1. Home
 2. Meer HAS
 3. Nieuws
 4. Help Wat kan ik verwachten van de Omgevingswet

Help! Wat kan ik verwachten van de Omgevingswet

Voor alles een eerste keer. Zo ook de Omgevingswet, die volgens de huidige planning per 1 januari 2024 in zal gaan. Een grote uitdaging waar nog veel voor moet gebeuren.

Help! Wat kan ik verwachten van de Omgevingswet

We weten natuurlijk al even dat de Omgevingswet eraan zit te komen. Veel overheden zijn daarom ook al enige tijd voorbereidingen aan het treffen. Basiskennis van de Omgevingswet is daarom vaak al in huis. Maar die basiskennis is niet voldoende om voorbereid te zijn op de praktische realiteit van de wetgeving. Wat kunnen we verwachten wanneer we straks daadwerkelijk een aanvraag in behandeling krijgen? Waar loop je tijdens zo’n traject dan tegenaan? Het antwoord blijft uit, want voor iedereen is dit nieuw.

Anders werken is nauw samenwerken

Onze experts benoemen het “anders werken” door de Omgevingswet, als dé grootste ommezwaai voor overheden. De Omgevingswet doet namelijk een groot beroep op samenwerken. Anders dan dat we gewend zijn.

De eilandjes die er binnen overheden toch vaak nog zijn, moeten worden doorbroken. Intern, maar ook extern. Want door de integraliteit van de wet, die de belangen aan de voorkant afweegt, is het cruciaal geworden om goed samen te werken.

Nieuwe mindset

Dat vraagt om een andere mindset en integrale aanpak. Hoe pak je dat aan? Wie zijn je stakeholders? En hoe krijg je hun medewerking? Hoe maak je een verantwoorde afweging tussen de verschillende belangen?

Meerdere doelstellingen dienen integraal afgewogen te worden en in de omgevingsprogramma's geïmplementeerd te worden. Juist de groene leefomgeving is het podium waar deze doelstellingen samenkomen.

Het is daarbij niet nodig om inhoudelijk alles te weten, maar is het belangrijk dat je: 

 • stakeholders kunt verbinden en verleiden shareholders te worden
 • belangen, beleidswensen en wettelijke beperkingen bij elkaar brengt
 • stuurt op beweging vanuit ieders belang en kennis naar gezamenlijk belang (Omgevingswet en Omgevingsvisie)

Praktisch aan de slag

Wil je praktisch met deze stappen aan de slag en je deze integrale aanpak en nieuwe mindset eigen maken? En heb je behoefte aan een stuk begeleiding en inzicht hierbij? Volg dan de cursus Adviseur Leefomgeving onder de Omgevingswet en krijg tools en handvatten die je helpen bij het maken van concrete acties en maatregelen ter bescherming en benutting van de groene leefomgeving.  

Gerelateerde cursussen

 • zonnepanelenpark

  Incompany Adviseur leefomgeving onder de Omgevingswet

  Locatie
  Op locatie
  Studieduur
  0 maanden

  De Omgevingswet geeft nieuwe beleidsinstrumenten en brengt nieuwe uitvoeringsprincipes met zich mee. Dit vraagt om een nieuwe werkwijze die je helpt om de verschillende doelstellingen in de omgevingsprogramma's te integreren.

Sustainable Development Goals

 • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
 • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
 • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
 • Sustainable Development Goal 8: Eerlijk werk en economische groei
 • Sustainable Development Goal 11: Duurzame steden en gemeenschappen
 • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
 • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie
 • Sustainable Development Goal 14: Leven in het water
 • Sustainable Development Goal 15: Leven op het land
 • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken