1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. HAS green academy start 79 onderzoeks-en ontwikkelprojecten met organisaties in de Food sector. Onderwijs en praktijk werken samen aan impact!

Onderwijs en praktijk werken samen aan impact in de food sector!

Op 6 februari jl. zijn er vanuit HAS green academy te Den Bosch en Venlo maar liefst 79 onderzoeks- en ontwikkelprojecten gestart met organisaties in de Food sector.

Projectteams gaan aan de slag met het werkveld om samen te werken aan het eerlijker, efficiënter, circulair en gezonder maken van voedsel. Met daarbij volop uitdagingen in de praktijk zoals prijsstijgingen van energie, schaarste van grondstoffen en een tekort aan personeel.

Publicatiedatum
16-03-2023

We zijn trots dat we relevante onderzoeken samen kunnen doen met diverse consortia, maar ook maatwerk projecten gaan uitvoeren voor individuele opdrachtgevers. We werken samen met bevlogen ‘start ups’ en voor gerenommeerde midden-tot-grote organisaties in de food sector. Van boeren, telers, machinebouwers, food verwerkende bedrijven in AGF, zuivel, vlees en vleesvervangers tot retailers en cateraars. Dit voor en met adviesbureaus, gemeenten, provincies, innovatiefondsen en onderzoeksinstellingen. 

Samen werken we aan impact!

Vanuit het cluster Food & Industry van HAS green academy zijn de 79 projecten gestart in de vorm van betaalde (beroeps)opdrachten. In een periode van 20 weken wordt er gewerkt met HAS experts bestaande uit lectoren, docenten, adviseurs, onderzoekers en 162 afstudeerders van de studierichtingen Food Innovation, Voedingsmiddelentechnologie en Milieukunde.

Thema’s van de projecten zijn ‘duurzaamheid’, bijvoorbeeld MVO beleid in de praktijk, het reduceren van voedselverspilling en hergebruik van afvalstromen tot verbeteren en monitoren van energie en watergebruik. Daarnaast is een populair thema ‘eiwit transitie’ met een breed scala aan onderzoeken, zoals de ontwikkeling van vleesvervangers en plantaardige-eiwit concepten voor diverse doelgroepen en marktsegmenten. Maar ook de combinatie met thema gezondheid. Zoals onderzoek naar gezonde, duurzame eiwitrijke voeding voor ouderen. Denk ook aan onderzoek naar gedrag en communicatie van groene gezondheid. En het stimuleren van biologische producten in de horeca tot en met een gezond personeelsrestaurant voor de zorg. Daarnaast meer gezondheid, vitaliteit en duurzaamheid in de catering. En het thema circulair met hierin een diversiteit aan projecten op het gebied van circulair verpakken. Er zijn ook veelbelovende projecten in het kader van optimaliseren van bestaande productie processen en kwaliteitssystemen. En innovatie projecten met ondernemende food bedrijven voor de ontwikkeling van nieuwe concepten, verpakkingen en producten.

Hiermee werken we samen aan een impactvolle beweging op weg naar een gezonde omgeving met voldoende gezond voedsel. Een ambitie die we alleen met de volle breedte van het werkveld van onderwijs, onderzoek, overheid en bedrijven waar kunnen maken. Daarom leggen we verbindingen met toegevoegde waarde tussen en met studenten, docenten, onderzoekers, professionals, ondernemers en beleidsmakers.

Wil je meer weten over onze projecten? Spelen er binnen jouw organisatie ook uitdagingen waar geen tijd of mankracht voor beschikbaar is? Heb jij een idee of een interessante opdracht en wil je aan de slag? Neem contact op met het cluster Food & Industry:

Koen Nouws Keij - senior adviseur, k.nouws@has.nl, 06 28045629

Maarten Luijf - senior adviseur, m.luijf@has.nl, 06 81880883

Gerlinde van Santen – senior adviseur,  g.vsanten@has.nl, 06 51534076

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 11: Duurzame steden en gemeenschappen
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken