1. Home
 2. Meer HAS
 3. Nieuws
 4. Vernieuwde cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen bij de HAS green academy

Vernieuwde cursus Product- ontwikkeling van voedings- middelen

In de steeds veranderende voedingsmiddelenindustrie is innovatie een cruciale factor voor groei en succes. Daarom wordt binnen bedrijven veel aandacht aan de ontwikkeling van nieuwe producten besteed. Om efficiënt en met succes nieuwe producten te ontwikkelen, is het belangrijk om het innovatieproces te begrijpen en toe te passen. In de vernieuwde cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen leer je hoe je stap voor stap het innovatieproces doorloopt om tot een succesvol nieuw product te komen.

Vernieuwde cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen

Hoe vind je dat gat in de markt?

De cursus wordt gegeven door drie bevlogen docenten met een achtergrond in productontwikkeling. Alphons van Erp is docent Food Innovation en is werkzaam geweest bij o.a. Douwe Egberts, Hero en flavourhuis IFF. Ingrid Ganzeboom is docent voedingsmiddelentechnologie en is werkzaam geweest bij o.a. Unilever, FrieslandCampina en PepsiCo. 

Ingrid vertelt, “In deze cursus leer je onder andere over hoe het gat in de markt te vinden is, de laatste trends, het creatieve proces en de ontwikkeling en vertaling van een concept naar een product. Bij de praktische ontwikkeling staat de keuze van ingrediënt en proces centraal om tot een smakelijk, gezond en duurzaam product te komen. Eerder opgedane kennis of ervaring met de functies van ingrediënten zoals bijvoorbeeld tijdens de cursus Ingrediënten in Voedingsmiddelen komt daarbij goed van pas. Je leert experimenten op te zetten en uit te voeren tijdens de practica en onderwerpen zoals sensorisch onderzoek, opschaling en houdbaarheidsonderzoek zijn ook onderdeel van de cursus.‘’

In deze cursus leer je onder andere over hoe het gat in de markt te vinden is, de laatste trends, het creatieve proces en de ontwikkeling en vertaling van een concept naar een product.

Lianne Jansen is docent Food Innovation en is werkzaam geweest bij o.a. Kraft Heinz. "Met de groeiende bewustwording van gezondheid, welzijn, duurzaamheid en de wisselende beschikbaarheid van grondstoffen is de vraag naar nieuwe of verbeterde voedingsmiddelen enorm toegenomen. Voor consumenten staat genieten voorop en zij kiezen daarom voor producten die lekker zijn. Tegelijkertijd zien we ook dat consumenten steeds meer waarde hechten aan duurzaam geproduceerd voedsel, plantaardige voedingsmiddelen, voedingsmiddelen met een goede voedingswaarde en minder voedselverspilling. De cursus Productontwikkeling van Voedingsmiddelen speelt in op deze vragen door professionals te voorzien van de juiste tools en kennis om zoveel mogelijk aan de verwachtingen van de consument te voldoen", aldus Lianne.

Met zijn drieën kennen de docenten de breedte van het vakgebied en brengen ervaring mee vanuit verschillende sectoren.

De cursus Productontwikkeling van Voedingsmiddelen voorziet professionals van de juiste tools en kennis om zoveel mogelijk aan de verwachtingen van de consument te voldoen.

Waardevol voor jou?

Ben jij een foodprofessional en wil jij kennis en vaardigheden opdoen op het gebied van innovatie en productontwikkeling? Dan is deze cursus iets voor jou! Het kan zijn dat je al actief bent binnen R&D of productontwikkeling als manager of productontwikkelaar, je leert tijdens deze cursus hoe je efficiënter en met meer succes producten kunt ontwikkelen. Ook past deze cursus als je werkzaam bent in een andere functie binnen een voedingsmiddelenbedrijf en de ambitie hebt om over te stappen naar productwikkeling. Tijdens deze cursus krijg je de unieke gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen met zowel medecursisten als docenten. Dit biedt waardevolle inzichten in de uitdagingen waarmee productontwikkelaars worden geconfronteerd en bovendien kunnen de nieuw verworven kennis en inzichten direct worden toegepast in de praktijk.

De lessen bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk. Zo leer je hoe je tot een nieuw product komt volgens de fasen van innovatie en ga je aan de hand van een aangereikte case in een projectgroep een nieuw product ontwikkelen. De case is gebaseerd op actuele thema’s zoals gezondheid en duurzaamheid en er is ruimte voor eigen inbreng. Om dit te realiseren zijn drie van de twaalf bijeenkomsten gereserveerd voor de receptuurontwikkeling binnen de praktijkfaciliteiten van HAS green academy.

Toe aan succesvolle en efficiënte innovatie?

Ben jij op zoek naar meer kennis over productontwikkeling en een manier om die kennis meteen toe te passen? Meld je dan aan voor de vernieuwde cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen van HAS green academy. De cursus start dinsdag 19 september 2023 in Den Bosch.

Cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen

Sustainable Development Goals

 • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
 • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
 • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
 • Sustainable Development Goal 8: Eerlijk werk en economische groei
 • Sustainable Development Goal 11: Duurzame steden en gemeenschappen
 • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
 • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie
 • Sustainable Development Goal 14: Leven in het water
 • Sustainable Development Goal 15: Leven op het land
 • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken