1. Home
  2. Meer HAS
  3. Blogs
  4. Voedseldialoogblog Voedselkeuzelogo 1

Voedseldialoogblog - Voedselkeuzelogo #1: een voedselkeuzelogo helpt je gezonde keuzes te maken

Lector Annet Roodenburg van HAS Hogeschool schrijft in een blogserie over voedselkeuzelogo's. Maar waarom is een voedselkeuzelogo eigenlijk nodig?

Daar sta je dan voor het schap in de supermarkt. Wat is nu een gezonde keuze? Je moet er echt naar op zoek. Het is niet gemakkelijk. Een supermarkt bevat zo’n 20.000 producten. Het aanbod aan voedingsmiddelen is hoofdzakelijk ongezond. Dat geldt niet alleen voor kinderproducten maar voor alle voedingsmiddelen. Slechts rond de 20% zijn gezonde keuzes, die passen in de Schijf van Vijf.

Voedingswaarden

Fabrikanten van voedingsmiddelen zijn verplicht de voedingswaarden op het etiket te vermelden. Dit doen ze per 100 gram: energie (uitgedrukt in kcal en kJ), eiwit, vet waarvan verzadigd vet, koolhydraten waarvan suiker en zout (allemaal uitgedrukt in grammen). Waarom ze juist deze voedingsstoffen vermelden? Dat zijn de belangrijkste als het gaat om gezondheid. We eten namelijk te veel zout, suiker, verzadigd vet en ook te veel energie (kilocalorieën).

Over de HAS Hogeschool blog

Deze blog is onderdeel van het online platform van HAS Hogeschool. Op de blog komen lectoren, docenten en studenten aan het woord: zij spotten trends, gaan in op de actualiteit, spreken met het werkveld en vertellen over hun projecten. Maar bovenal laten ze zien hoe bevlogen zij zijn om als expert alle kennis en ervaring die ze hebben over te dragen op jou als student of professional en je zo te helpen je projecten nóg beter aan te pakken. Lees meer