1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Training voor (jonge) tuinders versterkt ondernemerschap

Training voor (jonge) tuinders versterkt ondernemerschap

In samenwerking met de HAS in ’s-Hertogenbosch organiseerde de Rabobank (kring Midden-Brabant) de afgelopen maanden een speciale training voor met name jonge tuinders. Deelnemer Arné Kreling, sinds kort eigenaar van een chrysantenkwekerij met 5 hectare, was één van de deelnemers. Hij blikt terug op een dynamisch leerproces.

Arné Kreling (20) komt uit een echte ondernemersfamilie en startte begin dit jaar met zijn eigen bedrijf, een chrysantenkwekerij van vijf hectare. Hij was één van de twintig deelnemers. “Deze training kwam voor mij precies op het juiste moment. Ik ben inderdaad op 1 januari voor mezelf begonnen. Natuurlijk kan ik als jonge ondernemer nog veel leren. Daarom heb ik me aangemeld. De onderwerpen van de training waren divers. Tijdens tien sessies kwamen onder meer de financiën aan bod, net als het ontwikkelen van je eigen strategie en de bijbehorende marketing, supply chain en internationaal zaken doen. Ook hr was een onderdeel van het programma, maar dat was voor mij nu niet zo relevant. Daarnaast had je een aantal coachgesprekken. Daarin bespraken we hoe ik in mijn bedrijf sta en wat mijn leerpunten zijn. Ik heb bevestiging gekregen dat ik het goed aan pak en kreeg zelfs ook complimenten over mijn ondernemerschap. Dat geeft me nog meer vertrouwen.”

 

Blij om kans te krijgen

Arné leerde naar eigen zeggen ook veel van zijn mede cursisten. “Zij hebben ook allemaal een eigen bedrijf of zijn een kind van een tuinder. Geen enkel bedrijf is hetzelfde, met bijvoorbeeld verschillende teelten. En iedere ondernemer is anders. Het is interessant en leerzaam om te horen hoe anderen het aanpakken. Ik heb echt zoveel gehoord en geleerd. Dat gaat de komende tijd allemaal van pas komen. Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om mee te doen. Die kans heb ik dan ook met beide handen aangegrepen. Gezien de investering is het wel belangrijk dat je er vol voor gaat en alle bijeenkomsten bijwoont. Ik vind deze training echt een aanrader voor andere jonge collega ondernemers die zich willen versterken in hun ondernemerschap.”

 

Sector staat voor grote uitdagingen

De Rabobank maakt deze training mede mogelijk, HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch verzorgt het programma met behulp van een aantal specialisten. Erik Pullen, Accountmanager Groot Zakelijk Food & Agri bij Rabobank Midden-Brabant, legt uit waarom de bank dit doet. “De tuinbouwsector staat voor grote uitdagingen: hoe kunnen we innoveren in productie, afzet of verwerking? Hoe vinden en binden we mogelijke samenwerkingspartners? Hoe past het bedrijf in een internationale context? Alleen het hebben van ‘groene vingers’ is niet langer voldoende: zonder managementvaardigheden geen succes. Met deze training leren deelnemers alles om een toekomstbestendige organisatie te creëren. Je maakt de weg vrij voor nieuwe producten, processen en verdienmodellen. De opleiding is op maat gemaakt voor de tuinbouwsector en helpt (jonge) tuinders om hun kwaliteiten verder te ontwikkelen. Gedurende deze training gaan deelnemers aan de slag met hun eigen ondernemingsplan. Hierdoor vergroten ze hun inhoudelijke bagage en maken ze direct een vertaling van de theorie naar de praktijk in hun eigen bedrijf. Een mooi proces om te zien.”