1. Home
  2. Hbo-opleidingen
  3. Health Innovation

Health Innovation

In het kort

Een gezonde leefstijl gaat over meer dan gezond eten en genoeg bewegen. Het gaat ook over hoe goed je in je vel zit. Bij Health Innovation leer je de invloed van voeding en leefomgeving op de gezondheid kennen. En hoe je gedrag kunt beïnvloeden om mensen gezonde keuzes te laten maken. De opleiding Health Innovation is een richting van de opleiding Food Innovation.
Diploma
Bachelor of Science
Start in
september
Studieduur
4 jaar
Taal
Nederlands
Leerweg
Voltijd
Locatie
Den Bosch,Venlo

BELANGRIJK: 

Per september 2024 gaat de studierichting Health Innovation niet meer van start. Wil je iets met gezondheid in relatie tot voeding? Schrijf je dan in voor de hbo-opleiding Food Innovation in Den Bosch, waarbij je je na twee jaar hierin kunt specialiseren.

Wil je meer info over de opleiding Food Innovation? > LEES HET
Heb je nog vragen? Neem contact op met de studieadviseur > VRAAG HET

De combinatie van voeding en leefomgeving spreekt me nog steeds erg aan. Ook de kleinschaligheid van de HAS is prettig!
Roos
Student Health Innovation

Tijdens je studie

Tijdens de opleiding Health Innovation ga je de uitdaging aan om innovatieve oplossingen te bedenken op het gebied van voeding, leefstijl en leefomgeving. Dit doe je door betaalbare, gezonde en lekkere voeding(sconcepten) te ontwikkelen. Je houdt je bezig met het ontwerpen van een aantrekkelijke en veilige leefomgeving. En je bedenkt manieren om het gedrag van mensen positief te beïnvloeden. De opleiding Health Innovation is een richting van de opleiding Food Innovation.

Studenttevredenheid (NSE 2023)

  • 3,5/5
    Tevredenheid algemeen
  • 4,1/5
    Sfeer op de opleiding
  • 3,3/5
    Opleiding opnieuw kiezen
  • 4,0/5
    Aansluiting beroepspraktijk
  • 3,8/5
    Docenten
  • 4,0/5
    Betrokkenheid en contact

#studiekeuze #events

Na je studie

CREËR HET! Wat een Health Innovation professional doet is niet het beter maken van mensen die ziek zijn, maar voorkomen dat ze ziek worden. Preventief bezig zijn en niet met één patiënt, maar met een hele groep mensen (denk aan een doelgroep, maatschappij, dorpskern), dat is wat je gaat doen na je opleiding. Je wordt dus niet opgeleid als diëtist of als 1-op-1 adviseur, maar brengt jouw oplossingen in de vorm van (vernieuwende) producten en/of diensten voor een grote groep mensen met jouw brede kennis van gezondheid en creatieve technieken.

Jouw carrière

Het werkveld

Als Health Innovator ben je werkzaam in de sector van gezondheidsbevordering. Je wordt opgeleid tot ontwikkelaar, adviseur of ondernemer om te werken aan uitdagingen op het gebied van gedragsverandering, (het inrichten van) de leefomgeving en het stimuleren van gezonde voedselkeuzes.

  • Gedragsverandering

Het stimuleren van gezonde keuzes kan op verschillende niveaus. Het ontwikkelen van campagnes en andere communicatie-uitingen kan helpen om mensen bewust te maken van hun eigen gewoontes. Door het opzetten van leefstijlinterventies of applicaties ondersteun je mensen om daadwerkelijk te werken aan een gezonde leefstijl.

  • Leefomgeving

Of het nu gaat om een omgeving waar mensen gestimuleerd worden om gezond op te groeien, wonen, werken en leven, of waar aandacht is voor duurzamere keuzes voor zowel mens en milieu. Vanuit verschillende invalshoeken is aandacht voor gezondheid van groot belang om een steentje bij te dragen aan een gezonde leefomgeving.

  • Gezonde voeding

Er zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van gezonde voeding, van het ontwikkelen van een gezonder productaanbod, tot het stimuleren van het maken van de gezonde keuze. Vanuit beleid wordt er aandacht besteed aan productverbetering, voedselkeuzelogo’s en belastingheffing op ongezonde producten.

Voorbeelden van bedrijven waar onze studenten terecht kunnen komen: Wonen Limburg, Gemeente Venlo, IVN, GGD, Stichting KERNgezond, Apployee, Synthese

 

Beroepen

Ben jij benieuwd waar jij terecht kan komen na de opleiding Health Innovation? Onze studenten starten hun carrière onder andere als:

  • Concept/ productontwikkelaar

Een ontwikkelaar werkt in een team dat producten of diensten bedenkt die helpen om mensen gezond te houden. Denk bijvoorbeeld aan een voedselproduct met meer eiwitten voor ouderen, een training om werkstress te verminderen, een ontwerp waar kinderen veilig in de natuur kunnen spelen of een online tool die jongeren helpt om meer te bewegen.

  • Projectbegeleider gezondheidsbevordering

In deze functie weet jij hoe je beweging in een complexe samenleving op gang brengt. Als projectleider lever je een bijdrage aan de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van projecten. Denk bijvoorbeeld aan de uitvoering van activiteiten van de Gezonde Basisschool van de Toekomst in een bepaalde wijk of gemeente.

  • Adviseur gezonde leefomgeving

Als adviseur gezonde leefomgeving analyseer je vraagstukken van klanten en geef je hier vervolgens advies over. Als adviseur bij bijvoorbeeld IVN geef je advies over hoe schoolpleinen groener ingericht kunnen worden, of over het belang van het behouden van stille plekken in de natuur. Bij een gemeente kan dit advies gericht zijn op beleid om bijvoorbeeld inwoners te betrekken bij het verduurzamen van hun eigen woning, of over dat fastfoodketens niet te dicht bij scholen mogen staan.

  • Onderzoeker gezond gedrag

Gezondheidsbevordering betekent bevorderen dat mensen zich gezonder gedragen. Dan is de kans groter dat zij langer leven in goede gezondheid. Als onderzoeker ga je bijvoorbeeld onderzoeken welke factoren hierbij een rol spelen.

  • Vitaliteitsmedewerker

Vitaliteit gaat over niet pas ingrijpen wanneer iemand ziek is, maar juist om het voorkomen van ziekten. Je wil je medewerkers zo gezond mogelijk houden. Je stuurt hierop vanuit bewustwording en actie bij de medewerker zelf.

  • Zelfstandig ondernemer

Als zelfstandig ondernemer run je je eigen bedrijf. Dit betekent dat takenpakket heel divers is. Zeker als je geen personeel in dienst hebt. Denk daarbij aan de volgende werkzaamheden; klantgesprekken, offertes maken, facturen maken, bijhouden en controleren van de administratie.

  • Gezondheidsmakelaar

De taak van de gezondheidsmakelaar is het realiseren van een effectief systeem voor gezondheidsbevordering in de wijk of gemeente. De makelaar is daarbij in staat om verschillende rollen aan te nemen, van adviseur tot kartrekker, afhankelijk van wat nodig is.

Vervolgopleidingen

Heb je straks je hbo-opleiding Health Innovation afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein.

Doorstudeermogelijkheden

Masteropleidingen

Vervolgopleidingen Health Innovation

  • Communication, Health and Life Sciences - Wageningen University
  • Active Living - Radboud Universiteit Nijmegen (verwacht)

*De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.

Het onderwijs in

Na de opleiding Health Innovation kun je ervoor kiezen om een ‘Kopopleiding onderwijsbevoegdheid’ te volgen waardoor je les mag geven in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo) en in het praktijkonderwijs. Deze opleiding duurt 1 jaar.

Toelating

Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?

Vooropleiding

havo

havo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

  • Cultuur en maatschappij
  • Economie en maatschappij
  • Natuur en gezondheid
  • Natuur en techniek
vwo

vwo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

  • Cultuur en maatschappij
  • Economie en maatschappij
  • Natuur en gezondheid
  • Natuur en techniek
mbo

mbo

Toelaatbaar met het volgende niveau:

  • Niveau 4

Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Volg dan het Young Professionals Traject, speciaal voor mbo-studenten!

Ouder dan 21?

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)? Dan kun je in aanmerking komen voor een 21+ toelatingstoets. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur.

Beschik je over een niet-Nederlands diploma?

Internationale student? Bekijk ook de toelatingseisen op de Engelstalige website.

International Office behandelt de aanmeldingen van studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding die zich willen inschrijven voor een Nederlandstalig hbo bachelor programma.

Verder moet je voldoen aan de volgende taaleis:

  • NT2-certificaat Nederlands, óf
  • bewijs dat je in Nederland hebt gestudeerd tot 3 HAVO / 3 VWO

Heb je vragen over deze aanmeldprocedure? Neem dan contact op met International Office: international@has.nl

FAQ

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Wij helpen je graag

Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken. Daarnaast zijn er proefstudeerdagen waarbij je een nog beter beeld van de opleiding krijgt. Ook kun je altijd je vragen stellen aan de studieadviseurs van de desbetreffende opleidingen.

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Dit is voor iedereen persoonlijk

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek. Voor vragen over dergelijke vakken kun je altijd terecht bij de studieadviseur van de opleiding.

Ik heb een functiebeperking. Kan ik hulp krijgen?

Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een functiebeperking. Dit kan een beperking zijn op het gebied van:

  • visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
  • chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
  • stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
  • stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie

Heb je een beperking en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen? Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren. Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring? Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.

Neem contact op met Monique Huberts: email M.Huberts@has.nl telefoon 088 890 3822.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?

Op kamers in Venlo

Ben je op zoek naar een kamer in Venlo, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Maar je kan ook terecht bij Brix housing, een studentenservice-organisatie die zich inzet voor het opvangen en accommoderen van studenten die in Venlo komen wonen en studeren.

Anderen bekeken ook:

  • Food Innovation

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Ben je vaak creatief bezig met eten? Of wil je bijdragen aan een betere wereld door duurzame verpakkingen te ontwikkelen? Bij de HBO-opleiding Food Innovation aan HAS green academy leer je hoe je nieuwe food concepten bedenkt en succesvol in de markt zet.

  • Toegepaste Biologie

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch en Venlo
    Studieduur
    4 jaar

    Ben jij nieuwsgierig en geïnteresseerd in biologie? Bij Toegepaste Biologie leer je om met onderzoek een bijdrage te leveren aan gezonder eten, een beter milieu en een goed leven voor de dieren.

  • Management van de Leefomgeving

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Ben jij graag in de natuur en houd je van aardrijkskunde of biologie? Dan is de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving iets voor jou!

  • Food Technology

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Ontdek jij hoe je snacks gezonder kunt maken? Of hoe je sinaasappelsap lekker en langer houdbaar maakt? Tijdens de hbo-opleiding Food Technology leer je alles over de wereld achter het etiket.

Vestiging(en)

  • Den Bosch

    Onderwijsboulevard 221
    5223 DE 's-Hertogenbosch

    has@has.nl

    088 890 3600

    Exterieur HAS Hogeschool

    Den Bosch

  • Venlo

    Spoorstraat 62
    59111 KJ Venlo

    has@has.nl

    088 890 3600

    Achterzijde HAS Hogeschool gebouw Venlo

    Venlo

Interesse in deze opleiding?