1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Kan natuurinclusieve landbouw van Nederland weer een GIDS-land maken? – Deel 3 blogserie

Kan natuurinclusieve landbouw van Nederland weer een GIDS-land maken? – Deel 3 blogserie

Kan Nederland GIDS-land worden met natuurinclusieve landbouw, waarbij een goed verdienmodel voor de boer centraal staat? That’s the question! De derde blogpost is van oud-lector Roger Engelberts.

HAS winkelwagen

Natuurinclusieve landbouw. Iedereen heeft er de mond van vol. Maar wat is het eigenlijk? En hoe belangrijk is natuurinclusieve landbouw in relatie tot het grote VN-doel om in 2030 een klimaat neutrale landbouw te realiseren? Is het haalbaar, schaalbaar en betaalbaar? Welk proces gaat daarbij helpen? Hoever ligt natuurinclusieve landbouw eigenlijk af van de gangbare landbouw? Gaat de nieuwe Farm2Fork strategie van de EU – een strategie waarin Europa in 2030 25 % biologische landbouw moet realiseren – een impuls geven aan natuurinclusieve landbouw in Nederland? In 2030, dat is over 8 jaar, pakweg 3.000 dagen!

Meer vragen dan antwoorden. 4 (oud)-lectoren van HAS Hogeschool, 1 professor van Wageningen University en 1 HAS-alumnus (winnaar HAS Foodmanship award en lid Food100) gaan op zoek naar opiniërende antwoorden in een serie van 6 artikelen. Daan Groot, Erwin van Woudenberg, Harry van Delft, Roger Engelberts, Ruben Burger en Martin Scholten gaan de challenge aan en kijken ieder vanuit hun eigen perspectief naar het vraagstuk. De uitdaging: kan Nederland GIDS-land worden met natuurinclusieve landbouw, waarbij een goed verdienmodel voor de boer centraal staat? That’s the question! De derde blogpost is van oud-lector Roger Engelberts.

Boeren in symbiose – Door Roger Engelberts

Van polariserende discussie…

Boer Mark: “Natuurinclusief boeren is zo’n onzin. Laat ons nou gewoon efficiënt boeren en laat ons verder met rust, anders leggen we distributiecentra plat. Wij bemoeien ons toch ook niet met Schiphol of bouwend Nederland?”

Boer Ruud: “Voor ons is Natuur Inclusieve Landbouw (NIL) juist de gewoonste zaak van de wereld. Kijk nou eens naar de overeenkomsten in plaats van de verschillen. Laten we wel zijn. Boeren en natuur zijn allebei 100% gebaseerd op… biologie.”

Boer Mark: “Ach, het is gewoon een linkse hobby van salonsocialisten. Het is toch in- en intriest dat de Amsterdamse Grachtengordel bepaalt hoe wij moeten boeren. 60 % van alle Kamerleden komt uit Rotterdam of Amsterdam. Ze zijn nog nooit op het platteland geweest, laat staan bij een boer. Een minderheid bepaalt voor de meerderheid.”

Boer Ruud: “We moeten beseffen dat we in Nederland boeren in een stadsstaat. In een glazen stal. Zullen rekening moeten houden met onze buren beleidsmakers en 20 miljoen andere bemoeials. Boeren met buren. Buurderijen. Als wij als boeren geen maatschappelijk draagvlak houden dan kan de laatste boer het lampje uitdoen. Wij kunnen alleen overleven in de context waarin we bestaan. Dat is onze licence to produce. In normaal Nederlands: stallen worden straks niet meer vergund maar gegund.”

Boer Mark: “Kan allemaal wel waar zijn, maar het is het agrofood complex dat samen een enorme waarde toevoegt en het bruto nationaal product verhoogt met ca 100 miljard euro. Driekwart van wat we produceren gaat de grens over naar de verenigde staten van Europa. Voor mij is dat de korte keten, en – mind you – 50 % van wat we consumeren importeren we in een lange keten van foodmiles. Snap jij het nog? Plus: het zijn de boeren die 10 % van de (in)directe beroepsbevolking de kost geeft, lees de banenmotor draaiend houdt. Laten we daar eens oog voor hebben. Bovendien; Natuurinclusief boeren levert niets extra’s op.”

Boer Ruud: “Dat is niet waar. Ik bewijs het in mijn stal.”

Boer Mark: “Wel waar.”

Boer Ruud: “Niet waar.”

Boer Mark: “Welles.”

Boer Ruud: “Nietes............"

Lees verder op onze blog

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Kas HAS Hogeschool

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de sector en HAS-activiteiten?

Ja, ik meld me aan!