1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. HAS Hogeschool en Meattech werken samen in vernieuwde cursus Vleestechnologie inclusief alternatieve eiwitten

HAS Hogeschool en Meattech werken samen in vernieuwde cursus Vleestechnologie inclusief alternatieve eiwitten

HAS Hogeschool start op 31 augustus 2021 in samenwerking met technologisch platform Meattech de vernieuwde cursus Vleestechnologie. Het is een cursus die theorie en praktijk combineert om technologische verdieping op het gebied van vlees én alternatieve eiwitten te bieden. De cursus Vleestechnologie maakt al meer dan 25 jaar deel uit van het cursusportfolio van HAS Hogeschool. Een bijzonder onderdeel van de vernieuwde cursus is de Meattech Challenge.

Meattech en HAS Hogeschool starten een intensieve samenwerking met als doel de cursus verder te ontwikkelen en zoveel mogelijk te laten aansluiten op de veranderingen in de markt. In de markt vindt namelijk een duidelijke verschuiving plaats van vlees naar vele soorten alternatieve eiwitten en combinaties. De eiwittransitie is in volle gang en producenten zullen straks putten uit diverse eiwitbronnen waarmee ze producten te maken in allerlei samenstellingen. Daarnaast ontstaat er een behoefte in de andere segmenten, bijvoorbeeld de snack- en maaltijdindustrie, waar ze steeds meer te maken hebben met allerlei cross-over producten met dezelfde technologie of afgeleiden daarvan waar de diverse producten als componenten samenkomen.

Inhoud vernieuwde cursus

Door middel van een uitgekiend programma in samenwerking met bedrijven en specialisten uit de sector wordt de oorsprong van vleestechnologie behandeld en vanuit deze basis de diverse technologische uitdagingen zoals binding, smaak etc. Van de diverse grond- en hulpstoffen wordt  besproken welke invloed ze hebben op de eindproducten en waarom. Daarnaast wordt ook processing, wetgeving en microbiologie niet vergeten. De nieuwe (vegetarische) eiwitbronnen en de samenstelling worden uiteraard meegenomen. Naast de theorie zijn er practica waar cursisten zelf met vleestechnologie aan de slag gaan. Ook gaan ze op bedrijfsbezoek en zijn er gastsprekers die ingaan op allerlei actuele zaken die spelen of mogelijk gaan spelen.

Meattech Challenge Award

Een belangrijk aspect van de cursus is de Meattech Challenge. Deze loopt als een rode draad door de hele cursus. Alle aspecten van de cursus komen samen in een eindopdracht waarin cursisten in een groep een nieuw concept bedenken, ontwikkelen en presenteren. De groep met het beste, lekkerste en duurzaamste product wint de felbegeerde Meattech Challenge Award.

Kijk hier om meer te lezen over de vernieuwde cursus vleestechnologie.