1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Nieuwe cursus Logistiek in Agro & Food

Nieuwe cursus Logistiek in Agro & Food

Eind januari 2024 start de nieuwe cursus Logistiek in Agro & Food: een cursus voor werknemers en managers binnen agri-foodbedrijven die zich met logistiek bezighouden, maar geen logistieke opleiding hebben genoten. Met als bijzonder leerzaam en uniek onderdeel van de cursus: de Fresh Connection game, waarin de cursisten een eigen productiebedrijf besturen.

Via theorie en gamificatie kennis van logistieke processen opdoen

In de cursus leren cursisten hoe zij het logistieke proces binnen hun productiebedrijf kunnen plannen en beheersen. Onder andere chauffeurs die zijn doorgegroeid naar een logistieke functie, planners, inkopers en marketeers behoren tot de doelgroep. Begrippen als bezettingsgraad, stuklijst, snellopers, FIFO en omsteltijd komen daarbij voorbij, maar ook voorraadbeheer, handling en e-fulfillment.  

Publicatiedatum
29-08-2023

Claudy Claus, al bijna 30 jaar docent bij HAS green academy, is de docent van deze nieuwe cursus. Binnen de hbo-opleidingen Bedrijfskunde en agribusiness en Bedrijfskunde en foodbusiness brengt zij de kennis al jaren over aan studenten. Wat zij belangrijk vindt wanneer zij voor een groep staat? ‘Veel spel en interactie. En ik ken iedereen bij naam, want ik houd het graag persoonlijk.’ Natuurlijk is de theorie belangrijk, waarvoor tijdens deze nieuwe cursus gewerkt wordt met het boek ‘Werken met logistiek’, maar voor Claudy is spel een onmisbaar element in haar lessen. Zij maakt daarbij tijdens de cursus gebruik van de ‘Fresh Connection game’: een online spel waarin je jouw eigen sappenbedrijf runt.

‘In dit spel gaan cursisten zelf aan de slag met productieplanning, voorraadbeheer, verkoop en inkoop en leren zij dit echt toepassen.’ Tijdens het spel neemt iedere cursist een andere rol aan; de rol van inkoper, logistiek manager, operations manager of verkoper. Het is niet voor niks dat studenten waarmee Claudy het spel al jaren speelt dit spel noemen als een van de meest leerzame elementen van haar vakken, want zoals Claudy zelf zegt; ‘in dit spel komt alles samen’.

‘Ik maak in mijn lessen altijd een koppeling met de actualiteit. Of het nu gaat om de oorlog in de Oekraïne of de overlast van flitsbezorgers.' Claudy Claus, docent

Veel ruimte voor praktijkcasussen

Een andere manier waarop de cursus interactief gemaakt wordt, is doordat Claudy veel ruimte maakt voor de cursisten om vragen en uitdagingen uit de eigen praktijk voor te leggen. Met de diversiteit aan achtergronden onder de cursisten levert dit veel interessante casussen op. Maar ook Claudy zelf heeft genoeg praktijkvoorbeelden uit de agrifood sector vanuit eerdere bedrijfskunde opleidingen, die zij verzorgde voor managers bij onder andere Heineken, Refresco, Perfetti van Melle en Rabobank.
‘Ik maak in mijn lessen altijd een koppeling met de actualiteit, of het nu gaat om de oorlog in de Oekraïne of de overlast van flitsbezorgers. Er zijn meer dan genoeg uitdagingen die het vakgebied boeiend houden.’

 

Meer over deze nieuwe cursus lees je op de cursuspagina.

Cursus Logistiek in Agro & Food

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie