In het kort

Een gezonde leefstijl gaat over meer dan gezond eten en genoeg bewegen. Het gaat ook over hoe goed je in je vel zit. Bij Healthy Living leer je de invloed van voeding en leefomgeving op de gezondheid kennen. En hoe je gedrag kunt beïnvloeden om mensen gezonde keuzes te laten maken.
Diploma
Bachelor of Science
Start in
september
Studieduur
4 jaar
Taal
Nederlands
Leerweg
Voltijd
Locatie
Venlo

Opleiding in beeld

Tijdens je studie

Tijdens de opleiding Healthy Living ga je de uitdaging aan om innovatieve oplossingen te bedenken op het gebied van voeding, leefstijl en leefomgeving. Dit doe je door betaalbare, gezonde en lekkere voeding(sconcepten) te ontwikkelen. Je houdt je bezig met het ontwerpen van een aantrekkelijke en veilige leefomgeving. En je bedenkt manieren om het gedrag van mensen positief te beïnvloeden. De opleiding Healthy Living is een richting van de opleiding Food Innovation.

Inhoud van de studie

Jaar 1: Oriënteren op gezondheid

Het eerst jaar, de propedeuse, is een oriënterend jaar. Je krijgt lessen over de onderwerpen mens en gezondheid, leefstijl gerelateerde ziekten, gezondheidsbevordering en gedragsbeïnvloeding en gezonde leefomgeving. Je maakt kennis met voeding en je bent bezig met conceptontwikkeling.

Naast lessen, hoorcolleges en gastlessen, werk je op school veel in projectgroepjes aan opdrachten. Daarnaast bezoek je regelmatig bedrijven in de regio en loop je mee bij een bedrijf om te ervaren hoe ondernemers met kansen en uitdagingen rondom gezondheid omgaan.

Ook volg je een coachingstraject dat door alle 4 studiejaren heenloopt en je helpt bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je leert vaardigheden als onderzoeken, communiceren, samenwerken en reflecteren.

Jaar 2: Verdiepen in voeding, leefstijl en leefomgeving

In het tweede jaar verdiep je je in zowel de voedingssector, leefstijlfactoren en de leefomgeving. Zo werk je bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een lesprogramma, het meetbaar maken van gezondheidsbevordering, het visueel uitwerken van een leefstijlcampagne en het opzetten van een eigen onderneming.

Aan het einde van het jaar stel je met je coach een persoonlijk tweejarenplan op om je verder te ontwikkelen, te verbreden en/of te verdiepen. Dit doe je op basis van je eigen passies, kwaliteiten en ambities.

Jaar 3: Tweejarenplan, persoonlijk profiel, stages en minor

In jaar 3 en 4 krijg je veel ruimte om je studie zelf in te vullen. Jij kiest je eigen stages en minor in een zelfgekozen volgorde, bij bedrijven en hogescholen naar jouw keuze.

Je gaat in totaal 30 weken stage lopen in binnen- en buitenland. Je doet op deze manier veel praktijkervaring op, leert zelfstandig werken en je ontwikkelt je persoonlijke en professionele kwaliteiten.

Verder volg je een minor bij de HAS, bij een andere hbo-instelling in Nederland of in het buitenland. 

Jaar 4: Individuele opdracht en beroepsopdracht

In het vierde jaar kies je voor het afstudeertraject binnen de opleiding of ga je aan de slag met het opzetten van je eigen onderneming via het afstudeertraject Topklas Ondernemen.

Binnen het afstudeertraject van de opleiding werk je aan een individuele opdracht. Dit is een vrije opdracht waarin je zelfstandig en individueel werkt en waarin je laat zien waar jij voor staat en wat je in je mars hebt.

Daarna werk je met een groepje van 2 of 3 studenten aan een Beroepsopdracht. Dit is een real-life opdracht uit het beroepenveld (bedrijf, overheid of organisatie). Je wordt bij deze beroepsopdracht intensief begeleid door een docent.

Leerplan overzicht

Je krijgt bij de opleiding Healthy Living verschillende lessen, denk aan hoorcolleges, projectbegeleiding, bedrijfsbezoeken, gastcolleges en trainingen. Naast 15-20 contacturen per week, kun je 20-25 uur aan zelfstudie verwachten.

In het leerplan lees je welke lessen je in welke periode volgt. Download het leerplan hieronder.

Leerplan Healthy Living

#HASverhalen

Handig om te weten

Studievereniging

Studievereniging Verde is een opleidingsoverstijgende studievereniging en verbindt Venlose HAS-studenten met een passie voor agro, biologie, business, food en health. Deze studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, etentjes, excursies en feestjes.

Studeren met een functiebeperking

Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren. 

HAS Venlo

In Venlo heeft HAS green academy een breed netwerk van partnerbedrijven. Studenten bezoeken minimaal één keer per week een partnerbedrijf. Zo kunnen ze de theorie die geleerd wordt tijdens hoor- en werkcolleges meteen toepassen in de praktijk.

In Venlo studeren zo’n 500 studenten. Het gebouw beschikt over een hypermodern laboratorium. Voor andere faciliteiten maken de studenten gebruiken van de faciliteiten van partnerbedrijven. 

Studentenstad Venlo

Venlo is een wereldstad op provinciale schaal, een energieke, moderne handels-, transport- en industrieregio aan de Maas, vlakbij de grens met Duitsland. Venlo bruist! Het is het culturele epicentrum van Noord-Limburg. Met volop activiteiten, inspirerende kunst, hippe festivals, uitdagende winkels en heerlijke terrasjes in de knusse, historische binnenstad en aan de gemoderniseerde Maasboulevard. Vanuit HAS green academy loop je zo het centrum in.

Studeren in Venlo
Informatie voor nieuwe studenten

Het studiejaar 2023-2024 begint op maandag 28 augustus 2023.

De literatuurlijst voor het eerste jaar en minimum laptopeisen worden uiterlijk 1 juli gepubliceerd. Dictaten worden door docenten digitaal beschikbaar gesteld, je kunt zelf bepalen of je het dictaat wil laten printen. De kosten voor boeken en excursies zijn ongeveer € 300.

Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld.

Informatie voor nieuwe studenten

Studie in cijfers (NSE 2022)

 • 3,6/5
  Studenttevredenheid
 • 25
  Aantal nieuwe eerstejaars
 • 71%
  Doorstroom naar jaar 2
 • 95%
  Baan (1,5 jr na afstuderen)

#studiekeuze #events

Na je studie

Wat een Healthy Living professional doet is niet het beter maken van mensen die ziek zijn, maar voorkomen dat ze ziek worden. Preventief bezig zijn en niet met één patiënt, maar met een hele groep mensen (denk aan een doelgroep, maatschappij, dorpskern), dat is wat je gaat doen na je opleiding. Je wordt dus niet opgeleid als diëtist of als 1-op-1 adviseur, maar brengt jouw oplossingen in de vorm van (vernieuwende) producten en/of diensten voor een grote groep mensen met jouw brede kennis van gezondheid en creatieve technieken.

Beroepen

Concept-/productontwikkelaar

De Productontwikkelaar werkt in een team dat dat nieuwe producten bedenkt en bestaande producten verbetert en zorgt dat deze producten aantrekkelijk zijn voor klanten.

Projectleider gezondheidsbevordering

In deze functie weet jij hoe je beweging in een complexe samenleving op gang brengt.

Adviseur gezonde leefomgeving

Adviseurs gezonde leefomgeving letten er onder andere op dat woningen en scholen niet dicht langs een drukke weg staan. Ze kijken of fietsers en voetgangers de ruimte krijgen. Ze pleiten voor groene (speel)plekken in wijken en willen dat stille plekken behouden blijven.

Onderzoeker gezond gedrag

Gezondheidsbevordering betekent bevorderen dat mensen zich gezonder gedragen. Dan is de kans groter dat zij langer leven in goede gezondheid. Als onderzoeker ga je bijv. onderzoeken welke factoren hierbij een rol spelen.

Vitaliteitsmedewerker

Vitaliteit gaat over niet pas ingrijpen wanneer iemand ziek is, maar juist om het voorkomen van ziekten. Je wil je medewerkers zo gezond mogelijk houden. Je stuurt hierop vanuit bewustwording en actie bij de medewerker zelf.

Zelfstandig ondernemer

Als zelfstandig ondernemer run je je eigen bedrijf. Dit betekent dat takenpakket heel divers is. Zeker als je geen personeel in dienst hebt. Denk daarbij aan de volgende werkzaamheden; klantgesprekken, offertes maken, facturen maken, bijhouden en controleren van de administratie.

Gezondheidsmakelaar

De taak van de gezondheidsmakelaar is het realiseren van een effectief systeem voor gezondheidsbevordering in de wijk of gemeente. De makelaar is daarbij in staat om verschillende rollen aan te nemen, van adviseur tot kartrekker, afhankelijk van wat nodig is.

Handig om te weten

Doorstuderen

Doorstuderen

Heb je straks je hbo-opleiding Healthy Living afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Wil je je nog verder verdiepen?

Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein. Bij HAS green academy kiest 23% van de afgestudeerden voor doorstuderen.

Vervolgopleidingen Healthy Living

 • Communication, Health and Life Sciences - Wageningen University
 • Active Living - Radboud Universiteit Nijmegen (verwacht)


Na de opleiding Healthy Living kun je ervoor kiezen om een ‘Kopopleiding onderwijsbevoegdheid’ te volgen waardoor je les mag geven in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo) en in het praktijkonderwijs. Deze opleiding duurt 1 jaar.

De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.

Baankansen

Baankansen

 • 68% van de afstudeerders vindt HAS green academy een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt (62% landelijk gemiddelde hbo)
 • 74% van de afstudeerders vindt dat HAS green academy goed aansluit bij hun functie (79% landelijk gemiddeld hbo)
 • 71% vindt dat er (heel) veel carrièremogelijkheden zijn (67% landelijk gemiddeld hbo)
 • 5% is werkeloos 1 jaar na afstuderen (2,5% landelijk gemiddeld hbo)
 • 79% zou opnieuw dezelfde opleiding kiezen aan dezelfde hogeschool (71% landelijk gemiddeld hbo)

Bron: hbo-monitor 2021, n=338

Wat ga je verdienen?

Wat ga je verdienen?

Het gemiddelde bruto maandsalaris bij een 40-urige werkweek is € 2.676 (1 jaar na afstuderen).

Twijfel je nog tussen opleidingen? Anderen bekeken ook:

 • Food Innovation

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Bij de hbo-opleiding Food Innovation leer je hoe je nieuwe food concepten bedenkt en in de markt zet. Je ontwikkelt innovatieve concepten, maar ook slimme verpakkingen.

 • Toegepaste Biologie

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Met onderzoek lever je tijdens de hbo-opleiding Toegepaste Biologie een bijdrage aan gezonder eten, een beter milieu en een goed leven voor de dieren.

 • Management van de Leefomgeving

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij graag in de natuur en houd je van aardrijkskunde of biologie? Dan is de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving iets voor jou!

 • Voedingsmiddelen­technologie

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ontdek jij hoe je snacks gezonder kunt maken? Of hoe je sinaasappelsap lekker en langer houdbaar maakt? Tijdens de hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie leer je alles over de wereld achter het etiket.

Toelating

Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?

Vooropleiding

havo

havo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek
vwo

vwo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek
mbo

mbo

Toelaatbaar met het volgende niveau:

 • Niveau 4

Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Volg dan het Young Professionals Traject, speciaal voor mbo-studenten!

Ouder dan 21?

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)? Dan kun je in aanmerking komen voor een 21+ toelatingstoets. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur.

Beschik je over een niet-Nederlands diploma?

Internationale student? Bekijk ook de toelatingseisen op de Engelstalige website.

International Office behandelt de aanmeldingen van studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding die zich willen inschrijven voor een Nederlandstalig hbo bachelor programma.

Verder moet je voldoen aan de volgende taaleis:

 • NT2-certificaat Nederlands, óf
 • bewijs dat je in Nederland hebt gestudeerd tot 3 HAVO / 3 VWO

Heb je vragen over deze aanmeldprocedure? Neem dan contact op met International Office: international@has.nl

Aanmelden

Via Studielink kun jij je aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Je moet uiterlijk 1 mei aangemeld zijn om toelatingsrecht te hebben. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.

Aanmelden

Proces van aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de hbo-bacheloropleiding Healthy Living (CROHO 34122) bij HAS green academy. Meld je aan via www.studielink.nl en log in met jouw DigiD-code. 

Let op: meld je uiterlijk 1 mei aan voor toelatingsrecht. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.   

Aanmelden via Studielink
Studiekeuzecheck

Doe de studiekeuzecheck

We adviseren je om gebruik te maken van de studiekeuzecheck. Je weet dan beter of de studie van je keuze bij je past. Vraag hiervoor een motivatieformulier aan bij de studieadviseur.

Email studieadviseur
Collegegeld

Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgeven vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de pagina Collegegeld.

Collegegeld

FAQ

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Wij helpen je graag

Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken. 

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Dit is voor iedereen persoonlijk

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek.

Ik heb een functiebeperking. Kan ik hulp krijgen?

Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een functiebeperking. Dit kan een beperking zijn op het gebied van:

 • visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
 • chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
 • stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
 • stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie

Heb je een beperking en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen? Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren. Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring? Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.

Voor Den Bosch, neem contact op met Monique Huberts: email M.Huberts@has.nl telefoon 088 890 3822.

Voor Venlo, neem contact op met Daniëlle Graat: email D.Graat@has.nl, telefoon 088 890 38 59 of mobiel 06 434 594 51.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?

Op kamers in Venlo

Ben je op zoek naar een kamer in Venlo, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Maar je kan ook terecht bij Brix housing, een studentenservice-organisatie die zich inzet voor het opvangen en accommoderen van studenten die in Venlo komen wonen en studeren.

Vestiging(en)

 • Venlo

  Spoorstraat 62
  59111 KJ Venlo

  has@has.nl

  088 890 3600

  Achterzijde HAS Hogeschool gebouw Venlo

  Open dag Venlo:

  Venlo