1. Home
  2. Meer HAS
  3. Nieuws
  4. Cateraard Appèl en studieverenging SustainaGear serveerden vlees noch vis op de Dag van de Duurzaamheid

Cateraard Appèl en studieverenging SustainaGear serveerden vlees noch vis op de Dag van de Duurzaamheid

Cateraar Appèl serveerde op woensdag 10 oktober alléén vegetarische én veganistische gerechten. Waarom? Omdat het de Dag van de Duurzaamheid was, de jubileumeditie. Overal in Nederland werden er op deze 10e editie activiteiten en evenementen gehouden die laten zien dat we duurzaamheid belangrijk vinden.

Studievereniging SustainaGear leverde vanuit HAS Hogeschool vestiging Den Bosch een bijdrage aan deze dag door in samenwerking met Op deze manier dragen we bij aan het verminderen van waterconsumptie en besparen we daarmee water.

Waarom vlees noch vis?

De wereldbevolking neemt toe, waardoor de vraag naar voedsel stijgt. Tegelijkertijd neemt het beschikbare zoetwater af. En laat dat nou één van de belangrijkste benodigdheden voor de productie van ons voedsel én onze voorzieningen zijn. De productie van groenten heeft vergeleken bij de productie van vlees en vis een veel kleinere impact op onze waterconsumptie. “Met de actie ‘vlees noch vis’ willen we de mate van waterconsumptie onder de aandacht brengen,” vertelt initiatiefneemster Chun Yan van Gaal, 3e jaars student Milieukunde en enthousiast lid van de studievereniging SustainaGear.

Overwegend positieve reacties

Cateraar Appèl serveerde die dag vega hamburgertjes, nori en wakame. Chun Yan had speciaal voor de gelegenheid ook zelf nog een heerlijke vegan cheesecake gebakken. “De meningen over de vegetarische en veganistische gerechten waren wisselend, maar de meesten waren positief,” zegt Chun Yan. “Ze vonden het een goed initiatief. Sommigen moesten wel eerst even wennen aan de vegan cheesecake, want de structuur is wat anders dan van een gewone cheesecake. Maar eenmaal gewend vonden studenten en medewerkers het erg lekker.” Chun Yan is zelf pescotariër. Dat wil zeggen dat ze geen vlees en gevogelte eet, maar wel af en toe vis. “Dat eet ik dan in het weekend, en daar kan ik dan ook echt van genieten. Ik zie het als ‘beloning’ voor het feit dat ik de rest van de week geen vlees en gevogelte heb gegeten. Want ik vind vlees wel heel lekker, maar ik eet het niet meer vanaf het moment dat ik wist wat de impact van vlees is op het milieu.”

Op weg naar een duurzame toekomst

De studievereniging ‘SustainaGear’ van de opleiding Milieukunde organiseert activiteiten en evenementen die in relatie staan tot de opleiding. Bij deze opleiding draait het om duurzaamheid. Maar wat is duurzaamheid? "Duurzaamheid is de ontwikkeling die aan de behoeften van de huidige generatie voldoet zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generatie in gevaar te brengen," aldus beschreven door de Brundtland Commission in 1987. Hopelijk zijn studenten en medewerkers door de smaakvolle gerechtjes geïnspireerd om er ook thuis mee door te gaan. Bijvoorbeeld één dag per week vlees noch vis? Zo gaan we samen op weg naar een duurzame toekomst!  

Heb je de vegan cheesecake gemist? Je kunt hem ook zelf maken!

De vegan cheesecake kun je ook makkelijk thuis maken! Hij bestaat uit slechts 7 ingrediënten:

- 200 gram medjouldadels zonder pit
- 120 gram rauwe walnoten
- 180 gram rauwe cashewnoten
- sap van 1 grote citroen
- 80 gram kokosolie
- 150 ml kokosmelk
- 120 ml ahornsiroop

Check het recept op de website van de Minimalist Baker