1. Home
 2. Meer HAS
 3. Nieuws
 4. Onderwijsdelegatie naar Kentucky om samenwerking te verkennen

Onderwijsdelegatie naar Kentucky om samenwerking te verkennen

HAS green academy, Hogeschool Inholland en Yuverta reisden recent met behulp van een voucher van het Groenpact Versnellingsprogramma Internationalisering af naar Kentucky. Het doel? Samenwerking zoeken met Amerikaanse universiteiten gericht op het delen van kennis op het gebied van tuinbouwonderwijs. De delegatie werd met open armen ontvangen.

Kentucky

Marjo Baeten is programmamanager HAS Internationale Projects (HIP) en ging namens de HAS naar Kentucky en vertelt er uitgebreid over in een artikel op de website van Groenpact: "Voor ons is kennisdeling en samenwerking tussen het onderwijs, bedrijfsleven en de overheid zo gewoon. Maar in Amerika is dat echt heel anders." De wil om verder te komen is er absoluut, bij alle betrokken partijen. En alleen daarom al was de reis een succes.

Publicatiedatum
08-09-2023

Streven naar gezond voedsel

Kentucky is een staat met veel werkeloosheid en grote gezondheidsproblemen. Om dit tij te keren, besloot Kentucky om de productie van tabak plaats te laten maken voor tuinbouw. Lokaal geproduceerd, gezond voedsel: een mooi streven. Boeren kregen van de overheid tunnelkassen om groenten te produceren. Echter, de ondernemers bleken niet over de nodige kennis en kunde beschikken. Ook ontbreekt een ecosysteem van samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Twee onderwerpen waar Nederland in uitblinkt. In 2020 is dan ook een ambitieuze samenwerkingsovereenkomst getekend tussen 17 partijen uit Kentucky en Nederland: Let’s grow together. Samenwerking op het gebied van onderwijs is hier onderdeel van.

Stappen naar samenwerking

Het bezoek aan Kentucky was bedoeld om beter in kaart te brengen waar precies behoefte aan is, zowel in het bedrijfsleven als in het onderwijs. Ook moest duidelijk worden welke stappen nodig zijn om de samenwerking tot leven te brengen. Marjo: “Dit is allemaal gelukt. De volgende stap is om een studentenuitwisseling op gang te brengen. We hebben daar de fondsen nog niet voor, maar toch willen we in januari 2024 beginnen met de eerste uitwisselingen. Stages met een onderzoeksproject, dat zou fantastisch zijn. Maar ook docentenuitwisseling is nodig.”

Internationale kansen versnellen

Het Versnellingsprogramma Internationalisering van Groenpact geeft onderwijsinstellingen de kans om internationale samenwerking versneld van de grond te krijgen. Per studiejaar zijn 20 vouchers te bemachtigen ter waarde van € 15.000. Om in aanmerking te komen, doen aanvragers een projectvoorstel. Met het toegekende bedrag kunnen onderwijsinstellingen op verkenning gaan in het buitenland en de nodige contacten leggen.

Lees het volledige interview op de website van Groenpact

Neem contact op

 • Marjo Baeten

  Hogeschooldocent Management van de Leefomgeving en programma-manager HAS International Projects

  m.baeten@has.nl
  m.baeten@has.nl
  Linkedin
  Linkedin