1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Computer detecteert zieke koe aan de hand van foto kop

Computer detecteert zieke koe aan de hand van foto kop

Studenten van HAS green academy en Avans Hogeschool hebben samen met onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research een computer geleerd om symptomen van mond-en-klauweer (MKZ) te herkennen op pasfoto’s van koeien. Dit deden zij in een afstudeeropdracht en opvolgend minorproject.

koe

Wageningen Bioveterinary Research doet onderzoek naar de effectiviteit van vaccins tegen MKZ. Onderzoekers namen foto’s van de kop van koeien (vaarzen) uit deze vaccinatieproeven voor en tijdens de infectie. Studenten van de HAS en Avans zijn vervolgens met dat materiaal aan de slag gegaan om een proof-of-principle te ontwikkelen waarbij de computer symptomen van MKZ kan herkennen.

Publicatiedatum
05-05-2023

Proof-of-principle

Docentonderzoeker Gerben Hofstra van het lectoraat Precision Livestock Farming was nauw bij het  onderzoek betrokken. Hij zegt: “Het is mooi om te zien hoe de verschillende studenten vanuit hun eigen expertise hebben samengewerkt in dit project met als eindresultaat een werkend proof-of-principle. En de kers op de taart? Een wetenschappelijke publicatie.” 

Lees meer over het project