1. Home
 2. Meer HAS
 3. Nieuws
 4. Ivar van Dorst wint de Frans van Leijden Award 2023!

Ivar van Dorst wint de Frans van Leijden Award 2023!

Met gepaste trots reikte HAS green academy gisteren de tweede Frans van Leijden Award uit aan Ivar van Dorst met zijn onderneming Ekoto. Hier produceert en onderzoekt hij onder andere oerrassen van Nederlandse bonensoorten.

Ivar met award

De award werd, drie jaar na het overlijden van Frans van Leijden, als eerbetoon aan hem uitgereikt. De bijzondere uitreiking vond plaats tijdens de viering van het 10-jarige jubileum van de HAS vestiging in Venlo. En vestiging die zonder Frans niet in deze hoedanigheid zou hebben bestaan.

Kleurt buiten de lijntjes

“Ivar heeft een plan en heel duidelijke visie. Ondanks de twijfels vanuit zijn omgeving is hij volhardend in wat hij wil en zette zijn idee door. Dat is typisch Frans. Ivar kleurt met zijn aanpak ook buiten de lijntjes van de traditionele boerderij!”, aldus de toelichting van de jury.

 

Thee, bonen en soja: mijn doel is om zo veel mogelijk van deze in Nederland uitgestorven producten weer lokaal te telen.

Na afronding van zijn studie International Food & Agribusiness aan HAS green academy in 2021 heeft Ivar de activiteiten van het boerenbedrijf van zijn ouders opgepakt, maar wel op een andere manier. Hij boert met een korte keten, lokale producten en veel innovatie. Dat doet hij onder de naam Ekoto, gevestigd in Etten-Leur.

‘Ik ben begonnen met een onderzoek naar innovatieve teelten. Denk aan in Nederland gekweekte thee, plantaardige eiwitten en bonensoorten die voor de oorlog geteeld werden. Er is een hoop in zaadbanken bewaard gebleven en mijn doel is om zo veel mogelijk van deze in Nederland uitgestorven producten weer lokaal te telen. Zo zijn wij niet afhankelijk van bijvoorbeeld thee en soja eiwitten uit het buitenland’.

“Deze eervolle award en cheque gaan Ekoto helpen bij het verder herintroduceren van de oude Nederlandse bonenrassen, om de eiwittransitie te kunnen versnellen.” Sprak de trotse winnaar na afloop.

Genomineerden

Naast Ivar van Dorst waren ook Duifje van Dugteren en Lennart Hoops genomineerd voor de award. Drie studenten, die stuk voor stuk barsten van talent en ondernemerschap en met hun mooie initiatieven alle drie een plek op het podium verdienen. Ivar wist echter de meeste publieksstemmen te bemachtigen en ook de vakjury heeft hij overtuigd van een positie als winnaar van de eerste Frans van Leijden Award.

 

Uitreiking tijdens viering 10 jaar HAS Venlo

Samen met van studenten, (oud-)medewerkers, alumni en partners van de HAS werd het 10-jarig bestaan van de vestiging in Venlo gevierd. De uitreiking van de Frans van Leijden Award had een bijzondere plek in het programma.

Zonder de eigenschappen en competenties van Frans van Leijden was de vestiging Venlo er in deze hoedanigheid en vorm nooit geweest. Om dit voor elkaar te krijgen was het nodig om te pionieren, grenzen te verkennen, out-of-the-box te denken en handelen, soms buiten de lijntjes te kleuren, ondernemerschap te tonen, te volharden en hard te werken om die visie ook te realiseren.

Met deze award geeft de HAS een student of recent afgestudeerde van HAS green academy, die ook over deze of vergelijkbare eigenschappen beschikt en deze in praktijk brengt een steuntje in de rug.

De Frans van Leijden Award

De award is een levend kunstwerk, ontworpen door Esther Hoogendijk. Uitgangspunt voor het ontwerp waren ‘robuustheid, kwetsbaarheid en groei’. Esther heeft dit vormgegeven door zaden van pionierende soorten zoals klaproos en moerasandijvie te verwerken in de award. Onder invloed van water en licht heeft het de potentie om te groeien en bloeien.

Meer weten over de Frans van Leijden Award?

Wil je de filmpjes van de genomineerden nog eens bekijken? Alle informatie over de genomineerden en de Frans van Leijden Award vind je op onze informatiepagina over de Frans van Leijden Award.  

Sustainable Development Goals

 • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
 • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
 • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
 • Sustainable Development Goal 8: Eerlijk werk en economische groei
 • Sustainable Development Goal 11: Duurzame steden en gemeenschappen
 • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
 • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie
 • Sustainable Development Goal 14: Leven in het water
 • Sustainable Development Goal 15: Leven op het land
 • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken