1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Innovatieve cursus Populatie-ecologie bij HAS green academy

Innovatieve cursus Populatie-ecologie bij HAS green academy

HAS green academy heeft een nieuwe, innovatieve cursus ontwikkeld op het gebied van plaagdierbeheersing. Initiatiefnemer en HAS-docent Bruce Schoelitsz werkte hiervoor samen met Training Coördinator Richard van ’t Noordende en Communicatie- en Eventspecialist Katho Lepee van Killgerm. Samen vertellen zij het verhaal achter de totstandkoming van deze unieke cursus, waarin praktische toepasbaarheid wordt gecombineerd met diepgaande ecologische inzichten.

Van studentenonderzoek naar professionele cursus

De basis voor de cursus werd gelegd door studenten die een uitgebreid achtergronddocument samenstelden. Zij onderzochten diverse aspecten van plaagdierbeheersing aan de hand van literatuurstudie en praktijkcases met als rode draad Integrated Pest Management. “Deze aanpak zorgde ervoor dat de cursus al een stevige inhoudelijke fundering had voordat ik hem verder heb uitgewerkt," aldus Bruce. Samen met zijn collega Nathalie Roefs en in nauwe samenwerking met de collega’s van Killgerm, een marktpartij die actief is in de plaagdierbranche, werd de cursus vormgegeven als nascholing.

Deze plaagdierbeheersingsscursus valt op door haar vernieuwende aanpak en focus op verdieping. “Wij bieden cursisten de unieke kans om overlast te benaderen vanuit een ecologisch perspectief – met oog voor oorzaak, omgeving én evenwicht”, vertelt Richard. “Deze aanpak maakt de cursus onderscheidend en gewaardeerd binnen de branche.”

Publicatiedatum
01-07-2025
Wij bieden cursisten de unieke kans om overlast te benaderen vanuit een ecologisch perspectief – met oog voor oorzaak, omgeving én evenwicht
Richard van ’t Noordende
Training Coördinator Killgerm

Ecologie als leidraad

Een van de kernprincipes van de cursus is het toepassen van ecologische kennis op plaagdierproblematiek. "We kijken niet alleen naar het bestrijden van een probleem, maar ook naar het voorkomen ervan," legt Bruce uit. Dit principe wordt onderbouwd met ecologische concepten, zoals de draagkracht: hoeveel individuen van een soort kunnen duurzaam in een gebied leven? Door deze theorie toe te passen, kunnen professionals beter inschatten welke maatregelen effectief zijn en welke niet. Dit is een geheel nieuwe manier van denken voor veel cursisten, vooral voor degenen die al jaren in het vak zitten.

De cursus is bewust opgezet als een verdiepende nascholing bedoeld voor mensen die al enige tijd werkzaam zijn in de plaagdierbeheersing. Katho benadrukt dat het geen cursus is die je zonder voorkennis kan volgen, omdat er echt de diepte in gegaan wordt en cursisten een ander perspectief leren innemen: “We geven aan dat mensen wat ervaring moeten hebben; het is niet voor de nieuwkomers, maar voor degenen die hun kennis willen uitbreiden en op peil willen houden.”

 

Vakbekwaamheid en nascholing: verplicht en essentieel

De cursus is zo opgezet dat deelnemers actief met de stof bezig zijn. "In plaats van alleen te luisteren, maken ze opdrachten in een werkboek en bespreken we die gezamenlijk. Dat zorgt voor meer betrokkenheid en discussie," leggen Bruce en Richard uit. Deze interactieve aanpak wordt zeer gewaardeerd.

Aan het einde van de cursus volgt een toetsing, waarbij cursisten punten ter verlenging van hun vakbekwaamheidsdiploma ontvangen. De vakbekwaamheid moet elke vijf jaar verlengd worden door het volgen van minimaal vier nascholingen binnen die periode. Dit systeem zorgt ervoor dat professionals voortdurend up-to-date blijven en voldoen aan de wettelijke eisen binnen de branche. Mocht je interesse hebben in deze cursus, maar niet vakbekwaam zijn, dan ben je ook van harte welkom (zonder examen).

Positieve reacties en imago van het vakgebied

Hoewel sommige cursisten al meerdere jaren ervaring hebben, zien zij deze cursus als een frisse blik op hun werkgebied. "Het imago van plaagdierbeheersing is in Nederland nog niet zo positief, in tegenstelling tot landen zoals de Verenigde Staten, waar het beroep meer respect geniet," zegt Bruce. De cursus helpt om het vakgebied te professionaliseren en het besef te vergroten dat voorkomen beter is dan genezen.

Een belangrijke drijfveer is feedback van klanten. Richard deelt dat positieve referenties van klanten de kern vormen van hun verhaal: “Het gaat uiteindelijk om hoe de klant de cursus ervaren heeft. Dat is de beste bevestiging die je kunt krijgen.”

Een van de positieve reacties na het volgen van de cursus kwam van Ruiter Plaagdierbeheersing. Zij deelden het volgende op LinkedIn:

Groei- en overlevingscurves, verschillen in r- en K strategieën, de leeftijdsopbouw van een populatie, draagkracht, sterfte- en geboortecijfers, eiland-theorie … Het zijn allemaal concepten die het begrip van populaties vergroten. Binnen dit verdiepende programma werden deze en andere basisconcepten vanuit de ecologie gekoppeld aan uit het werkveld relevante voorbeelden en opdrachten, waarna ze nu in de praktijk kunnen worden geïntegreerd met de principes van Integrated Pest Management.

𝐄𝐞𝐧 𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐤𝐢𝐣𝐤 𝐨𝐩 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞𝐬 𝐞𝐧 𝐡𝐮𝐧 𝐝𝐲𝐧𝐚𝐦𝐢𝐞𝐤—onmisbaar voor elke plaagdierbeheerser die écht effectieve plaagdierbeheersplannen wil opstellen! Met dank aan Killgerm Benelux, HAS green academy & Bruce Schoelitsz..

Deze samenwerking tussen Killgerm en HAS green academy biedt daarmee een waardevolle en actuele scholingsmogelijkheid die inspeelt op de behoefte aan professionele groei en innovatie binnen de plaagdierbeheersing
Richard van ’t Noordende
Training Coördinator Killgerm

Toekomst en toegankelijkheid

Met deze cursus slaan HAS green academy & Killgerm een brug tussen wetenschap, praktijk en marktbehoefte. De combinatie van ecologische kennis, interactieve werkvormen en marktgerichte samenwerking maakt het een waardevolle aanvulling voor professionals in de plaagdierbeheersing. Bruce kijkt dan ook positief naar de toekomst: "We bieden hiermee een nieuwe manier van kijken en denken die het vakgebied verder kan professionaliseren."

Verder zijn er concrete plannen om de cursus continu te evalueren en waar nodig te verbeteren en om eventueel nieuwe cursussen binnen dit vakgebied te ontwikkelen in de toekomst. “Het bevalt goed om samen vernieuwend te zijn en mensen aan het denken te zetten”, aldus Katho.

Benieuwd naar de cursus Populatie-ecologie? Klik hier voor meer informatie.

Interesse? Neem gerust contact op!

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 8: Eerlijk werk en economische groei
  • Sustainable Development Goal 11: Duurzame steden en gemeenschappen
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie
  • Sustainable Development Goal 14: Leven in het water
  • Sustainable Development Goal 15: Leven op het land
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken