1. Home
 2. Bedrijfsopleidingen
 3. Cursusaanbod golfbaan- en sportveldbeheer

Cursusaanbod golfbaan- en sportveldbeheer

HAS green academy biedt cursussen aan voor de golf- en sportveldensector. Bij deze cursussen verdiep je met docenten van de HAS en experts uit de praktijk je kennis op het gebied van gras, bodem, water, management en begroten. Je leert wat de manieren zijn om in de praktijk met de uitdagingen op bijvoorbeeld het gebied van waterbeheer en ziektebestrijding om te gaan, ook door veldbezoeken en ‘best practices’ die collega-cursisten of andere professionals aandragen.

golfbaanbeheer

In principe loopt de cursuslijn inhoudelijk en qua voorkennis van Assistent-hoofdgreenkeeper naar Hoofdgreenkeeper, en tenslotte naar Expert Natuurgras. Maar natuurlijk is dat ook afhankelijk van je werkplek: de hoofdgreenkeepers-opleidingen zijn specifiek golfgericht, de Expert opleiding is breder gericht op alle sportgrasvelden. 

Stap 1: volgende stap in je carrière
In de opleiding Assistent-hoofdgreenkeeper richt je je met name op het bodem-, water- en grassysteem, en maatregelen als bemesting, beluchten, watergift, ziektebestrijding en keuzes t.a.v. het grasbestand. Een mooie basis onder je doorgroei in verantwoordelijkheid!

Stap 2: de eindverantwoordelijkheid
De opleiding Hoofdgreenkeeper gaat over het kunnen nemen van de eindverantwoordelijkheid voor het golfbaanbeheer, met aandacht voor kwaliteitsbeheer, automatisering, het maken van een beheerplan, begroten en HR. Deze opleiding biedt jou de mogelijkheid om te excelleren in je carrière!

Stap 3: next level
Voor sommigen is het nu nog niet genoeg. Zij willen zich verder specialiseren in gras & bodem, en vanuit die kennis troubleshooter zijn bij problemen rond gras, bodem, water etc. Tijdens de opleiding Expert Natuurgras verdiep je je kennis verder en leer je onderzoeksmatig denken.

Wat kun je hierna nog meer doen om je kennis en skills te optimaliseren?
Heb jij bovenstaande opleidingen allemaal gevolgd? En wil jij je nog meer verdiepen in specifieke vakgebieden binnen de sector golfbaan- en sportveldbeheer? Dan raden we je aan om de opleiding Strategisch en tactisch baanbeheer of de cursus Belichten van (sport)grassen te volgen. 

Mocht je hier vragen over hebben, neem dan vooral contact op. Wil je meer informatie? Bekijk dan het actuele cursusaanbod hieronder.

Aanbod golfbaan- en sportveldbeheercursussen

 • golfbaanbeheer

  Opleiding Assistent-hoofdgreenkeeper

  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 maanden

  De baan moet er tiptop uitzien, iedere dag opnieuw. Tijdens deze praktijkgerichte opleiding leer je wat er allemaal bij komt kijken om de golfbaan er tiptop uit te laten zien.

 • buggy op golfbaan

  Opleiding Hoofdgreenkeeper

  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 maanden

  In de opleiding Hoofdgreenkeeper leer je de basisvaardigheden die nodig zijn voor het opstellen van een beheer- en werkplan voor de golfbaan. Je krijgt onder meer inzicht in het financieel management.

 • beheer natuurgras

  Opleiding Expert natuurgras

  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  7 maanden

  De opleiding Expert natuurgras leert je hoe je kwaliteit van grond, water en gras kunt monitoren en hoe je bij problemen de juiste maatregelen treft.

 • Opleiding Strategisch en tactisch baanbeheer

  Locatie
  Op locatie
  Studieduur
  3 dagen

  Deze opleiding ondersteunt baanmanagers en -commissarissen bij het strategisch en tactisch beheren van golfbanen, om tegemoet te komen aan de wensen van omwonenden, gemeenten en natuurorganisaties.

 • verlichting in stadion

  Cursus Belichten van (sport)grassen

  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  2 maanden

  De cursus Belichten van (sport)grassen leert je wat goed belichten voor je grasmat kan betekenen. En welke maatregelen je kunt nemen om de kwaliteit te verbeteren, ook, of juist, wanneer natuurlijk licht slechts beperkt aanwezig is.

Bekijk het volledige golfbaan- en sportveldbeheer cursusaanbod