1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. HAS Hogeschool in Venlo houdt bijzondere Hackathon of Hope

HAS Hogeschool in Venlo houdt bijzondere Hackathon of Hope 

HAS Hogeschool in Venlo heeft 7-8 januari 2021 een Hackathon of Hope gehouden. Tweedejaars HAS-studenten ontmoetten ieder uur van de hackaton online in totaal circa 80 agrofood-professionals en studenten uit 40 landen over de hele wereld. De studenten interviewden de professionals over hun persoonlijke leven, business en carrière. Natuurlijk ging het ook over de impact van corona hierop. Tevens praatten ze over mogelijkheden voor stages, minors, evenals carrièremogelijkheden.

De deelnemende studenten doen allemaal Bedrijfskunde en agri-foodbusiness en de hackaton is onderdeel van de module International Business. Binnen deze module leren de studenten hoe ze in het buitenland zaken moeten doen en wat daar allemaal bij komt kijken. Wat zijn de interessante landen voor export van een bepaalde product of dienst? En hoe regel je in een project voor een echt bedrijf (dit jaar werken de studenten aan projecten voor Satori Holland, Kanters BV en Vitalvé) de export van hun product naar dit land? Studenten spreken hierover met buitenlandse medewerkers en hun managers om meer te leren over hoe het is om in Nederland te werken en een idee van interculturele communicatie te krijgen.

Esther Vennekens

Tijdzones

Een buitenlandse excursie is normaal gesproken onderdeel van de module. Helaas is dit door de coronamaatregelen niet mogelijk en daarom bedachten docenten Esther Vennekens en Peter van Gastel als alternatief de Hackathon of Hope: een volledig online event dat 24 uur duurde. “Dit was bewust”, vertellen ze. “Zo leren de studenten dat de business 24 uur doorgaat en dat je dus vanwege de tijdzones elk uur van de dag wel met iemand ergens in de wereld contact kunt zoeken.”

Eigen netwerk

De gesprekspartners waren zo’n 80 ondernemers, managers, professoren en studenten uit ongeveer 40 landen, onder meer Nigeria, Oezbekistan, Brazilië, Moldavië, België, Zuid-Afrika, India, Frankrijk, Turkije, Noorwegen, Polen en de Filipijnen. Extra bijzonder: de professionals kwamen allemaal uit het netwerk van Esther en Peter. “We kennen elkaar van internationale minors, exchange samenwerking, als oud-student of persoonlijk”.

Peter van Gastel

Online ‘op bezoek’

Esther en Peter hebben naar aanleiding van de hackaton veel enthousiaste reacties ontvangen van hun internationale relaties en de deelnemende studenten. “Het was ook voor ons erg leuk om bij iedereen persoonlijk in het buitenland online ‘op bezoek’ te gaan en elkaar te spreken in deze bijzondere setting. Door het activeren van ons netwerk, hebben we de komende weken ook een hele serie gesprekken over projecten en samenwerking.”

Kleine wereld

De docenten zijn erg trots op de studenten die de uitdaging opgepakt hebben om de interviews te doen, een eigen battle te doen met hun team en ook activiteiten voor de sponsoring van Basa-school in Nepal op te pakken. “De studenten hebben ervaren hoe klein de wereld is, hoeveel aardige mensen overal wonen, wat het belang van een goed netwerk is en dat je die mensen ook kan bellen voor een stage of andere vragen De 24 uur zijn echt omgevlogen.”