Havo-dagen

Leuk dat je met je klas naar de havo-dagen van HAS green academy en Fontys Venlo komt! Op deze pagina vind je alle informatie over het programma, de workshops en aanmelden. Zo kan jij je goed voorbereiden op deze dag en inschrijven bij de workshops die jij interessant vindt. Tot dan!

Het programma

We hebben een ochtend en middag programma. Jouw docent, mentor en/of decaan weet precies of jij 's ochtends of 's middags naar de HAS komt.

Ochtend:
08:45 - 09:00 - Aankomst op de HAS in Venlo
09:00 - 09:45 - Algemene introductie & tijd om naar lokaal te gaan
09:45 - 10:30 - Workshop 1
10:30 - 10:45 - Korte pauze
10:45 - 11:30 - Workshop 2
11:30 - 11:45 - Afsluiting
11:45 - 12:00 - Ruimte voor uitloop en vragen

Middag:
12:15 - 12:30 - Aankomst op de HAS in Venlo
12:30 - 13:15 - Algemene introductie & tijd om naar lokaal te gaan
13:15 - 14:00 - Workshop 1
14:00 - 14:15 - Korte pauze
14:15 - 15:00 - Workshop 2
15:00 - 15:15 - Afsluiting
15:15 - 15:30 - Ruimte voor uitloop en vragen

De workshops

Food (HAS)

Over de opleiding
Bij de opleiding Food Innovation leiden we studenten op om nieuwe oplossingen te bedenken rondom food. Je gaat met uitdagingen aan de slag om bijvoorbeeld gezondere, duurzamere of nóg lekkerdere producten te bedenken en ontwikkelen. Hiervoor is het belangrijk dat je kennis hebt van de productie en verwerking van voedsel, het ontwikkelen van verpakkingen en de verkoop via de (online) supermarkt. Om tot nieuwe ideeën en recepturen te komen is een stukje creativiteit belangrijk, ook dit leer je tijdens de opleiding; brainstormtechnieken, prototypes maken en het ontwerpen van een campagne op Instagram of poster om je product bekend te maken bij de doelgroep. We werken ieder blok met een opdrachtgever en gaan twee keer per maand op excursie zodat je een goed beeld krijgt van de gehele food wereld waar je later in zult gaan werken. Het is een ondernemende en creatieve opleiding met vakken als productkennis, voeding & gezondheid, productontwikkeling, visuele vormgeving en marketing.

Over de workshop
Tijdens de workshop maak je op een actieve manier kennis met de opleiding. Eerst vertellen een docent en student je kort wat je tijdens deze opleiding leert en krijg je uitleg over een aantal brainstormtechnieken. Daarna volgt een opdracht waarin je met een groepje aan de slag gaat om creatieve nieuwe ideeën te bedenken voor IJsco Fantastico. Zo kun je een eerste indruk opdoen en proeven van de opleiding Food Innovation.

Biologie (HAS)

Over de opleiding
Bij deze workshop wordt stil gestaan bij de opleiding Toegepaste Biologie. Deze opleiding gaat over onderzoek doen en daarmee bijdragen aan gezonder eten, een beter milieu en een goed leven voor de dieren. Vragen waarop antwoord gegeven wordt zijn bijvoorbeeld: ''hoe zorg je dat koeien voldoende melk produceren'' of '' hoe ontwikkel je een mooie tomaat die ook beschermt tegen kanker?''. In het eerste jaar staan de modules, ecologie, dier, voeding en plant centraal.

Over de workshop
Na een inleidende stukje over de opleiding en het thema biologie ga je aan de slag met de workshop. Samen met je medestudenten ga je een mini-onderzoek uitvoeren naar het effect van maagzuurremmers op het zuur in de maag. Super interessant! Docenten en studenten zullen je hierbij begeleiden. Hierdoor leer je onderzoek doen en maak je kennis met thema's in de biologie.

Business (HAS)

Over de opleiding
Bij deze workshop wordt stil gestaan bij de bedrijfskundige opleidingen van de HAS, richting agribusiness, foodbusiness en hippisch & petbusiness. Deze opleiding gaat over het leren kennen van de bedrijfskundige kant van bedrijven. Er wordt o.a. ingegaan op de financiële, logistieke en marketing zaken van een bedrijf met vakken zoals management, economie, marketing en logistiek.

Over de workshop
Bij de workshop bedrijfskunde maak je op een leuke manier kennis met het vak. Na een inleidend stukje over de opleiding gaan we samen op een interactieve manier aan de slag met waardecreatie. Dit is het waarde toevoegen aan een product door het product op een andere manier te maken of te vermarkten. Denk bij het vermarkten (marketing) bijvoorbeeld aan een auto. Je kunt rijden in een BMW, maar ook in een KIA. Met de auto kom je uiteindelijk op dezelfde eindbestemming, maar bij het ene merk betaal je meer voor het product dan bij het andere merk. Waarom doe je dat als klant van een auto? Een ander voorbeeld: je kunt geschilde en ongeschilde wortels kopen in een supermarkt. Waarom kiest de klant voor het een en niet voor het ander, waarom is het ene product meer waard voor de klant? Op deze én nog veel meer vragen weet jij na deze workshop antwoord te geven.

Techniek en Informatica (Fontys Venlo)

Over de opleiding
Bij deze workshop krijg je inzicht in de technische opleidingen van Fontys in Venlo. Je krijgt met deze ‘drone workshop’ mee wat de opleidingen: Mechatronica, Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwerpen en Informatica inhouden en welke opleiding welk specialisme meebrengt om succesvol een drone te ontwikkelen.

Over de workshop
In deze drone workshop ontdek je de techniek achter de drones. Je past technische kennis toe om het energieverbruik te berekenen en de kracht die propellers leveren te achterhalen. Je leert zelfs over productietechnieken door een drone te demonteren en te kijken naar materialen. Als techniek en ontwerp je interesseren, is een technische / informatica opleiding misschien wel jouw volgende stap! Het is een geweldige kans om niet alleen te begrijpen hoe drones werken, maar ook om ze daadwerkelijk te laten vliegen!

Eventplanning / Logistiek (Fontys Venlo)

Over de opleiding
Bij de opleiding Logistiek leer je hoe je slim kunt organiseren, samenwerken en plannen. Je leert hoe je processen kunt optimaliseren en hoe je goed kunt communiceren met verschillende partijen.

Vraagstukken waar we ons mee bezig houden zijn bijvoorbeeld:

 • Hoe zorgen we ervoor dat de wachtrijen van Toverland zo kort mogelijk zijn, de souvenirs in de shop iedere dag zijn aangevuld en alle attracties goed onderhouden zijn?
 • Hoe zorg je ervoor dat een webshop goed bevoorraad blijft en pakketjes snel bezorgd worden, zonder dat steden volraken met vrachtwagens?
 • Hoe zorgt de McDonalds ervoor dat alle ingrediënten van jouw hamburger op de juiste tijd en in de juiste hoeveelheden op de juiste plek terecht komen?
 • Hoe zorgen zij ervoor dat jouw burger zo snel mogelijk voor je neus staat met zo min mogelijk verspilling

Kortom logistiek is overal en heeft veel verschillende kanten. 

Over de workshop Eventplanning
In deze logistiek workshop ga je aan de slag met het (fictief) organiseren van een event. Lukt het jou om het event binnen de gestelde tijd te organiseren en binnen het gestelde budget?

Internationaal samenwerken (Fontys Venlo)

Over de opleiding:
Fontys Venlo biedt vanaf 2025 een nieuw flexibel internationaal programma aan waarin je zelf je vakken kiest. Je ontdekt tijdens de studie wat het best bij je past en wat je het liefst doet. In de opleiding werken we samen met regionale en internationale bedrijven aan maatschappelijke uitdagingen. Dat doen we aan de hand van de vier focusgebieden van deze opleiding: Business Innovation, Business Intelligence, Circular Economy en Euregional Employability. De opleiding is Engelstalig, maar wees gerust, hier groei je helemaal in en er is voldoende begeleiding van onze docenten en coaches (ook Nederlandstalig).

Over de workshop:
In deze workshop nemen we je mee in de wereld van de internationale circulaire economie.  Hoe kunnen we internationaal samenwerken om je spijkerbroek, mobiele telefoon of je kopje koffie te herbruiken, herstellen of recyclen om zo de levenscyclus uit te breiden? Waar komen de producten vandaan en waar gaan ze na consumptie heen? Hoe is het om internationaal samen te werken aan maatschappelijke uitdagingen om de wereld te verbeteren? We laten je graag kennismaken met deze grote maatschappelijke uitdagingen.

Inschrijven voor workshops

Hoe gaat het in zijn werk

Jouw docent, decaan of mentor heeft een inschrijflink waarmee jij kan aanvinken welke workshops je graag wilt volgen. Het is van belang dat jij je via deze link inschrijft, zodat wij ervoor kunnen zorgen dat alles vlekkeloos verloopt op de dag zelf.

Hbo-opleidingen in Venlo

 • Bedrijfskunde en agribusiness

  Diploma
  Bachelor of Business Administration
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Ligt jouw hart in de agrarische sector? Dan past de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness bij jou! Je leert hier de bedrijfskundige kant van agrarische bedrijven kennen.

 • Bedrijfskunde en foodbusiness

  Diploma
  Bachelor of Business Administration
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij nieuwsgierig hoe een pak melk in het schap van jouw supermarkt komt? Bij de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness leer je de bedrijfskundige kant van bedrijven in de foodsector kennen.

 • Food Innovation

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Ben je vaak creatief bezig met eten? Of wil je bijdragen aan een betere wereld door duurzame verpakkingen te ontwikkelen? Bij de HBO-opleiding Food Innovation aan HAS green academy leer je hoe je nieuwe food concepten bedenkt en succesvol in de markt zet.

 • Health Innovation

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Wist jij dat een gezonde leefstijl over meer gaat dan gezond eten en genoeg bewegen? Het gaat ook over hoe goed je in je vel zit. Bij Health Innovation leer je de invloed van voeding en leefomgeving op de gezondheid kennen.

 • Hippische Bedrijfskunde en Pet Business

  Diploma
  Bachelor of Business Administration
  Locatie
  Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Zie jij jezelf later als bedrijfsleider van een topsport stal aan de slag gaan? Of ontwerp je liever gave campagnes voor een leverancier in dierenaccessoires? Tijdens de hbo-opleiding Hippische Bedrijfskunde en Pet Business leer je alles over de bedrijfsmatige kant van de paarden en gezelschapsdierensector.

 • Toegepaste Biologie

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij nieuwsgierig en geïnteresseerd in biologie? Bij Toegepaste Biologie leer je om met onderzoek een bijdrage te leveren aan gezonder eten, een beter milieu en een goed leven voor de dieren.