1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. ProefMei College Tour: studenten, ondernemers en bestuurders aan elkaar verbinden

ProefMei College Tour: studenten, ondernemers en bestuurders aan elkaar verbinden

ProefMei is een culinair en cultureel festival dat zich verbindt aan de streek Brabantse Wal. Het festival wordt sinds 2008 georganiseerd door vrijwilligers van de Stichting ProefMei. Naast die grote groep vrijwilligers hebben ook verschillende restaurants, ondernemers en gemeentes zich gecommitteerd aan het festival. Op 5 oktober was in Bergen op Zoom een extra editie van het festival met als thema ProefMei Celebrates Seafood.

Broedplaats voor agrofood

Voorafgaand aan de opening van deze extra editie was in het Suikerlab in Bergen op Zoom de eerste ProefMei College Tour. Het pand is recent in handen gekomen van de gemeente Bergen op Zoom die deze plaats ziet als een toekomstige broedplaats voor agrofood. Hier moeten innovaties plaats gaan vinden door verdere samenwerkingen tussen het bedrijfsleven, onderwijs, overheid en organisaties. Het doel van deze College Tour? Studenten, ondernemers en bestuurders met elkaar in contact te brengen. HAS Hogeschool, HZ Zeeland en ROC West-Brabant gaven samen met topondernemer Bob Hutten, eigenaar van Hutten Catering en de Verspillingsfabriek, aan zo’n 100 gasten 3 korte colleges gekoppeld aan agrofood, zoet- en zoutwater en no waste.

 

Meer interactie

Dennis van Tilborg is een van de drijvende krachten achter de Stichting ProefMei. Hij vertelt dat het idee van een College Tour al een paar jaar op de plank lag. “De afstand tussen studenten, ondernemers en bestuurders mag best wat kleiner. Daarom organiseren we de komende jaren 3 van deze College Tour-achtige events gekoppeld aan het festival ProefMei. Juist de College Tour-formule zorgt voor de interactie die je bij een lezing minder hebt. Om de juiste onderwerpen op tafel te krijgen hebben we actief samenwerking gezocht met het onderwijs. 2 van de 3 colleges op 5 oktober kwamen inhoudelijk uit het onderwijs.”

Verbinding met de streek

Verbinding met de streek is bij ProefMei onmisbaar, het is het fundament waar ProefMei op gestoeld is. Die streek was in de College Tour daarom duidelijk zichtbaar. Dennis: “We leren de studenten graag hoe de regio in elkaar zit en laten zien dat er in de Zuidwestelijke Delta een hele wereld voor ze open ligt waar ze hun talenten kwijt kunnen. De Zuidwestelijk Regio is niet alleen een fijne plek om te wonen en te werken. Het is een plek waar nog volop kansen liggen en via de College Tour proberen we de studenten te enthousiasmeren én mee te laten praten over onderwerpen die in de regio spelen.”

Activiteiten in de regio

Voor HAS Hogeschool is de ProefMei College Tour een uitgelezen moment om iets te laten zien over de activiteiten die de instelling in de regio ontwikkelt en het netwerk te vergroten. En daar kunnen weer nieuwe activiteiten uit voortvloeien. Daarom is de instelling graag nauw betrokken bij de inhoud van het evenement en stimuleert ze studenten om eraan deel te nemen. Een aanzienlijk aantal van de huidige HAS-studenten komt uit de Zuidwestelijke Delta. Het bedrijfsleven ziet ze vertrekken om te gaan studeren, maar ze komen niet terug als ze hun diploma hebben. Dat is zonde, want er liggen in de agrofoodsector zoveel carrièrekansen voor afgestudeerde HAS’ers.

Deze editie van ProefMei had 15.000 bezoekers. De volgende ProefMei is van vrijdag 24 t/m zondag 26 mei 2019. www.proefmei.nl