1. Home
 2. Meer HAS
 3. Nieuws
 4. Werken aan een natuurinclusieve bedrijfsvoering terwijl je netwerkt

Werken aan een natuurinclusieve bedrijfsvoering terwijl je netwerkt

In de landbouw zijn er steeds meer ondernemers die hun blik richten op een natuurinclusieve(re) bedrijfsvoering. Janke en Corné zijn twee van zulke ondernemers die deelnamen aan de cursus Natuurinclusieve Bedrijfsvoering aan HAS green academy, geïnitieerd door de Provincie Noord Brabant. Inmiddels plukken ze de vruchten van hun inzet voor een groenere en meer verantwoorde bedrijfsvoering.

Het koppel kwam de cursus tegen op LinkedIn, waarna ze meteen geïnteresseerd waren. "Misschien staan we dan bij de Provincie op een goed blaadje" legt Corné uit.  “De Provincie is ook verbonden aan de cursus, dus dat ik vond wel positief om te kunnen werken aan onze natuurinclusieve bedrijfsvoering en om te netwerken”. De eindopdracht ‘Dragon’s Den,’ waarin deelnemers hun ideeën pitchen, liet vooral bij Janke een positieve indruk achter. "Ik vond de pitch wel heel leuk," geeft ze toe. "De Dragon’s Den bestond uit professionals van de gemeente, banken en de provincie, wat ideaal was om te netwerken en indruk te maken op de juiste mensen."

De Provincie is ook verbonden aan de cursus, dus dat ik vond wel positief om te kunnen werken aan onze natuurinclusieve bedrijfsvoering en om te netwerken
Corné
oud-cursist Natuurinclusieve bedrijfsvoering

Janke en Corné raakten tijdens de cursus ook geïnspireerd door andere ondernemers. “Ik vond het inspirerend om te zien dat veel mensen bezig zijn met natuurinclusieve bedrijfsvoering en hoe iedereen dit op zijn eigen manier probeert in te vullen." Een krachtig element van de cursus was dan ook het bezoek aan ondernemers die al actief bezig waren met natuurinclusief ondernemen. Dit praktische aspect van de opleiding sprak Janke & Corné enorm aan en bood waardevolle inzichten die ze in hun eigen bedrijf kunnen toepassen.

De mogelijkheid om tijdens de cursus te focussen op het natuurinclusieve aspect van bedrijfsvoering, heeft de ondernemers geholpen. "Ik vond het fijn dat we er tijdens de cursus bewust mee bezig waren", begint Janke. “Elke ondernemer kan wel met tien business ideeën hebben, maar je moet dit ook uitwerken. Tijdens de cursus werden plannen uitgewerkt en maakten we ook echt stappen.”

Naast de waardevolle kennis die ze opdeden, ontwikkelden Janke en Corné ook sterke banden met de gemeente en bouwden ze een groeiend netwerk op binnen de Provincie Noord Brabant. Deze connecties hebben hun ondernemingen een boost gegeven en laten zien dat investeren in natuurinclusieve bedrijfsvoering niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor zakelijk succes.

Meer informatie over de cursus Natuurinclusieve bedrijfsvoering

Sustainable Development Goals

 • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
 • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
 • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
 • Sustainable Development Goal 8: Eerlijk werk en economische groei
 • Sustainable Development Goal 11: Duurzame steden en gemeenschappen
 • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
 • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie
 • Sustainable Development Goal 14: Leven in het water
 • Sustainable Development Goal 15: Leven op het land
 • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken