1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Samenwerken aan kwaliteit en voedselveiligheid

Samenwerken aan kwaliteit en voedselveiligheid - Mars Wrigley

In het 4e jaar voeren studenten van HAS green academy in het kader van hun afstuderen een project uit in het bedrijfsleven. Dit gebeurt onder professionele begeleiding van HAS green academy. De projectaanpak, doelstellingen en resultaten worden in een contract tussen HAS green academy en de opdrachtgever vastgelegd. Dankzij deze formule profiteert de opdrachtgever van multidisciplinaire deskundigheid, een brede know-how en enthousiaste jonge professionals. Vanuit de food- en milieusector verzorgen we meer dan 80 projecten per jaar in de vorm van betaalde (beroeps)opdrachten. Een van deze beroepsopdrachten van 2023 was een opdracht vanuit Mars Wringley.

Mars Wrigley heeft in Nederland een vestiging in Veghel en is een van de grootste lokale werkgevers. Daarnaast is het bedrijf belangrijk voor lokale bedrijven met betrekking tot toelevering, onderhoud en meer. Het is de grootste chocoladerepenfabriek ter wereld met een productie van ruim een miljoen repen per uur, circa 9 miljard per jaar. Kwaliteit en voedselveiligheid is voor Mars als internationaal A-merk fabrikant van cruciaal belang.

 

In 2023 is de samenwerking gestart tussen Mars Wrigley en HAS green academy. Deze samenwerking is tot stand gekomen d.m.v. het starten van een afstudeerproject met als doel de CIP-systemen bij Mars Wrigley te Veghel opnieuw te valideren. Cleaning in Place (CIP) is een gebruikte techniek uit de procestechnologie waarbij een productiedeel automatisch gereinigd wordt zonder dat het object of delen daarvan gedemonteerd, verplaatst of uit elkaar gehaald dienen te worden. Vaak wordt een gehele fabriek of meerdere installaties door een CIP-systeem gereinigd. De CIP-systemen worden gevalideerd, zodat ze aantoonbaar goed werken en daarmee voedselveilig geproduceerd kan worden.

Het project heeft inmiddels plaatsgevonden met een project team van de HAS, bestaande uit Food Technology afstudeerders en een senior projectbegeleider.

Volop waardering voor de aanpak

'Uitmuntend!' Dat was de spontane reactie vanuit Mars Wrigley Quality & Food Safety team na de eindpresentatie van het afstudeerproject uitgevoerd door HAS green academy afstudeerders Food Technology; Ellen Jansen Venneboer en Kim Schoenmakers. Er was volop waardering voor de pro-actieve, ondernemende inzet, gedegen aanpak, inhoudelijke resultaten en heldere presentatie. Daarnaast werden er complimenten gemaakt over houding & gedrag, creativiteit, flexibiliteit en collegialiteit.


'We hebben de lat met elkaar hoog gelegd in dit project, wat je mag verwachten van een A-merk fabrikant, marktleider en multinational. En we hebben samen hard gewerkt aan het onderzoek met betrekking tot Quality & Food Safety zodat we hierin koploper kunnen blijven', aldus het Mars Wrigley team. Mooie feedback en bevestigingen voor studenten en docenten als zij vanuit de opdrachtgever te horen krijgen dat deze kanjers echt klaar zijn voor de arbeidsmarkt!

Veel dank aan de enthousiaste Mars Wrigley collega’s: Judith Vermeulen, Sonja Meulepas, Danny Friesen, Kiki Fontein, Erik Janssen en velen meer. Dit is een samenwerking die naar meer ‘smaakt’ voor beide organisaties !

Samenwerken

Is jouw bedrijf ook geïnteresseerd in een samenwerking met HAS green academy? Of wil je meer informatie over de samenwerking tussen HAs green academy en Mars Wrigley? Neem dan contact op met onze senior adviseur & coördinator cluster Food & Industry Koen Nouws Keij of bekijk via de button alle mogelijkheden tot samenwerken met HAS.

Samenwerken met HAS green academy

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken