1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Succesvolle samenwerking ATLAS leefomgeving en AGIS-studenten

Succesvolle samenwerking ATLAS leefomgeving en AGIS-studenten

Atlas Leefomgeving werkt regelmatig samen met HAS Green Academy in Den Bosch, in verschillende (studenten)projecten en workshops rondom geodata of participatie. 1 van die studentenprojecten van afgelopen voorjaar ging over geluidsbeleving.

Het onderzoek

Atlas Leefomgeving was op zoek naar achtergrondinformatie over klachten dat mensen meer geluid ervaren dan de geluidkaarten weergeven. Studenten Applied Geo-Information Science voerden een online enquĂȘte uit naar de geluidbeleving van Utrechters. Dat leverde 400 ingevulde vragenlijsten op. Deze vergeleken ze met de AtlasLeefomgeving-geluidkaarten en sensordata van het Samenmetenportaal.

Respondenten geven aan het meest last te hebben van wegverkeer en buren, maar ook van piekgeluiden. Denk aan schreeuwende kinderen op een schoolplein, jongeren op scooters in de avond of uitgaansgeluiden 's nachts.
Koen Verhoeven en Steven Reijntjens
Studenten Applied Geo-Information Science

Onvoorziene resultaten

De geluidhinder kwam 10% hoger uit dan bij Atlas Leefomgeving en 50% hoger dan bij Samenmeten. HAS'ers Koen en Steven leggen uit dat dit komt doordat Atlas geen jaargemiddelden meeneemt.

"Wellicht doen piekgeluiden meer voor de beleving dan het jaargemiddelde geluid, al is dat met 52,8 dB voor de Bergstraat en 35,3 dB voor de Adelaarstraat al best fors."

Het eindverslag kreeg het uitzonderlijk hoge cijfer 9,7.