1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Practicumbegeleider Toegepaste Biologie Jaap Willems blogt over biologie-onderwerpen

Practicumbegeleider Toegepaste Biologie Jaap Willems blogt over biologie-onderwerpen

Jaap Willems is practicumbegeleider bij de opleiding Toegepaste Biologie. Regelmatig blogt hij over allerlei biologie-onderwerpen. Deze eerste blog gaat over het vinden, beschrijven en benoemen van levende dingen, zoals de zwarte roodstaart.

Een vriend van mij (Jaap Willems) heeft geschiedenis gestudeerd en hij is jarig. Dat is een jaarlijks terugkerend fenomeen en altijd reden voor een feestje, een avondje bier drinken met leuke mensen, mijn lievelings! Om één of andere reden kunnen biologen en geschiedkundigen het op feestjes en daarbuiten, goed met elkaar vinden. Misschien is het de beschrijvende aard van hun beider benaderingen van waarheid, hoe dan ook, met historici bier drinken is geen straf. Nooit zit je om een goed verhaal verlegen want zowel het vroeger als het nu zit vol met tal van interessantigheden en rariteiten.

‘Die biologen hoeven maar één ding te doen’, hoor ik mijn gesprekspartner (toevalligerwijs een historicus) zeggen. ‘Ze moeten alle levende dingen vinden, beschrijven en benoemen en dan komen ze op de proppen met zoiets als een walvis!’. Doordat ik net een slok bier heb genomen kan ik niet direct reageren, en dat is maar goed ook. Zijn uitspraak blijkt een bijzonder kiene constatering! Biologen definiëren wel vaker iets en spreken zichzelf direct weer tegen. Een walvis geeft borstvoeding, en dat doen vissen nooit dus die naam is op z’n minst wat onhandig gekozen. Nog een slokje bier.

‘Net als een zeepaard, een zeehond en een zeeleeuw. Geen paard, geen hond, geen leeuw!’ vervolgt een andere feestgast; een bioloog, opvallend genoeg. Als ik er over nadenk volgen de voorbeelden elkaar in rap tempo op: Beerdiertje, geen beer. Tijgermug, geen tijger. Nijlpaard, zie bij zeepaard, dus geen paard! De kleine vos, een prachtig vlindertje, of de mierenleeuw, een onooglijke mieren-etende larve maar prachtig als volwassen insect dat zich wellicht het best laat beschrijven als een kruising tussen een dagvlinder en een libel, die ’s nachts vliegt, en geen leeuw in de buurt te bekennen! Mooi maar wel verwarrend.

Lees de hele blog van Jaap