1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Nieuw bij HAS green academy: Workshop Plantaardige eiwitten

Nieuw bij HAS green academy: Workshop Plantaardige eiwitten

HAS green academy organiseert op donderdag 24 november 2022 voor de eerste keer de workshop Plantaardige eiwitten. Aanleiding hiervoor is de stijgende vraag vanuit zowel de voedingsmiddelenindustrie als de consument naar producten met plantaardige eiwitten.

Nieuw bij HAS green academy: Workshop Plantaardige eiwitten

De sterke stijging van de vraag naar eiwitten en eiwitrijke producten wordt veroorzaakt door de voorspelde stijging van de gemiddelde levensstandaard en de groeiende wereldbevolking. Er zal 60 tot 70% meer voedsel moeten worden geproduceerd in het jaar 2050 als wij de wereldbevolking willen blijven voeden[1].

Publicatiedatum
07-09-2022

Het is niet haalbaar om al dit voedsel te produceren met de huidige balans tussen plantaardige en dierlijke eiwitten. Daarom zal er niet alleen meer voedsel geproduceerd moeten worden, maar moet er ook een verschuiving optreden van de consumptie van dierlijke naar plantaardige eiwitten.

HAS green academy doet praktijkonderzoek naar de eiwittransitie en doet dit onder andere als partner in the Green Protein Alliance en vanuit het lectoraat “Eiwittransitie in voeding” van Dr. iIr. Renske Janssen. Door het lectoraat is kennis verzameld en ontwikkeld die tijdens de workshop wordt gedeeld. De workshop Plantaardige Eiwitten is interessant voor iedereen die te maken heeft met de toenemende vraag naar plantaardige eiwitten in producten zoals productontwikkelaars, category managers, voedingskundigen en marketeers.

(On)mogelijkheden

Dierlijke eiwitten worden bijvoorbeeld geconsumeerd in de vorm van vlees en kaas, maar ook vaak gebruikt als ingrediënt omdat ze specifieke technologische functies vervullen. 

Door de trend naar meer plantaardige voedingsmiddelen is er behoefte aan plantaardige eiwitten die dezelfde functionaliteiten bezitten. Denk onder andere aan emulgeren, binden, gelering en textureren. Vaak is het niet eenvoudig om met plantaardige eiwitten een vergelijkbare smaak en textuur te verkrijgen.
Dr. Ir. Ingeborg Haagsma-Boels
docent HAS green academy

“De consument verwacht dat kwaliteit, smaak en de houdbaarheid van de producten hetzelfde blijven. Bij het aanpassen van de receptuur komen echter vaak complexe technologische problemen naar boven.”, aldus ir. Gerlinde van Santen, adviseur bij HAS green academy. In deze workshop krijgen cursisten daarom zowel theoretische als praktische informatie over de (on)mogelijkheden van vervanging van dierlijke door plantaardige eiwitten.

[1]   FAO (2017) The future of food and agriculture – Trends and challenges. Rome.