1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. SustainaBul 2019: HAS Hogeschool stijgt van de 16e naar de 4e plaats

SustainaBul 2019: HAS Hogeschool stijgt van de 16e naar de 4e plaats

Het grootste pluspunt zit ‘m in de manier waarop de HAS de Sustainable Development Goals (SDG’s) heeft gekoppeld aan onderwijs en onderzoek.

HAS Hogeschool is flink gestegen op de ranglijst van de SustainaBul: van de 16e naar de 4e plaats. De SustainaBul is een studenteninitiatief dat duurzaamheid binnen onderwijs bekroont en waar jaarlijks een duurzaamheidsranglijst uitrolt. Uniek aan de ranglijst is dat juist studenten de deelnemende hogeronderwijsinstellingen beoordelen, waarmee de SustainaBul de grootste studentenreview is van hoe studenten vinden dat Nederlandse hogeronderwijsinstellingen met duurzaamheid omgaan. De SustainaBul telt in totaal 20 vragen in vier verschillende categorieën: onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering en integrale benadering. Op 24 mei, tijdens de Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs op Avans, werd de SustainaBul uitgereikt.

Flinke stijging

Elseline Schouten, teamleider HAS Services, was nauw betrokken bij de inzending vanuit HAS Hogeschool en nam de oorkonde namens HAS Hogeschool in ontvangst. Ze is heel blij met de uitslag en trots op de stijging. “Het grootste pluspunt zit ‘m in de manier waarop de HAS de Sustainable Development Goals (SDG’s) heeft gekoppeld aan onderwijs en onderzoek. Ook op het gebied van bedrijfsvoering hebben we duurzaamheid de afgelopen jaren een prominente plek gegeven. Verbeterpunten zijn er zeker ook. We willen bijvoorbeeld voor onze eigen bedrijfsvoering een meerjarenplan maken met heldere haalbare doelen op het gebied van duurzaamheid. Ook zijn er plannen om een Green Office op te zetten. Dat zou enorm helpen om studenten meer te betrekken en ook in de samenwerking met andere onderwijsinstellingen en bijvoorbeeld de gemeente.”

Hoofdprijs naar TU/e

Wageningen University & Research is dit jaar verkozen tot meest duurzame hogeronderwijsinstelling van Nederland. Eindhoven University of Technology wint echter de hoofdprijs. Dat komt doordat dit jaar niet de meest duurzame instelling de SustainaBul van 2019 won, maar de instelling die bij vraag 19 of 20 de beste best practice voor duurzaam hoger onderwijs aanleverde. Daarmee luistert Studenten voor Morgen, de organisator van de SustainBul, naar de wens van de hogeronderwijsinstelling. Die wilden namelijk van elkaar kunnen leren en prefereerden een focus op kennisdeling, in plaats van op het competitie-element. En leren, dat kunnen de instellingen van de Eindhoven University of Technology (TU/e).