1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Geo Experience Dag 2022: leren, inspireren en ontmoeten!

Geo Experience Dag 2022: leren, inspireren en ontmoeten!

Op 23 juni 2022 vond de Geo Experience Dag bij HAS Hogeschool plaats. Een geslaagde dag waarbij bedrijven, overheden en studenten direct met elkaar in contact konden komen en kennis uit konden wisselen over de nieuwste ontwikkelingen binnen het geo-werkveld.

Geo Experience Dag 2022 HAS

Dit gebeurde in de vorm van gastlezingen en presentaties door studenten van de opleiding Applied Geo-Information Science. Met als hoogtepunt: de opening van het Digital Innovation Lab.

Nieuw: Digital Innovation Lab

Het is dé nieuwe ontmoetingsplek voor onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven om samen te werken aan geo-vraagstukken: het Digital Innovation Lab op HAS Hogeschool. Studenten doen hier praktisch onderzoek en hebben daarvoor de nieuwste geo-tools tot hun beschikking, zoals:

  • VR
  • Oculus rifts
  • Drones
  • Digital twins

Bekijk de video van het nieuwe Digital Innovation Lab, gemaakt met de nieuwste geo-tools.

Inspirerende lezingen

Tijdens het ochtendprogramma deelden diverse sprekers hun actuele inzichten. Waaronder Jarren Verbeek van Cobra Groeninzicht, die de 3-30-300 regel ontwikkelde om de leefomgeving te bevorderen. Zijn grootste les: dat achter elke analyse een keuze zit en dat kleine gis-fouten grote gevolgen kunnen hebben voor de uitkomst.  

Ook Falco Joosten, werkzaam bij Cyclomedia, deelde zijn ervaringen en inzichten. Cyclomedia biedt oplossingen om steden veiliger, groener, toegankelijker en slimmer te maken. Dat doet het bedrijf door overheden en bedrijven te helpen de juiste beslissingen te nemen gebaseerd op actuele en nauwkeurige gegevens.

Tot slot was het woord aan Marien de Bakker, ervaren docent bij de HAS. Hij blikte terug en vooruit naar 30 jaar geo-informatie onderwijs en werkveld. In het verleden was je volgens Marien als data expert een “stand alone specialist”. Vandaag de dag ziet Marien steeds meer een integratie waarbij de geo-informatie afdeling verdwijnt en algemener wordt, zoals het informatiemanagement. Werken in een team wordt belangrijker met verschillende rollen, zoals: techniek, domeinkennis en die van verbinder/regisseur. Voor de toekomt verwacht hij dat geo-informatie technologie opgaat in informatietechnologie.

Netwerkmarkt

Tijdens de netwerkmarkt deelden tweede- en vierdejaarsstudenten hun projecten met het geo-werkverld. Studenten pitchten hun project, waarop het werkveld verdiepende vragen kon stellen. Verschillende pitches kwamen aan bod:

  • Het ontwerpen van een prototype van een app, bedoeld voor precisielandbouw voor van den Borne Precision Academy.
  • Het ontwikkelen van lesmodules voor stichting EduGIS.
  • Het inventariseren van CO2 en energieconsumptie data voor Verbaken Sustainability Services.
  • Ethisch verantwoord handelen met persoonsgebonden locatie data.
  • Monitoring van natuurontwikkeling op natuurbegraafplaatsen.
  • Slimme manieren van data inwinnen van propaantanks.

De best beoordeelde presentatie werd gewonnen door de studenten van het project “De verloren verhalen van slachtoffers van de watersnoodramp in 1953”.

Samenwerking

De Geo Experience Dag zet de samenwerkingen met het werkveld op een mooie manier in de spotlights. Daarbij kondigde HAS Hogeschool tijdens de dag ook een nieuwe samenwerking aan met twee partijen: Groendakcoach en Smarticipatie. Met Groendakcoach zien we een mooie aansluiting in de connectie met milieu en de focus vanuit de opleiding Applied Geo-Information Science op klimaatverandering. Smarticipatie houdt zich bezig met gedragsverandering en de rol van de burger. Hier wordt ook in de opleiding veel naar gekeken: hoe gaan burgers om met nieuwe ontwikkelingen. De twee nieuwe partners ondertekenden het contract op het podium.

HAS Hogeschool kijkt uit naar de editie van volgend jaar! Wil je meer weten over het uitvoeren van projecten samen met HAS Hogeschool? Bekijk dan de verschillende samenwerkingsmogelijkheden.

Dit artikel is geschreven met behulp van studenten Koen Speijkers, Quinten Romein, Julian Sessink, Daan Dekker, Michiel de Breet en Raymond van der Schoot, die verslag deden van de dag.

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
  • Sustainable Development Goal 11: Duurzame steden en gemeenschappen
  • Sustainable Development Goal 15: Leven op het land