1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Lector Olga Haenen neemt afscheid tijdens bijzondere SUM-UP meeting

Lector Olga Haenen neemt afscheid tijdens bijzondere SUM-UP meeting

Op 24 maart heeft lector Dr. Ir. Olga Haenen van HAS Hogeschool tijdens een bijzondere SUM-UP meeting afscheid genomen. De bijeenkomst werd gehouden ter ere van de afronding van haar lectoraat INVIS: Nieuwe eiwitten, insecten en vis, gezond, duurzaam en veilig.

HAS Lector Olga Haenen afscheid

Aan de hand van sprekende voorbeelden uit de praktijk namen Olga, haar docentonderzoekers en enkele externe sprekers de aanwezigen mee door een deel van de resultaten van verschillende HAS-gerelateerde onderzoeken, aanverwante kennis en visie. Ze beantwoordden de vragen waar komen we vandaan, waar staan we nu en hoe ziet de toekomst van insecten voor gebruik in diervoer binnen en buiten de HAS eruit?

Reductie klimaatbelasting

Het lectoraat INVIS is op 1 januari 2022 geƫindigd en had als doel bij te dragen aan de reductie van de klimaatbelasting, door vis op een duurzamer manier te produceren met behulp van insecten als eiwitbron in visvoer, waarbij die insecten mogelijk op reststromen worden gekweekt.

Eiwitbron voor de toekomst

Vis wordt mondiaal gezien als belangrijke eiwitbron voor de toekomst. Door vis op een duurzame manier te produceren met behulp van insecteneiwitten kan een bijdrage worden geleverd aan de reductie van de klimaatbelasting terwijl voldaan wordt aan de toenemende behoefte aan eiwit. Het lectoraat wil de Nederlandse onshore aquacultuur aan laten sluiten bij de insectenteelt door gebruik van gezonde en voedselveilige insecten als eiwitbron in visvoer die mogelijk op reststromen worden gekweekt. Hiermee wordt een duidelijke behoefte aan een verbinding tussen de sectoren en aan een toename van de productie van nieuwe, vis- en insecten-eiwitten ingevuld.

Productiedieren

Gedurende het lectoraat verschoof de focus van vis naar allerlei productiedieren, en dan met name pluimvee. Daarmee verschoof ook de samenstelling van het kernteam INVIS: docent-onderzoeker Arjan Borghuis en lector Olga Haenen, met in de 1e twee jaar docent-onderzoeker Ellen Weerman, met focus op aquacultuur, die opgevolgd werd door docent-onderzoeker Femke Schaafstra, met focus op pluimvee.

Onderzoek gaat door

Het insectenonderzoek stopt natuurlijk niet met de afronding van het lectoraat. Het onderzoek is inmiddels ondergebracht bij 2 andere lectoraten van HAS Hogeschool: Precision Livestock Farming en Voedselproductie in een Circulaire Economie.

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken