verschillende recepturen getest, waarvan de basis meestal zoete aardappel was, aangevuld met verschillende soorten vruchten. Zonder suiker bleek het niet mogelijk om een lekker product te maken, bovendien bevatten de vruchten en zoete aardappel zelf ook suikers. Desondanks is het gelukt om het suikergehalte te halveren en bovendien bijna 20% vezels in het product te krijgen.

Gezonde vruchtenhagel binnenkort op de markt?

Er is inmiddels belangstelling van retailers voor de gezondere en duurzamere vruchtenhagel. Susie Food “Het was heel fijn samenwerken met de HAS en ik kan iedereen aanbevelen om een dergelijk project bij de HAS als afstudeerproject neer te leggen. Enthousiaste studenten komen met heel creatieve ideeën, denken out of the box, zijn op de hoogte van de laatste trends en bovendien is op de HAS veel apparatuur aanwezig die gebruikt kan worden bij de ontwikkeling. Ik ben heel trots op het product dat wij nu hebben liggen, het is zelfs goedgekeurd door mijn kinderen!”

Ook interesse in een afstudeerproject?

Heb jij ook vraagstukken binnen jouw bedrijf waar je de expertise en/of mankracht niet voor in huis hebt? Wil jij innoveren, verduurzamen of jouw productieproces optimaliseren? Onze studenten en docent-adviseurs gaan de uitdaging graag met jou aan. Met onze expertise en enthousiasme zorgen wij voor een passend eindresultaat. Nieuwsgierig? Neem vrijblijvend contact op met Gerlinde van Santen; g.vsanten@has.nl, 06 51534076.

  • Gerlinde van Santen

    docent en senior adviseur bij de opleiding Voedingsmiddelentechnologie

Samenwerken met HAS green academy?