1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. HAS en HZ pakken samen vraagstukken op in Living Lab Schouwen-Duiveland

HAS en HZ pakken samen vraagstukken op in Living Lab Schouwen-Duiveland

Studenten en docenten van HAS Hogeschool en van de Hogeschool Zeeland gingen op 14 februari gezamenlijk op excursie naar het eiland Schouwen-Duiveland. HAS Hogeschool en Hogeschool Zeeland werken samen in het Living Lab Schouwen-Duiveland aan vraagstukken rondom zout, zoute en zilte teelten. Tijdens de excursie kregen de studenten een beeld van de uitdagingen waar Schouwen-Duiveland mee te maken krijgt als het gaat om de beschikbaarheid van zoetwater voor de landbouw.

Multidisciplinaire insteek

De vragen in het Living Lab kunnen vanuit verschillende partijen komen. “Omdat deze vraagstukken om een multidisciplinaire insteek vragen, bekijken we per vraag wie er het beste mee aan de slag kan gaan”, vertelt Suzanne Wierckx van HAS Hogeschool. “HAS Hogeschool bekijkt de vraagstukken vanuit de kant van de agro, food en leefomgeving, Hogeschool Zeeland vanuit watermanagement en civiele techniek. Er zijn altijd meerdere aanknopingspunten. Het doel is sámen te komen tot waardevolle antwoorden op de vragen.”

Warme ontvangst

De excursie begon met een warme ontvangst op het gemeentehuis in Zierikzee, waar de studenten 2 presentaties kregen. Iemand van de gemeente gaf uitleg over de werkwijze en het belang van het Living Lab Schouwen-Duiveland. Het waterschap gaf aandacht aan het watersysteem Schouwen-Duiveland.

Vragen per gebied verschillend

Vanuit het gemeentehuis ging de tour verder langs 3 akkerbouwers die allemaal hun eigen visie gaven op de problematiek in de regio. Suzanne: “De omstandigheden waaronder de agrariërs produceren varieert enorm naar gelang het gebied op Schouwen-Duiveland waar we op dat moment waren: overtollig water in de zomer, geen zoetwater beschikbaar voor beregening, zoutwater in de sloten, zoetwater in de sloten… Het werd dus wel duidelijk dat de vraagstukken voor de landbouw per gebied anders zijn en dat dit dus niet met een simpele aanpak is op te lossen.” Als afsluiter reed de bus naar de Plompetoren voor een mooi uitzicht over Schouwen-Duiveland en de Oosterschelde.

Verschillende projecten

Binnen het Living Lab Schouwen-Duiveland lopen op dit moment meerdere projecten vanuit de HAS-opleidingen Geo, Media & Design, Management van de Leefomgeving en Toegepaste Biologie, en de HZ-opleiding Watermanagement. Een succesvol project dat eerder al afgerond werd is dit project over zilte teelt dat studenten aan het koningspaar mochten presenteren.