1. Home
 2. Meer HAS
 3. Nieuws
 4. Onderzoek naar haalbaarheid chilipepers uit voedselbossen winnaar Buitencategorie FoodManShip Awards

Onderzoek naar haalbaarheid chilipepers uit voedselbossen winnaar Buitencategorie FoodManShip Awards

Het project Redhotintercrop – agroforestry chilli heeft tijdens de HAS Food Experience bij HAS Hogeschool de Buitencategorie van de FoodManShip Awards gewonnen. Studenten Dirk Beerendonk, Irene Boelen, Carlo Frenquellucci, Faye Hartman en Vincit Nkouka deden voor Verstegen onderzoek naar de haalbaarheid van chilipepers uit voedselbossen als alternatief voor inkoop op de wereldmarkt.

De 12e editie van de HAS Food Experience vond op 4 februari plaats. Het evenement trok meer dan 1500 bezoekers, onder wie veel foodprofessionals en gerenommeerde foodbedrijven. Afgelopen jaar heeft HAS Hogeschool het gehele concept van de HAS Food Experience vernieuwd. De HAS Food Experience werkt van podium naar platform en zorgt er zo voor dat steeds meer studenten met hun kansrijke ideeën en projecten de weg naar de markt vinden.

Presentaties studenten

Meer dan 230 aanstormende food professionals presenteerden tijdens de HAS Food Experience vernieuwende projecten in het thema Today’s Food Challenges. De studenten bedachten oplossingen ter bevordering van duurzaamheid en gezondheid met gebruik van innovatieve technologieën. Ook dachten ze na over de toekomst van voedsel en voedselsystemen en ontwikkelden ze slimme oplossingen voor bestaande en toekomstige consumentbehoeften. Dit deden ze veelal in samenspel met bedrijven uit de sector of maakten daar hun eigen onderneming van.

FoodManShip Awards

Zoals ieder jaar reikten we ook deze keer weer de FoodManShip Awards uit. Ze worden toegekend aan studenten met een project waarin vakmanschap, creativiteit en ondernemerschap tot exceptionele uiting komen. Nieuw dit jaar is de ‘Buitencategorie’ award, waarin impact op de maatschappij als extra juryparameter is meegenomen. De jury bestond dit jaar uit lectoren, alumni, ambassadeurs en hoofdredacteuren van (vak)media.

Winnaars

Winnaars Buitencategorie

De winnaars van de FoodManShip Awards in de Buitencategorie zijn:

 • Winnaar: Redhotintercrop – agroforestry chilli van Dirk Beerendonk, Irene Boelen, Carlo Frenquellucci, Faye Hartman en Vincit Nkouka: onderzoek voor Verstegen naar de haalbaarheid van chilipepers uit voedselbossen als alternatief voor inkoop op de wereldmarkt.
 • Runner-up: Poober – verpakking van koeienmestvezel van Janna van den Elzen: Poober is een innovatief verpakkingsmateriaal met koeienmest en brengt vernieuwing in het AGF-schap.

Winnaars Green & Tech

De winnaars van de FoodManShip Awards in de categorie Green & Tech zijn:

 • Winnaar: The Rib Hunter – Vegetarische ribs van Palm Phonpornvithun: dit zijn vegetarische ribs voor mannen gemaakt op basis van de reststroom bierbostel.
 • Runner-up: Faba bean ice cream – PULSE project van Fabiën Daanen, Manon Dierx, Vince Leufkens en Romy Struijk: dit is een plantaardig ijsproduct waarin het veldbooneiwit isolaat een een emulgerende en en stabiliserende functie heeft.

Winnaars Lifestyle & Health

De winnaars van de FoodManShip Awards in de categorie Lifestyle & Health zijn:

 • Winnaar: ZÓ - 250g groente op 1 eetmoment! van Connor Goldsmits: een concept dat ervoor zorgt dat je op een smakelijke, makkelijke en toegankelijke manier de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente in één keer binnenkrijgt.
 • Runner-up: Uk & Puk - Hallo Pinda! Hallo Ei! van Annet-Jeth de Groot: een kant-en-klaar babyvoedingpotje met pinda of ei. Ouders kunnen zo al vroeg met behulp van een stappenplan allergenen introduceren aan hun kind.

Winnaars Consumer & Business

De winnaars van de FoodManShip Awards in de categorie Consumer & Business zijn:

 • Winnaar: Hersluitbare rijstwafelverpakking van Sjoukje Latinga: een innovatieve, hersluitbare en luchtdichte rijstwafelverpakking die op elk moment knapperige rijstwafels garandeert
 • Runner-up: Opwarmsalon - Warme to-go producten van Manon Dierx: een warme, gezonde PUURÉ van groente met verschillende toppings en sauzen voor als je in de kou op je trein moet wachten.

Winnaars Start-ups & Entrepreneurs

De winnaars van de FoodManShip Awards in de categorie Start-ups & Entrepreneurs zijn:

 • Winnaar: Dabba Diner van Noor Boereboom en Alexander Steenis: thuisbezorgde vegetarische maaltijden in Dabba’s. Dit zijn roestvrijstalen maaltijdboxen.
 • Runner-up: De Ballerij – Dadeltruffels van Collin Brom: een lekker tussendoortje dat enkel dadels, noten, zaden en gedroogd fruit bevat.