1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Project ‘Goed Verpakt’: onderzoek naar keuzeproces bedrijven voor duurzame product-verpakkingscombinaties

Project ‘Goed Verpakt’: onderzoek naar keuzeproces bedrijven voor duurzame product-verpakkingscombinaties

Bedrijven maken allerlei afwegingen bij het maken van een keuze voor de manier waarop ze hun foodproduct op een duurzame manier verpakken. Dit keuzeproces wordt de komende 2 jaar onderzocht door HAS Hogeschool samen met De Haagse Hogeschool (HHs), de Hogeschool van Amsterdam (HvA), het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken en een brede groep aan food-en verpakkingsbedrijven.

Het doel hiervan is bedrijven in de hele foodketen te helpen de duurzaamste oplossing te kiezen als het gaat om product-verpakkingscombinaties, bijvoorbeeld een plastic bakje in combinatie met de salade die erin zit. “Het gaat ons niet alleen om hoe duurzaam de verpakking is, maar ook om de combinatie met de inhoud”, stelt Antien Zuidberg, lector bij HAS hogeschool en projectleider. “Dit kan te maken hebben met de duurzaamheid van de ingrediënten en materialen maar heeft ook te maken met het proces en de verliezen en verspilling in de keten.” De focus van het project ligt daarbij op product-verpakkingscombinaties in de AGF-sector (groenten en fruit) en kant-en-klaar maaltijden/ maaltijdcomponenten (soepen, maaltijden, snacks).

Wat is duurzaam?

Maar wat is precies duurzaam als het gaat om voedselverpakkingen? De consument wil geen overdaad aan plastic, maar toch blijkt plastic vaak het duurzaamste materiaal, ook als het om vers voedsel gaat met een relatief korte houdbaarheid. Verpakkingen krijgen in het gesprek over duurzaamheid de meeste aandacht, met belangrijke aspecten als materialen, gewicht en de mate van recycling. Ook hebben de voedselresten die overblijven in de verpakking een grote impact op duurzaamheid, doordat het verlies van waarde ten aanzien van voedselverspilling zo groot is. Dit zijn voorbeelden van afwegingen die bedrijven maken om de meest duurzame oplossing te kiezen voor hun product-verpakkingscombinaties. Binnen het onderzoek worden de keuzes die een bedrijf zou kunnen maken in kaart gebracht en hoe een bedrijf over deze keuzes kan communiceren met consumenten.

Juichbox

Eén van de trade-offs die bedrijven ondervinden bij verduurzamen van food verpakkingen is de gewenste kwaliteit van het product versus de wens voor transparantie van de verpakking enerzijds maar anderzijds ook de behoefte aan minder plastic verpakkingen. Greenco kiest ervoor om de snoeptomaatjes voor deze EK periode te verpakken in een ‘Juichbox’ waarbij gekozen is om deze in karton te verpakken, met gedeeltelijke transparantie via de stansgaten. Voordeel is dat er meer verpakkingen in een krat gestapeld kunnen worden, nadeel is dat het product minder zichtbaar is. De tijd zal leren of de consument de zichtbaarheid voldoende en acceptabel vindt.

Circulaire ontwerpstrategieën

In het onderzoek maken de onderzoekers gebruik van circulaire ontwerpstrategieën die ook wel bekend staan als de R Ladder. Antien: “Met behulp van REDUCE (verminderen), REUSE en RECYCLE (hergebruiken) en RETHINK (herontwerpen) kunnen we slimme ontwerpen maken die bijdragen aan de duurzaamheid van de verpakking maar ook dat van de product-verpakkingscombinatie in zijn geheel.” Studenten participeren in het project via onderwijsmodules, minors en afstudeeropdrachten.

Deelnemende partijen

Bedrijven en brancheverenigingen die zijn aangesloten bij het consortium zijn: AKSV, Maître, Henri, Van Oordt, Eosta, Green Specialties Holland, GreenCo, GetPact, Trioworld, Bunzl, StarCuisine, Treasure Dim Sum Products en Royal Smilde.