1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Spaanse Ariadna Curtuiusan geeft project innovatiemethode startups agrofood vliegende start

Spaanse Ariadna Curtuiusan geeft project innovatiemethode startups agrofood vliegende start

Antien Zuidberg is lector Design Methoden in Food en richt zich op onderzoek naar design-methoden die ervoor zorgen dat meer food-innovaties met succes de markt halen. Haar focus ligt daarbij op zinvolle food-innovaties die consumenten bewegen in de richting van duurzaam en gezond eten.

Antien doet daarbij onder meer verdiepend onderzoek via afstudeeropdrachten van studenten. In februari start er een afstudeeropdracht met als doel een methode te ontwikkelen die startups in de agrofood helpt innoveren.

Studentenuitwisseling in onderzoek stimuleren

Post-graduate stagiaire Ariadna Curtuiusan van de opleiding Food Science & Technology op de Universita Autonoma de Barcelona deed de afgelopen 3 maanden een verkennend onderzoek voor dit project. De Universita Autonoma de Barcelona is een partner van HAS Hogeschool en een van de doelstellingen van partnerinstellingen is studentenuitwisseling stimuleren via stage of studie in het buitenland. Ariadna kwam via een Erasmus-programma naar Nederland.

Buitenlanderervaring opdoen

Ariadna vertelt dat ze tijdens haar studie nog niet naar het buitenland was geweest en dat deze mogelijkheid haar een mooie kans bood alsnog ervaring in het buitenland op te doen. Ze had tijdens haar studie nog weinig gehoord over innovatiemethoden, dus met dit onderzoek kon ze zich daarin verder ontwikkelen. Ze koos voor Nederland omdat ons land in Europa een voorbeeldland is als het gaat om agrofood, maar ook op bijvoorbeeld het gebied van verduurzaming.

Toeleggen op een opdracht

Voor Antien betekende de komst van Ariadna dat ze het project een vliegende start kan geven. “Als je een methode wilt ontwikkelen is het eerst nodig precies in kaart te brengen waar de behoeftes van de doelgroep liggen. Dat betekent veel interviews doen en uitwerken. Ariadna kon zich daar helemaal op toeleggen. Als de afstudeeropdracht start kunnen we meteen met het model aan de slag én kunnen we de conclusies uit Ariadnas verkennende onderzoek als uitgangspunt nemen in plaats van alleen op basis van bestaande literatuur. Dat geeft ons een enorme voorsprong.”

Toegewijde stagiaires

Antien kan het werken met buitenlandse stagiaires aanraden. Dat zijzelf in haar docentencarrière al veel stagiaires begeleidde scheelt ook. “Ze zijn gemotiveerd, toegewijd en bereid taal- en cultuurbarrières te overbruggen. Het kan een project echt een boost geven. Voor zowel mijzelf als lector, maar ook voor de stagiaire heeft internationalisering in onderzoek dus meerwaarde.”

Nederlandse mentaliteit

Ariadna leerde er ook veel van. Ze doorkruiste het hele land om met mensen te praten over succesvolle en minder succesvolle innovaties, waar ze tegenaan liepen en wat ze nodig hebben om de gang naar de markt beter te kunnen maken. “Ik heb de Nederlandse cultuur goed leren kennen. Het viel me op hoe open de mensen hier zijn en dat ze het geen probleem vonden de gesprekken in het Engels te doen. Dat zegt iets over de Nederlandse mentaliteit. In Spanje denken we allemaal dat mensen uit het noorden introvert zijn, maar dat klopt niet. Zelfs niet tegen een Spaanse stagiaire”, aldus een lachende Ariadna.