1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. ZERO Food Waste Challenge 2022

Landelijke ZERO Food Waste Challenge van start

HAS green academy houdt samen met Aeres Hogeschool, Hogeschool Inholland, Fontys Hogescholen, Food Valley Circulair, Stichting Jong Leren Eten, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank de eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge. De challenge start op 13 september.

food waste

Het doel van de  ZERO Food Waste Challenge is zoveel mogelijk hbo-studenten door heel Nederland bewustmaken van de hoeveelheid voedsel dat nodeloos verspild wordt in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie. Via de challenge bedenken en implementeren ze samen oplossingen hiervoor. Dit draagt bij aan het halen van we de Sustainable Development Goal 12.3 van de verenigde Naties te halen: vóór 2030 50% minder voedsel verspillen.

Brabantse editie

Vorig jaar hield HAS green academy al de eerste Brabantse editie van de ZERO Food Waste Challenge met en relatief kleine groep studenten van 4 hogescholen.  “We hebben veel geleerd  van deze Brabantse editie”, zegt Antien Zuidberg, lector Design Methoden in Food bij de HAS hierover. “Onze ervaringen zetten we nu in voor de landelijke editie.”

De lector zette binnen deze Brabantse challenge samen met collega’s, studenten en partners voor HAS green academy een voedselverspillingsactieplan op. “Met dit actieplan willen we de voedselverspilling binnen de HAS in Den Bosch in 3 jaar tijd met 50% verminderen. Dit doen we natuurlijk in de eerste plaats door gericht te kijken naar onze eigen voedselverspilling en hier actie op te ondernemen. Maar daarnaast doen we het ook door binnen het onderwijs en onderzoek actief met voedselverspilling als thema aan de slag te gaan.”

Lector Antien Zuidberg: “Met dit actieplan willen we de voedselverspilling binnen HAS green academy in Den Bosch in 3 jaar tijd met 50% verminderen."

Online masterclasses

De landelijke challenge trappen de partners op 13 september af met een fysieke kick-off bijeenkomst. Vervolgens kunnen studenten online een serie masterclasses volgen die bestaan uit webinars en SMALL challenges.

Antien: “De masterclasses zijn in de avond en Engelstalig. We hebben bewust voor deze vorm gekozen zodat studenten uit heel Nederland makkelijk kunnen aansluiten. De bijeenkomsten gaan onder meer over de laatste stand van zaken met betrekking tot voedselverspilling, maar ook over werkwijzen/methoden om tot innovatieve én werkende oplossingen te komen.”

SMALL en BIG Challenges

Naast de masterclasses met de SMALL challenges kunnen de studenten ook werken aan een BIG challenge van een bedrijf, instelling of school. “Hierbij formuleren we een aantal generieke opdrachten voor de eigen hogeschool, maar halen we ook specifieke BIG challenges op van bedrijven, instellingen en andere scholen.

Enkele voorbeelden van de challenges van vorig jaar: het stimuleren van voedselzuinigheid bij jongeren (Voedingscentrum), het toepassen van oesterzwamvoetjes die nu niet gebruikt worden (BeefyGreen) en het meten van de Food Waste Print van de HAS.”

Alle deelnemers krijgen aan het eind een certificaat en de groep studenten of de student met het meest impactvolle voedselverspillingsproject ontvangt een ZERO Food waste challenge Award. Deze zal worden uitgereikt rond 12 maart 2023 door de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Enroll ZERO FOOD WASTE CHALLENGE 2022

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 11: Duurzame steden en gemeenschappen
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken