1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Maak kennis met de nieuwe cursusleider voor de Sport & Golf cursussen: Toine Hattink

Maak kennis met de nieuwe cursusleider voor de Sport & Golf cursussen: Toine Hattink

Hij stond 20 jaar geleden in de kinder- (golf)schoenen van de cursussen Greenkeeper en Hoofdgreenkeeper en is weer terug van weggeweest… Toine Hattink is de nieuwe cursusleider voor de Sport & Golf cursussen. In een interview praten wij met hem over zijn achtergrond, visie binnen de sector en zijn nieuwe rol als cursusleider.

Stel jezelf even voor

“Ik ben Toine Hattink. Ik werk 23 jaar bij de HAS nu. De eerste elf jaar was ik docent, daarna twaalf jaar directeur en nu weer ruim een half jaar docent. Ik geef met name economielessen. Ook ben ik betrokken bij de  inhoudelijke kennisoverdracht in flink wat cursussen, welke ik inmiddels combineer met lesgeven in het reguliere onderwijs.”

Publicatiedatum
12-05-2023

Hoe ben je begonnen bij Sport en Golf?

“20 jaar geleden liep ik hier als docent rond. Ik ben toen benaderd door Margo van den Oord met de vraag of ik hier cursussen voor hoofdgreenkeepers wilde gaan ontwikkelen. Wij deden op dat moment nog weinig in de sector, het was ook een wereld die ik toen helemaal niet kende, maar het leek me heel erg boeiend. Ik heb ja gezegd en ben de ontwikkeling van de cursus voor Hoofdgreenkeeper gaan coördineren, totdat Sjaak Groen mijn rol overnam. Omdat hij inmiddels met pensioen is ben ik weer benaderd voor de rol. Hier zei ik eigenlijk ook meteen ja op. Overigens heeft Joep van Cranenbroek in de tussenliggende periode dit op een uitstekende manier opgepakt.“

Waarom Sport en Golf?

“Ik vind het golfspel fantastisch. Ik kan helemaal niet zo goed golfen, maar het is een voorrecht dat je op zo'n mooie plek mag rondlopen. Je bent lekker aan het spelen, je bent met vrienden en dan ligt er zomaar een grote oppervlak groen en natuur die voor jou wordt bijgehouden, zodat jij je spel kan spelen. Dat is echt geweldig.

En het spel: uitdagend, leuk, moeilijk, soms frustrerend. En dat maakt het zo interessant.”

Wat is jouw visie op de cursussen van Sport en Golf?

“Laat ik beginnen met te zeggen dat ik er toch 12 jaar grotendeels uit ben geweest, en zeker niet alle ontwikkelingen heb meegekregen. Wat ik wel weet: de praktijk op de golfbaan en het werk van de greenkeepers is complex. Het vak is technisch en organisatorisch ingewikkelder geworden en verandert voortdurend. Daar moeten we inhoudelijk recht aan doen met de cursussen.

Het is ook belangrijk dat we veel aandacht geven aan hoe de golfbaan zich verhoudt tot hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. We moeten  verantwoordelijk omgaan met het waterbeheer en middelengebruik. Ook moeten we tegelijkertijd zorgen dat spelers tevreden zijn en dat ondernemers nog steeds geld kunnen verdienen op een golfbaan.

Greenkeepers blijven zich ontwikkelen, dus daar moeten we op voortbouwen. Ik denk dat we hierbij ook steeds meer gebruik kunnen maken van de nieuwe media in het onderwijs om onze boodschap te verspreiden. Met NGA, NGF en NVG hebben we altijd goed contact gehad over de doorontwikkeling van onze cursussen, dat blijven we graag doen.”

Waar kijk je het meest naar uit in je nieuwe rol?

"Het weer ontmoeten van cursisten: ze willen beter worden in hun vak, ze zijn super gemotiveerd, ze zijn trots op hun vak en willen er daarom nóg meer over weten. Het zijn ook vaak groepen waar veel wordt gelachen, maar ook fanatiek wordt gewerkt. Ik kijk ernaar uit om als cursuscoördinator in deze kring te mogen werken en het optimale uit mijn werk te halen."

"Ik heb heel veel zin in deze nieuwe uitdaging. Er staat een hele mooie structuur aan cursussen. Ik ben blij en trots dat ik dat mag voortzetten. De komende periode gaan we gewoon door met het aanbieden van deze goede cursussen, gebruikmakend van eigen docenten, maar zeker ook van specialisten buiten de HAS. We bieden praktijkgerichte cursussen aan, dus het is belangrijk dat we regelmatig naar buiten gaan. En ik moet zelf natuurlijk weer meer werken aan mijn golfspel 😊"

Dit najaar gaan er weer verschillende cursussen van start die interessant zijn greenkeepers en fieldmanagers.