1. Home
  2. Meer HAS
  3. Evenementen
  4. What about Soil 2023-2024 College 1

College What about Soil: ’De bodem verbeteren zonder poep. Hoe doe je dat?’

Sluit 28 september van 17.00 – 20.30 uur ook aan bij het college 'What About Soil' op HAS green academy in Den Bosch. Philippe van der Grinten & Maartje van der Sloot zijn te gast om meer te vertellen over het thema van de avond ‘De bodem verbeteren zonder poep. Hoe doe je dat?’. Meld je aan voor het college onderaan deze pagina. LET OP: dit college is niet online, maar op locatie. Aanmelden kan tot 28 september.

What about Soil?

Dit wil je niet missen

Organische stoffen spelen zowel biologisch, als chemisch en fysisch gezien een sleutelrol in de bodem. Omdat we organisch materiaal van het land ‘oogsten’, is het van belang dat we ook voldoende materiaal weer toevoegen. Doen we dit niet, dan putten we de bodem uit (en dat willen we natuurlijk niet). Dit college staat dan ook in het teken van bronnen van organisch materiaal zoals compost of vers maaisel, en in het specifiek Bokashi.

Bokashi maakt het mogelijk om organisch restmateriaal om te zetten tot een rijke bodemverbeteraar door middel van fermentatie. Ondanks dat we al eeuwenlang fermenteren is het gebruik van Bokashi nog relatief nieuw. Momenteel lopen er dan ook verschillende onderzoeken, waaronder vergelijkingen met compost en vers maaisel, en wordt er praktijkervaring (op)gedaan naar dit materiaal. Onze sprekers Philippe en Maartje zijn beiden vanuit wetenschap en praktijk actief bezig binnen de ontwikkelingen in deze sector.

Datum
28-09-2023
Tijd
17:00 - 20:30

Over de sprekers

Promovendus Maartje van der Sloot heeft de afgelopen vier jaar onderzoek gedaan namens de Wageningen Universiteit naar het gebruik van bermmaaisel als bodemverbeteraar op agrarische grond. In een meerjarig veldexperiment vergeleek ze de behandeling van Bokashi met het opbrengen van compost, vers maaisel en een controle zonder organische toevoeging. Tijdens het college gaat Maartje in op haar onderzoeksresultaten, de voordelen en risico’s van Bokashi, compost en vers materiaal. Ook krijg jij meer inzicht op de effecten van de organische stof, de kringloop van stikstof, het vermogen van de bodem om water vast te houden en gewasopbrengst. Dit wil je niet missen!

Philippe van der Grinten studeerde veeteelt in Wageningen en is landbouwkundig ingenieur. Hij heeft tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia, op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij. Sinds 2012 is Philippe werkzaam bij adviesbureau Provinos, waar hij een bijdrage wilt leveren aan de transitie naar een meer natuurlijke landbouw en veeteelt. Hij streeft ernaar om zo veel mogelijk partijen te verbinden bij het benutten van organisch restmateriaal, door er kwalitatieve Bokashi van te maken. Vanuit het kennisprogramma Circulair Terreinbeheer lopen een 60-tal pilots naar het gebruik en effect van Bokashi waar hij er meerderen van begeleidt. Tijdens het college gaat Philippe dan ook in op zijn jarenlange praktijkervaringen en bevindingen.