Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Lectoraat Precision Livestock Farming

precisie veeteelt
  1. HAS Onderzoek
  2. Lectoraten
  3. Lectoraat Precision Livestock Farming

Het lectoraat Precicion Livestock Farming richt zich op de dierlijke sector en besteedt vooral aandacht aan onderwerpen waarbij technologie en data in de veehouderij een centrale rol spelen. Daarnaast wil het lectoraat zich laten inspireren door andere sectoren binnen en buiten de landbouw.

Doelstelling lectoraat Precision Livestock Farming

Het lectoraat Precision Livestock Farming heeft als doel efficiënter en slimmer te boeren (smart farming) en preciezer te kunnen sturen in de bedrijfsvoering met behulp van data. Door meer informatie te verzamelen over het individuele dier, kunnen ziektes voorkomen worden, worden minder grondstoffen en antibiotica gebruikt en presteren de dieren beter. Meer en vooral betere kennis van het gedrag en de gezondheidsstatus van elk dier zorgt voor een beter welzijn.

Andere rol voor de veehouder

De veehouder krijgt een andere rol: in plaats van het opsporen van afwijkingen (wat een sensor vaak beter kan en continu), zal de veehouder zijn vakkennis tonen door het nemen van de juiste beslissingen op basis van alle informatie die hij of zij krijgt uit de stal. Zo kunnen dieren waar iets mee aan de hand is veel gerichter gecontroleerd worden. Dat is efficiënter en problemen worden eerder opgespoord.

foto Lenny in stal

Onderzoek bij praktijkleerbedrijven Hoeve Boveneind en Pels Melkvee

Praktijkleerbedrijf Hoeve Boveneind in Herwijnen

Hoeve Boveneind is het melkveebedrijf van Wilfred de Bruijn in Herwijnen. HAS Hogeschool kan op dit praktijkleerbedrijf gedrag en activiteit van de koeien (via hals- en pootmeters) koppelen aan locatie (via het plaatsbepalingssysteem) met de technologie van Nedap. Met behulp van een Body Condition Score camera van Delaval wordt de conditie van de koeien gemonitord. Samen met de andere data die op het bedrijf verzameld worden, biedt dit een schat aan mogelijkheden voor praktijkonderzoek binnen dit lectoraat.

Praktijkleerbedrijf Pels Melkvee in Empel

Het onderzoek dat HAS Hogeschool bij Pels doet, richt zich in eerste instantie op het in kaart brengen van activiteit en conditie van weidekoeien. Deze parameters worden gemonitord via de halsmeters en de Body Condition Score camera van DeLaval.

De start van de samenwerking was op 13 april 2017 tijdens de eerste weidegang van de koeien.

Actueel