1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Vernieuwde cursus: Ingrediënten in voedingsmiddelen

Vernieuwde cursus: Ingrediënten in voedingsmiddelen

Bij deze vernieuwde cursus van HAS green academy draait het om ingrediënten. Wat is de functionaliteit van bepaalde ingrediënten? Wat voor producteigenschappen geven die ingrediënten aan een voedingsmiddel? En waarom kan de functionaliteit van een ingrediënt per voedingsmiddel verschillen?

De cursus wordt gegeven door drie bevlogen docenten, die alle drie als voedingsmiddelentechnoloog in de industrie hebben gewerkt en een achtergrond hebben in productontwikkeling en ingrediënten. Lianne Jansen is docent Food Innovation en is werkzaam geweest bij o.a. Kraft Heinz. Ingrid Ganzeboom is docent voedingsmiddelentechnologie en is werkzaam geweest bij diverse bedrijven o.a. bij Unilever en FrieslandCampina. Andrea Timmermans is docent voedingsmiddelentechnologie en is werkzaam geweest bij o.a. Nutricia en GoodLife Foods. Met zijn drieën kennen zij de breedte van de markt, ze brengen ervaring mee vanuit verschillende sectoren.

Lianne: “Deze cursus is interessant voor iedereen die brede kennis wil opdoen over ingrediënten, zodat je doordachte keuzes kunt maken bij het ontwikkelen van producten. Deze brede basiskennis helpt je om efficiënter producten te ontwikkelen en te verbeteren. Je kunt namelijk meer sturen in de richting die jij voor ogen hebt. Dit zorgt ervoor dat je zelf de kennis in huis hebt om nieuwe recepturen te ontwikkelen en te verbeteren en een goede gesprekspartner bent voor onder andere ingrediëntenleveranciers. Dat maakt deze cursus erg interessant voor (toekomstige) productontwikkelaars.”

“Als cursist ben je nieuwsgierig naar de producteigenschappen van ingrediënten. Met de kennis over de producteigenschappen van ingrediënten die je tijdens deze cursus opdoet, krijg je handvaten waarmee je vervolgens zelf nog meer de verdieping kunt opzoeken. Je krijgt ook kennis over alternatieve ingrediënten die gebruikt kunnen worden om producteigenschappen te behouden. Dit is extra relevant nu de onzekerheden in de supply chain groot zijn en er alternatieve ingrediënten moeten worden toegepast’’ vult Ingrid aan.

De lessen bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk. Zo leer je bij de les over geleer- en verdikkingsmiddelen de theorie en ga je in de praktijk kijken hoe de keuze van een verdikkingsmiddel of geleermiddel de producteigenschappen van een product kan beïnvloeden. Zo kan je ervaren dat de stevigheid en het mondgevoel van een product verdikt met maïszetmeel of met agar agar sterk kan verschillen. Daarnaast leer je in de cursus ook van de ervaringen van je medecursisten. Zo is er mogelijkheid om zelf een actueel vraagstuk in te brengen.

Smaakt dit naar meer?

Ben jij op zoek naar een brede basiskennis over ingrediënten waar je in de praktijk op verder kunt bouwen? Meld je dan aan voor de vernieuwde cursus Ingrediënten in voedingsmiddelen van HAS green academy. De cursus start dinsdag 27 februari 2024 in Den Bosch.

Meer weten over deze cursus
Je leert in deze cursus goed doordachte keuzes maken op het gebied van ingrediënten, zodat je succesvoller producten kunt ontwikkelen en verbeteren. Deze brede kennisbasis zorgt ervoor dat je zelf de kennis in huis hebt om nieuwe recepturen te ontwikkelen en te verbeteren en een goede gesprekspartner bent voor onder andere ingrediënten leveranciers.
Lianne Jansen
docent Food Innovation

Neem contact op

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie