Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Lectoraat Precision Livestock Farming

precisie veeteelt
  1. HAS Onderzoek
  2. Lectoraten
  3. Lectoraat Precision Livestock Farming

Het lectoraat Precicion Livestock Farming richt zich op de dierlijke sector en besteedt vooral aandacht aan onderwerpen waarbij technologie en data in de veehouderij een centrale rol spelen. Daarnaast wil het lectoraat zich laten inspireren door andere sectoren binnen en buiten de landbouw.

Doelstelling lectoraat Precision Livestock Farming

Het lectoraat Precision Livestock Farming heeft als doel efficiënter en slimmer te boeren (smart farming) en preciezer te kunnen sturen in de bedrijfsvoering met behulp van data. Door meer informatie te verzamelen over het individuele dier, kunnen ziektes voorkomen worden, worden minder grondstoffen en antibiotica gebruikt en presteren de dieren beter. Meer en vooral betere kennis van het gedrag en de gezondheidsstatus van elk dier zorgt voor een beter welzijn.

Andere rol voor de veehouder

De veehouder krijgt een andere rol: in plaats van het opsporen van afwijkingen (wat een sensor vaak beter kan en continu), zal de veehouder zijn vakkennis tonen door het nemen van de juiste beslissingen op basis van alle informatie die hij of zij krijgt uit de stal. Zo kunnen dieren waar iets mee aan de hand is veel gerichter gecontroleerd worden. Dat is efficiënter en problemen worden eerder opgespoord.

foto Lenny in stal
Personen lopen bij een boerderij
Personen met klembord zitten op hooibaal

Onderzoek bij praktijkleerbedrijven Hoeve Boveneind en Pels Melkvee

Praktijkleerbedrijf Hoeve Boveneind in Herwijnen

Hoeve Boveneind is het melkveebedrijf van Wilfred de Bruijn in Herwijnen. HAS Hogeschool kan op dit praktijkleerbedrijf gedrag en activiteit van de koeien (via hals- en pootmeters) koppelen aan locatie (via het plaatsbepalingssysteem) met de technologie van Nedap. Bij Hoeve Boveneind doen we onderzoek naar hittestress, naar ademanalyse en naar sociale interacties tussen de koeien. Samen met de andere data die op het bedrijf verzameld worden, biedt dit een schat aan mogelijkheden voor praktijkonderzoek binnen dit lectoraat.

Praktijkleerbedrijf Pels Melkvee in Empel

De start van de samenwerking met Pels Melkvee was op 13 april 2017, tijdens de eerste weidegang van de koeien. Het onderzoek dat HAS Hogeschool hier doet richt zich vooral op activiteit en conditie van de weidekoeien. Deze parameters worden gemonitord via de halsmeters en de Body Consition Score Camera van Delaval. We doen bij Pels Melkvee onderzoek naar de relatie tussen conditie, sociale interacties en rangorde van de koeien.

Online cursussen Data Science

Binnen het lectoraat kunnen collega’s en studenten online cursussen data science volgen via Datacamp. Cursussen R, Python en SQL zijn kosteloos te volgen, op de tijd die jou het beste uitkomt. Om hier gebruik van de maken kun je je via de mail aanmelden voor de virtual classroom data science van Datacamp, door een mail te sturen aan Lenny: L.vErp@has.nl


Het Data Science aanbod wordt mede aangeboden door

  • Logo Datacamp

Lector

Dr. ir. E. (Lenny) van Erp-van der Kooij

Lector Precision Livestock Farming


E: L.vErp@has.nl

T: +31621600396

Portret Lector Lenny Van Erp
  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 10: Ongelijkheid verminderen
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie

Actueel