1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Natuurinclusieve landbouw via nieuwe Green Deal vast onderdeel van groen onderwijs

Natuurinclusieve landbouw via nieuwe Green Deal vast onderdeel van groen onderwijs

Natuurinclusief denken en handelen - waarbij de natuur zo goed mogelijk benut wordt in en rondom het boerenbedrijf – wordt als vast onderdeel opgenomen in het lesprogramma van groene opleidingen. Vanaf komend jaar werken docenten en onderzoekers van vmbo, mbo, hbo en wo in een Landelijke Onderwijscirkel Natuurinclusieve Landbouw samen aan kennisontwikkeling, docentscholing en onderwijsontwikkeling op het gebied van natuurinclusieve landbouw. Ook komt er meer focus op samenwerking tussen onderwijsinstellingen en demo-leerbedrijven in verschillende regio’s.

Verankering groen onderwijs

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ondersteunt deze inhoudelijke vernieuwing van het groene onderwijs en het opnemen van natuurinclusieve landbouw als integraal onderdeel van het lesprogramma. Op woensdag 16 januari 2019 tekende zij de Green Deal Natuurinclusieve landbouw in het Groene Onderwijs, waarin 26 verschillende partijen, waaronder groene onderwijsinstellingen, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, universiteiten, provincies en boerenennatuur.nl, de ambitie uitspreken om natuurinclusieve landbouw steviger te verankeren in groen onderwijs.

Vitaliteit herstellen

Ook HAS Hogeschool tekende de Green Deal. “Landbouw gaat over productie van natuurlijke grondstoffen voor voeding”, stelt collegevoorzitter Dick Pouwels.  “De afgelopen decennia hebben we onze landbouw in belangrijke mate tot ontwikkeling gebracht met behulp van niet-natuurlijke producten in bijvoorbeeld bemesting en ziektepreventie. Dat heeft de voedselproductie sterk verbeterd qua volume, maar tegelijkertijd ook schade aangebracht aan de vitaliteit van ons natuurlijke ecosysteem en daarmee ook ons landbouwecosysteem. De kunst is om die vitaliteit weer te herstellen en daarmee onze landbouw én natuur krachtiger en prachtiger te maken. Natuurinclusieve landbouw legt daar de nadruk op en wij als hogeschool vinden het belangrijk hier in ons onderwijs en onderzoek stevig op in te zetten.”

Bekijk ook de video op de website van LNV