1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Lector Annet Roodenburg werkt mee aan advies over één systeem voor productverbetering

Lector Annet Roodenburg werkt mee aan advies over één systeem voor productverbetering

RIVM heeft een rapport uitgebracht waarin de onafhankelijke Commissie Criteria Productverbetering adviseert om de verschillende systemen die de samenstelling van levensmiddelen kunnen helpen verbeteren samen te voegen. Er moet een nieuw integraal systeem komen met één samenhangende set criteria die voor alle producten in de productgroepen geldt. Annet Roodenburg, lector Voeding en Gezondheid bij HAS Hogeschool werkte als commissielid mee aan het rapport.

Verschillende systemen

In Nederland bestaan verschillende systemen die de samenstelling van levensmiddelen helpen verbeteren: het Akkoord Verbetering Productsamenstelling tussen de overheid en het bedrijfsleven, het Vinkje op verpakkingen en de Schijf van Vijf. Al deze systemen bevatten afspraken of criteria voor de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker in producten. De systemen vertonen echter weinig samenhang: ze gebruiken verschillende productgroepen, voedingsstoffen en criteria.

Extra criteria

Volgens de commissie is het mogelijk om een getrapt systeem voor productverbetering te ontwikkelen. Dit houdt in dat per productgroep minimale eisen voor productverbetering (ten aanzien van zout, verzadigd vet, suiker, calorieën en vezel) worden bepaald die voor alle producten in die productgroep gelden. Daarnaast worden er extra criteria gedefinieerd voor producten die hier de beste resultaten in behalen. De commissie adviseert om een werkgroep van deskundigen de opdracht te geven het voorgestelde systeem technisch verder uit te werken.

Positieve ontwikkeling

Volgens Annet Roodenburg is het uitkomen van het rapport een positieve ontwikkeling. “Het laat zien dat de foodsector weer echt ambitieuze doelstellingen krijgt om producten te verbeteren. Nadat het Vinkje was afgeschoten werd dat gemist. Als commissie hebben we geadviseerd om voor een toekomstig systeem naar een breed draagvlak te streven. We hebben daarbij ook naar ervaringen in andere landen gekeken.”

Herformulering

Annet Roodenburg doet als lector veel onderzoek naar gezondheidsinnovatie in de voedingsmiddelensector. Ze richt zich onder meer op een gezonde productsamenstelling. Een van haar recente projecten is het herformuleren van voedingsmiddelen waarbij de focus ligt op de reductie van zout, suiker en (verzadigd) vet in vleeswaren en bakkerijproducten. Lees op onze website meer over dit project of lees het artikel dat recent op mdpi.nl verscheen over dit onderwerp