1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Een goed begin smaakt naar meer: HAS en Rabobank zetten samen de tanden in duurzame innovaties

Een goed begin smaakt naar meer: HAS en Rabobank zetten samen de tanden in duurzame innovaties

Twee veelbelovende onderzoeksprojecten, gericht op eiwittransitie en ‘true value’ gaan binnenkort van start, mede dankzij een financiële bijdrage van Rabobank. De projecten staan nog in de kinderschoenen, maar de samenwerking die eraan ten grondslag ligt is allesbehalve pril.

De HAS en Rabobank werken al langer samen aan het verduurzamen van het voedselsysteem. Van korte ketens tot kritische rekentools: het partnerschap draait om het ontwikkelen van kennis, het versterken van netwerken en vooral om het concreet maken van abstracte ambities. Want hoe krijg je duurzame keuzes op het bord van de consument? En hoe geef je een voedselbos niet alleen wortels, maar ook een verdienmodel? Precies dat soort vragen staan centraal binnen de projecten die nu financiering ontvangen.

Het Innovatiebudget dat Rabobank beschikbaar stelt stimuleert en ondersteunt innovatieve projecten die bijdragen aan verschillende thema’s binnen de voedseltransitie. Denk daarbij aan de eiwittransitie, bodem, water en biodiversiteit.  In de eerste ronde van 2025 zijn er aan twee projecten budgetten toegekend: SOLF (Smaakoptimalisatie van Lupine door Fermentatie) en Rijke Oogst (Validatie van oogstdata in voedselbossen voor rekentool 5.0). Samen ontvangen ze een financiële injectie, waarmee het onderzoek op gezonde bodem van start kan gaan.

Publicatiedatum
01-09-2025
Wat mij raakt in deze samenwerking is de gedeelde ambitie: niet alleen praten over verduurzaming, maar het ook doen. Dat maakt deze projecten zo waardevol.

Fermenteren voor de toekomst

Het project SOLF richt zich op de smaakoptimalisatie van lupine door fermentatie, met als doel een plantaardig product te ontwikkelen dat niet alleen duurzaam is, maar ook lekker. Fermentatie blijkt daarin een sleuteltechnologie. De HAS doet al langer onderzoek op dit gebied en zet met SOLF een volgende stap: een smakelijk prototype dat ook op te schalen is, samen met ketenpartners uit het BeanDeal-netwerk. Rabobank denkt hierin actief mee.

Een nauwe samenwerking met telers en afnemers is hiervoor van groot belang. Geïnteresseerd om mee te doen en/of op de hoogte gehouden te worden van de resultaten? Neem dan contact op met Docentonderzoeker Mike van ’t Land via M.vantLand@has.nl.

Rijke data uit voedselbossen

Het project Rijke Oogst pakt het vanuit een ander perspectief aan: hoe meet en waardeer je de opbrengst van voedselbossen op een manier die ook economische waarde zichtbaar maakt? De HAS werkt hierin samen met Stichting Voedselbosbouw Nederland en praktijklocaties in Schijndel en Helvoirt. De data die hieruit voortkomt, voedt de ontwikkeling van een vernieuwde rekentool voor waardecreatie in de landbouw. Ook hier speelt Rabobank een verbindende rol.

Voor dit project wordt onderzocht hoe oogstgegevens uit voedselbossen gevalideerd en beter benut kunnen worden. Daarvoor wordt gezocht naar voedselbosbeheerders en -eigenaren die hun oogst gestructureerd wegen en registreren. Deelnemers krijgen inzicht in de resultaten en een vergelijking met andere voedselbossen. Ook worden zij uitgenodigd voor een kennissessie waarin de eindresultaten gedeeld worden. Geïnteresseerd om mee te doen? Neem contact op met Docentonderzoeker Marente Lokin via M.Lokin@has.nl.

Bij de HAS zien we dat de grootste stappen gezet worden als onderwijs, onderzoek en praktijk elkaar echt vinden.

Gedeelde ambitie

De projecten zijn nog maar net begonnen, maar laten nu al zien wat de samenwerking tussen HAS green academy en Rabobank oplevert: ruimte voor experimenten, aandacht voor impact en vertrouwen in elkaars netwerken.

Rita de Graauw, Coöperatief Directeur Rabobank: Wat mij raakt in deze samenwerking is de gedeelde ambitie: niet alleen praten over verduurzaming, maar het ook doen. Dat maakt deze projecten zo waardevol.”

Hans van Zuijdam, Directeur Agri & Business bij HAS green academy beaamt dit idee: “Bij de HAS zien we dat de grootste stappen gezet worden als onderwijs, onderzoek en praktijk elkaar echt vinden. Dankzij deze samenwerking met Rabobank kunnen we studenten betrekken, bedrijven inspireren en tegelijk bijdragen aan oplossingen waar de hele sector iets aan heeft.

De komende tijd volgen er updates, inzichten en hopelijk: prototypes, tools en andere vruchten van deze samenwerking. Het is een investering in de toekomst, eentje die je straks ook kunt proeven.

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 11: Duurzame steden en gemeenschappen
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie
  • Sustainable Development Goal 15: Leven op het land
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken