1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Dier- en veehouderijstudent Ivo van Dijk wint publieksprijs HAS Food Experience 2019

Dier- en veehouderijstudent Ivo van Dijk wint publieksprijs HAS Food Experience 2019

Het was een spannende strijd dit jaar: de publieksprijs van de FoodManShip Awards tijdens de HAS Food Experience op 5 februari. Uiteindelijk waren er 2 winnaars: Ivo van Dijk van de opleiding Dier- en veehouderij met zijn concept Duurzame droge worst van Dreug en Fokke Cornelissen, Raisa Hupsel, Kevin van Kuijk, Karen Dirks en Susan Ardts van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie met hun project Algae Food – Ovensnack & Bouillon. Het was de eerste keer dat er een student met de publieksprijs vandoor ging die geen Voedingsmiddelentechnologie of Food Innovation studeert.

Kees van Rooij, burgemeester van Meijerijstad reikte de publieksprijzen uit. Hij draagt HAS Hogeschool en de HAS Food Experience een warm hart toe, niet alleen als burgemeester van de food city van Noordoost-Brabant, maar ook als bestuurslid van de AgriFood Capital. Gedurende de hele HAS Food Experience konden bezoekers voor de publieksprijs stemmen op één van de vele projecten.

Dreug – Duurzame droge worst

Dreug is een duurzame droge worst die  wordt gemaakt van varkens die niet meer rendabel zijn voor boeren. Ivo: “Zij worden in de keten gezien als restproduct en daardoor krijgen de boeren een lage prijs bij verkoop. Ik betaal ze het dubbele van de marktprijs met als voorwaarde dat zij de extra opbrengst besteden aan de verduurzaming van hun eigen bedrijf. Ik werk zelf met een korte keten waardoor de prijs voor de wordt betaalbaar blijft. Eer om te winnen en een teken dat het werk gewaardeerd wordt.”

Algae Food – Bouillonpoeder en ovensnack

Algae Food bestaat uit 2 concepten: een kruidenbouillonpoeder en een vegetarische ovensnack. “We willen met het concept algen op een toegankelijke manier bekend maken bij de consument”, vertellen de studenten. “Dit doen we met behulp van zoutwateralgen. Bij de kruidenbouillon dienen de algen als smaakversterker, waardoor de hoeveelheid zout met 60% konden reduceren. Bij de ovensnack gebruiken we de algen als alternatieve eiwitbron. Het winnen van de prijs is een prachtige afsluiting van de dag!”

Ruim 200 aanstormende food professionals presenteerden tijdens de 11e editie van de HAS Food Experience vernieuwende projecten in het thema Today’s Food Challenges. Naast de publieksprijs werden in het kader van de FoodManShip Awards ook 4 juryprijzen uitgereikt. FoodManShip staat voor de unieke combinatie van creativiteit, ondernemerschap en food know-how, waarmee studenten zich kunnen onderscheiden in de markt. De winnaars werden geselecteerd door een vakjury aangevoerd door verschillende lectoren van HAS Hogeschool. Deze winnaars waren:

Redondo - Fry free & hybrid snack

Project van Inge Verbeek, Amy Leenaars, Sophie Willemsen en Pieke Schepers van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie in Den Bosch. De Redondo is een Mexicaanse frituurvrije snack die de studenten voor een bedrijf hebben ontwikkeld. “We waren enorm verrast toen we hoorden dat we de prijs gewonnen hadden”, zeggen de studenten. “Er spreekt waardering uit en daar zijn we trots op. We hebben veel geleerd van de opdracht. Deze dag was al belangrijk, maar door het winnen van de prijs is deze nog belangrijker geworden.”

The Green Muffin - Groentemuffin

Concept van Loekie Hofstee van de opleiding Food Innovation in Venlo. The Green Muffin is een groentemuffin in een to-go verpakking voor elk moment van de dag, gevuld met seizoensgroente. “Ik zie schoonheid in de Nederlandse seizoenen”, zegt Loekie Hofstee. “In de supermarkt liggen weinig producten die de consument meenemen in die seizoenen en dat zag ik een mooie kans. De muffin komt echt uit eigen keuken en is geschikt voor elk moment van de dag. Mijn doel is het product op de markt te brengen.”

t-zak - thee voor mannen

Concept van Rachelle ’t Hart van de opleiding Food Innovation in Den Bosch. t-zak is een pittige thee speciaal voor mannen. Rachelle ’t Hart: “Ik liep stage in en bedrijf met alleen mannen. Ik dronk als enige thee en merkte dat thee eigenlijk meteen aan vrouwen wordt gekoppeld. Daar wilde ik iets mee en daarom ontwikkelde ik thee voor mannen. Ik heb daarvoor met veel mannen contact gehad en echt samen met hen de smaken bepaald. Erg leuk om te winnen, ik geniet er heel erg van.”

Different Delicious – perencider

Concept van Eefje Willems van de opleiding Food Innovation Den Bosch. Different Delicious is een perencider gemaakt van reststromen. Eefje Willems: “Ik was erg gefrustreerd om het vele voedsel dat verspild wordt. Daar wilde ik mee aan de slag. Ik hou erg van goede wij en een drankje op het terras. Die twee heb ik in mijn concept gecombineerd. Ik heb veel onderzoek gedaan en gesproken met experts. Want goede cider maken is niet makkelijk. Ik ben trots op het winnen van de award, het is een opstap die me zeker verder kan helpen in de toekomst.”

Bekijk hier de foto's van de HAS Food Experience 2019!