1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Student Rody van den Heuvel wint Voedselzuinigheidsaward met project Challenge Beefy Green

Student Rody van den Heuvel wint Voedselzuinigheidsaward met project Challenge Beefy Green

Rody van den Heuvel – student Food Innovation bij HAS Hogeschool – heeft de Voedselzuinigheidsaward gewonnen met het project Challenge Beefy Green. De award werd uitgereikt door de HAS, de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank aan een student of groep studenten die het meest impactvolle voedselverspillingsproject hebben uitgevoerd sinds de start van de eerste Brabantse Hbo Voedselverspillingschallenge.

HBO Voedselverspillingschallenge

HAS Hogeschool is deze challenge afgelopen september gestart in samenwerking met de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en de Rabobank. Het doel is zoveel mogelijk studenten en bedrijven in Brabant bewust maken van hoeveel voedsel er nodeloos verspild wordt. Dit draagt positief bij aan het halen van Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties: vóór 2030 50% minder voedsel verspillen.

Publicatiedatum
08-02-2022

Voedselverspillingsactieplan

Antien Zuidberg, lector Design Methoden in Food bij HAS Hogeschool, heeft samen met collega’s, studenten en partners voor HAS Hogeschool een voedselverspillingsactieplan opgezet. Het organiseren van de challenge en de uitreiking van de award is hier een belangrijk onderdeel van, evenals matchmaking: het verbinden van vraagstukken van bedrijven en instellingen aan studenten die graag werken aan oplossingen voor deze challenges.

Winnaar Beefy Green

Het project Challenge Beefy Green was ook het resultaat van matchmaking tussen Frank Nouwens van het bedrijf Beefy Green en student Rody van den Heuvel (Food Innovation). Samen gingen zij aan de slag met het verkennen van toepassingen van oesterzwamvoetjes die nu onvoldoende gebruikt worden. Rody ontwikkelde het concept ‘Woesterzwam’, een vegetarische borrelworst voor flexitariërs met tenminste 50% oesterzwamvoetjes. Met het concept wil hij voedselverspilling voorkomen en tevens de consument bedienen die graag wat minder vlees en vis eet, ook tijdens de borrel. Rody is aangenaam verrast dat hij de Voedselzuinigheidsaward heeft gewonnen. “Het winnen van de award is een bekroning op mijn harde werken”, reageert hij. “Mijn doel was vooral het terugdringen van voedselverspilling. In deze tijd mag en hoeft er ook geen voedsel meer verspild te worden. Woesterzwam is een uniek concept waar ik heel trots op ben.”

Foto: Rody van den Heuvel met zijn concept 'Woesterzwam'. 

Runners-up

Naast de winnaar zijn er ook twee runners-up. De eerste is student Emma Gobes (Food Innovation): zij voerde het project Challenge Renewable molecules uit en ontwikkelde een circulair prototype wijnpapier. Dit is een papieretiket voor wijnflessen dat is gemaakt van de organische resten die ontstaan bij het proces van het wijn maken.

Foto: Het concept circulair prototype wijnpapier van Emma Gobes.

Voedselverspilling binnen de HAS

De tweede is een groep studenten: Adil Bitich (Milieukunde), Dieneke van Doesburg (Toegepaste Biologie), Margaux Bailly (stagiair Voedingsindustrie uit Frankrijk), Jesse Bakker (Milieukunde) en Mascha Bouwman (Milieukunde) gingen de HAS Challenge Sustainability aan. Ze deden metingen binnen het gebouw van HAS Hogeschool in Den Bosch om te onderzoeken waar de meeste voedselverspilling ontstaat.Dit bleek gemiddeld 90 kg per week en te vinden in onder meer de gezamenlijke afvalbakken door het pand heen, bij de food labs en bij de catering. Naast deze uitgebreide analyse hebben ze ook mogelijke oplossingen aangedragen. Begeleiders Antien Zuidberg en Elseline Schouten: “Deze input gebruiken we binnen de HAS om nieuwe acties in te zetten en vervolgmetingen te kunnen doen zodat we ook als instelling onze eigen 50% vermindering van voedselverspilling in 2030 kunnen halen.”

Samenwerken

Met de uitreiking van de award is de Brabantse Hbo Voedselverspillingschallenge natuurlijk niet ten einde: de acties gaan dóór. Op dit moment is de wens om met andere hogescholen samen te werken zodat we deze hbo challenge in het studiejaar 2022-2023 landelijk kunnen uitrollen en nóg meer voedselverspilling kunnen tegengaan.

Werk je bij een hogeschool en heb je interesse om samen met hbo-studenten deel te nemen? Of ben je een foodprofessional en wil je een Food Waste Challenge voor studenten indienen? Neem dan contact op met lector Antien Zuidberg.

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Kas HAS Hogeschool

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de sector en HAS-activiteiten?

Ja, ik meld me aan!