1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. HAS-studenten ontwikkelen model voor CO2-reductie rundvlees binnen Hutten catering

HAS-studenten ontwikkelen model voor CO2-reductie rundvlees binnen Hutten catering

Hutten catering heeft een enorme ambitie op het gebied van duurzaamheid: in 2024 klimaatneutraal en in 2030 klimaatpositief zijn. Met een breed portfolio aan producten voor zowel bedrijfscatering, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen als voor de horeca, retail en petrol is dat een flinke kluif. Daar kunnen zij dan ook alle hulp bij gebruiken. Daarom dienden zij een ‘challenge’ in voor vierdejaars HAS-studenten van de minor Challenge Sustainability.

HAS rundvlees CO2 reductieDe challenge van Hutten

Initiatiefnemers van de challenge bij Hutten zijn Frank Dobbelsteen en Rian Bouwman. Zij vertellen over hoe het project met de studenten tot stand kwam: ‘We willen als Hutten koploper zijn in de voedseltransitie en hebben de studenten van HAS Hogeschool gevraagd ons te helpen bij het vormgeven van een circulair voedselsysteem waarin we de keten willen ombuigen naar een kringloop.’

Studenten Tessa Veltman, Rob de Weerd, Sterre Offerman en Roy Hurkens van de opleiding Milieukunde namen deze opdracht aan. ‘We merkten dat Hutten echt een bedrijf is wat zichzelf continu wil verbeteren’, legt Sterre namens de groep uit. ‘Daarbij kwamen de thema’s circulariteit en landbouw heel erg terug in dit project en dat sprak mij erg aan’, vult Tessa aan.

Samen met Hutten hebben zij de opdracht concreet gemaakt en zo kwamen zij tot het idee om te kijken naar de CO2-footprint en daarbij te focussen op het product dat de grootste hoeveelheid CO2- uitstoot: rundvlees.

‘Na de analysefase hebben we de opdracht bijgesteld en werd het uiteindelijke vraagstuk steeds meer helder’, vertellen Frank en Rian verder. ‘De studenten gingen hier heel flexibel mee om hebben ons enorm geholpen om tot het eindresultaat te komen.’

De keten van rundvlees in kaart

De studenten gingen enthousiast aan de slag met het ontwikkelen van een rekenmodel waarmee Hutten de CO2 van de keten van rundvlees in kaart kan brengen. Om tot een CO2-score te komen, hebben de studenten verschillende factoren meegenomen in het rekenmodel, zoals de leeftijd, het gewicht en de slachtleeftijd van de koe, maar ook het voer dat de koe krijgt en nog een flink aantal andere factoren.

Frank: ‘Op deze manier kunnen we de algemene uitstoot uit een database vergelijken met de uitstoot van onze keten en weten we dus hoeveel impact (minder CO2-uitstoot) onze interventies hebben. Dit model geeft ons daarnaast zicht op welke factoren te beïnvloeden zijn door de boer en die een positieve impact hebben op de CO2-uitstoot. Dit geeft ons een goede basis in de zoektocht naar nieuwe leveranciers.’

Wat de opdracht voor de studenten extra leuk maakte, is dat Frank hen ook uitnodigde om mee het werkveld in te gaan: langs bij de boer en afspraken bij andere leveranciers zorgde ervoor dat zij hun input konden ophalen om het rekenmodel te ontwikkelen, maar gaf hen ook een goed beeld van het werkveld van Hutten.

Aanbevelingen

De uiteindelijke aanbeveling van de studenten richting Hutten is om ook te kijken naar leveranciers van dubbeldoelkoeien, zodat Hutten zowel de zuivel als het vlees bij dezelfde leverancier en zelfs van dezelfde koe kan gebruiken. Want als je de CO2 kunt verdelen over zuivel en vlees, kom je een stuk duurzamer uit. Dit hebben zij, samen met het ontwikkelde rekenmodel, uitgebracht in een adviesrapport dat zij aan Frank en Rian, maar ook aan de directeur van Hutten hebben gepresenteerd.

Op naar een verdere samenwerking

Frank en Rian: ‘We gaan het model nu uitrollen naar meerdere inkoopcategorieën. De studenten zijn gestart met rundvlees en we gaan nu met varken en kip aan de slag. Ze hebben dus een basis gelegd waar wij de komende jaren op kunnen voortbouwen.’

‘De samenwerking smaakt naar meer’, concluderen Frank en Rian. Na Tessa, Rob, Roy en Sterre zijn nu drie studenten van de opleiding Food Innovation gestart met hun afstudeerproject waarin zij het verpakkingsbeleid van Hutten gaan schrijven en implementeren. Met als doel ook hiermee minder CO2 uit te stoten. In september start er ook weer een nieuwe groep studenten die één van de andere duurzaamheidsthema’s gaat beetpakken. Ook HAS Hogeschool is enthousiast over een verdere samenwerking met Hutten en om de cateringbranche te helpen verder te verduurzamen.

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken
  • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie
  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn