1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Subsidie voor onderzoek naar relatie tussen inhoudstoffen en gezondheidseffecten groente en fruit

Subsidie voor onderzoek naar relatie tussen inhoudstoffen en gezondheidseffecten groente en fruit

Dat het eten van groenten en fruit gezond is, is algemeen bekend. Over de relatie tussen specifieke inhoudsstoffen van groenten- en fruitsoorten en de daarmee samenhangende gezondheidseffecten is echter relatief weinig bekend. Voor producenten is het daarom nu niet mogelijk om gezondheidsclaims te plaatsen bij groenten en fruit.

 Met de toegekende subsidie van de Topsector gaan Brightlands Campus Greenport Venlo en vers+ hier samen met bedrijven en kennisinstellingen (HAS Hogeschool, Avans Hogeschool en Maastricht University) verandering in brengen. Het project ‘De Waarden van Groenten en Fruit’ moet ervoor gaan zorgen dat onze gezondheid op wetenschappelijke basis met natuurlijke producten kan worden ondersteund.

Onderbouwing preventieve gezondheidswaarde

Groenten en fruit zijn een belangrijke bron van vitaminen, mineralen en vezels en bevatten relatief weinig zout en verzadigd vet. Voor producenten is het echter lastig om aan te tonen welke inhoudsstoffen versproducten bevatten en daardoor ontbreekt een onderbouwing van de gezondheidseffecten. Met een betere onderbouwing van de preventieve gezondheidswaarde van versproducten kunnen nieuwe markten worden geopend alsmede de prijsvorming en vergroting van het marktaandeel positief worden beïnvloed. Rob Baan, één van de initiatiefnemers: “Ik ben heel blij dat we de stap naar het onderbouwen van gezondheidseffecten van verse groenten en fruit zetten. De tuinbouw is de apotheek van de toekomst.”

Inspelen op nieuwe inzichten

Niet alleen de sector zal profiteren van de resultaten van het project. Ook voor de consument biedt het belangrijke voordelen. Saskia Goetgeluk, directeur Brightlands Campus Greenport Venlo: “Via dit project spelen we in op nieuwe inzichten in de voedingswetenschappen. Zie voeding als het nieuwe farma. Door deze combinatie van kennisinstellingen brengen we zowel de wetenschap als het toepassen van kennis een stap verder naar het bedrijfsleven.” Door dit project ontstaat inzicht en daarmee transparantie over de voedingswaarde van groenten en fruit en de gezondheidseffecten ervan. Consumenten kunnen hierdoor een meer afgewogen keuze maken in de samenstelling van hun voedingspatroon of dieet.

Innovatieve meetmethoden

In het programma worden twee innovatieve meetmethoden ontwikkeld en gecombineerd om te kunnen definiëren wat de inhoudsstoffen en gezondheidseffecten van specifieke groenten- en fruitsoorten zijn. De meetmethode wordt ontwikkeld door HAS en Avans Hogeschool, die hierin samenwerken binnen Grow Campus. Om zeker te weten welke werkzame stoffen bepaalde groenten- en fruitsoorten bevatten en wat de gezondheidseffecten ervan zijn, is een goede meetmethode de basis en van cruciaal belang. Herman Peppelenbos, lector Groene Gezondheid bij HAS Hogeschool: “In het project worden voor een aantal belangrijke producten en relevante inhoudsstoffen de bestaande methoden vergeleken, gecombineerd en geoptimaliseerd. De innovatieve meetmethode die hierdoor ontstaat, is uitwisselbaar, efficiënter en goedkoper. Hierdoor kan er vaker routinematig gecontroleerd worden wat er in de verschillende producten zit.”

Challenge model

Voor de onderbouwing van de gezondheidseffecten van groenten en fruit is Maastricht University betrokken. In het project wordt een innovatief challenge model ontwikkeld om gezondheidseffecten vast te stellen van verschillende stoffen uit groenten en fruit. Dr. Alie de Boer, Maastricht University: “Het ontwikkelen van zo’n model sluit aan op de huidige wetenschappelijke discussie over het meten en onderbouwen van effecten die je mag verwachten van voeding. Door zulke methoden verder te ontwikkelen, kunnen we in de toekomst een combinatie van stoffen en gezondheidseffecten van het hele product gaan meten. Dit is de eerste en belangrijke stap naar zulke methoden om gezondheidseffecten te meten.”

Het project gaat in 2019 van start en loopt tot 2023. Het consortium staat nog open voor deelname van extra partners. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Iseli de Waard (iseli.dewaard@brightlands.com) of Herman Peppelenbos (h.peppelenbos@has.nl).

Op de website van Brightlands vind je meer informatie over het project.