1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. HAS Hogeschool en Vebego pakken samen maatschappelijke rol in de groensector

HAS Hogeschool en Vebego pakken samen maatschappelijke rol in de groensector

HAS Hogeschool en facilitair dienstverlener Vebego hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om structureel te gaan samenwerken. De vraagstukken waar de partijen mee aan de slag gaan, richten zich op maatschappelijke doelen binnen de groensector. Directeur Patricia de Cocq van HAS Hogeschool: “We hebben een gemeenschappelijke drive om positieve veranderingen te bewerkstelligen.” De eerste afstudeeropdracht gaat deze maand van start.

Onderzoekslijn

Als het gaat om onze leefomgeving zijn er verschillende ontwikkelingen gaande, onder meer het koppelen van de fysieke ruimte aan maatschappelijke opgaven en de vergaande participatie van gebruikers, bedrijven en andere betrokken organisaties. Deze ontwikkelingen worden nog versneld door de introductie van de omgevingswet en bijbehorende visies. Eén van de onderzoekslijnen waar HAS Hogeschool zich op focust, is de vertaling van maatschappelijk rendement – de invloed van een project op bijvoorbeeld omgeving en gezondheid - naar concrete inrichting en beheervoorstellen. Nieuwe kennis binnen deze onderzoekslijn heeft de HAS tot nu toe vooral met partnergemeenten vergaard. Door met aannemers en adviesbureaus samen te gaan werken wil de hogeschool hier verandering in brengen.

Intensief samenwerken met werkveld

HAS Hogeschool ziet veel toegevoegde waarde in het bieden van onderwijs waarbij intensief wordt samengewerkt met het werkveld. Directeur Patricia de Cocq: “Binnen de curricula van de diverse opleidingen wordt veel ruimte geboden voor vraagstukken uit het werkveld. Daarnaast houden we via samenwerking met bedrijven zicht op ontwikkelingen in de sector. Zo houden we de curricula relevant. Ook geven we op deze manier onze rol als kenniscentrum invulling. We verwachten dat de sector leefomgeving en natuur de komende jaren gaat groeien. Daarom gaan we de komende tijd actief op zoek naar meer strategische partners uit het werkveld.”

Kennisdeling breed oppakken

Familiebedrijf Vebego heeft met haar diverse groenbedrijven een stevige positie in de groensector. De dienstverlener adviseert, ontwerpt, realiseert en beheert de openbare ruimte voor regionale (semi)overheid, zorginstellingen, wooncoöperaties, bedrijven en particulieren. Het bedrijf heeft betekenisvol ondernemen hoog in het vaandel staan en committeert zich daarin – net als HAS Hogeschool – actief aan de Sustainable Development Goals (SDGs). “Binnen onze sector spelen allerlei ontwikkelingen, zoals het koppelen van de fysieke ruimte aan maatschappelijke opgaven en de vergaande participatie van gebruikers, bedrijven en andere betrokken organisaties”, zegt Bas Wijbenga. Hij is binnen Vebego verantwoordelijk voor Brouwers Groenaannemers. “We kijken ernaar uit om samen met HAS Hogeschool deze en andere vraagstukken op te pakken. Het zal onze impact verder vergroten.”

Eerste afstudeeropdracht

De komende jaren gaan HAS Hogeschool en de Vebego groenbedrijven structureel samenwerken via (afstudeer)projecten, stages, inspiratiedagen en de minor ‘Ruimteproef’. Vooral de opleidingen Management van de Leefomgeving, Geo Media & Design en Toegepaste Biologie zijn bij de samenwerking betrokken. Deze maand gaat de eerste afstudeeropdracht van start. Drie studenten gaan aan de slag met het ontwikkelen van een dashboard waarmee de bijdrage aan/ontwikkeling van gezonde en gelukkige (tevreden) inwoners gekwantificeerd wordt. Ook richten ze zich op het ontwikkelen van een (analyse-)model voor het bepalen van interventies voor een wijk specifieke dienstverleningsaanpak die bijdragen aan gezonde en gelukkige (tevreden) inwoners.