1. Home
 2. Hbo-opleidingen
 3. Voortraject Mijn Tussenjaar

In het kort

Een studiekeuze maken, maar hoe dan? De wereld is groot, er zijn talloze studies met aansluitend nog meer banen waar je uit moet kiezen. Wij begrijpen dat dit voor velen een moeilijke keuze is. En vergeet niet, jij bent niet de enige die hier mee rond loopt. Daarom starten we elk jaar in februari en oktober Mijn Tussenjaar, een groep mensen die ook voor deze lastige keuze staan. Je krijgt de vrijheid om je een half jaar te oriënteren op wat jij wil en kan. Het wordt een leuke en avontuurlijke periode waar je individueel en samen met je groepsgenoten erop uit gaat om je mogelijkheden te verkennen. Maar ook om jezelf te leren kennen. Wie ben ik? Wat wil ik? Hoe kom ik over? Je gaat op pad, loopt stage en organiseert excursies. Naast de groepsactiviteiten is er voldoende tijd om ook zelf persoonlijk invulling te geven aan jouw tussenjaar.
Start in
oktober
Taal
Nederlands
Leerweg
Deeltijd
Locatie
Venlo

Inhoud van Mijn Tussenjaar

Hoe ziet Mijn Tussenjaar eruit

We beginnen met een intake gesprek, een korte kennismaking. Daarna ga je kennis maken met je groepsgenoten en je coach. Je trekt een hele periode intensief met elkaar op, dus elkaar leren kennen en vertrouwen is belangrijk. We zien elkaar elke week 2 dagdelen in Venlo voor o.a. groepsactiviteiten, persoonlijke coaching en bespreken van ervaringen.

Verder ga je erop uit! Ervaren hoe het elders is en wat bij jou past. De rest van de week vul je individueel en samen in. Dat kan vanuit Venlo, maar hoeft niet.

Denk hierbij aan rondkijken bij andere scholen of bedrijven, meegaan met excursies, meewerkstages, het doen van bodemonderzoek bij uitwaarden van de Maas, high tech bedrijf of handelaar in tropische producten bezoeken of andere activiteiten. Het mag allemaal.

Je maakt een plan met wat je allemaal wilt gaan doen en ervaren in je tussenjaar. Dit plan stel je zo nu en dan bij, omdat je ook steeds weer nieuwe dingen hebt gezien. Geen wonder met zo veel enthousiastelingen bij elkaar.

Brede oriëntatie

Zoals hierboven al beschreven, kom je twee dagdelen in de week samen met de andere van de groep naar Venlo. De rest van de week ga je er op uit. De sky is the limit. Je gebruikt ons netwerk van contactpersonen, bedrijven en scholen. Maar ook jouw eigen netwerk en van je groepsgenoten om overal binnen te kunnen kijken of met een stage mee te kunnen doen. Je zult zien, aan het einde van Mijn Tussenjaar ken je echt veel mensen en kennen zij jou. En niet te vergeten, jij kent jezelf ook veel beter!

Startdatum

De nieuwe datum is nog niet bekend.

Duur

Het traject duurt 18 weken. Verder zijn de uren als volgt verdeeld:

Contacturen: 8 per week
Oriëntatie: 8 per week
Zelfstudie: 8 per week

Kosten

Voor deelname aan het gehele programma van 18 weken, inclusief begeleiding, betaal je €1.000. Daarnaast komen er nog kosten bij voor het studiemateriaal. Deze worden geschat rond de €100.

Let op:

Mijn Tussenjaar wordt nu ontwikkeld met de partnerbedrijven en -scholen. Het programma en kosten staan daarmee nog niet helemaal vast, waardoor daadwerkelijke kosten iets kunnen afwijken dan nu vermeld. Daarnaast is het van belang dat een minimum aantal studenten zich aanmelden. Bij te weinig aanmeldingen kunnen we het traject helaas niet starten. Dit laten we uiteraard tijdig weten.

Vooropleiding

havo

havo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek
vwo

vwo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek
mbo

mbo

Toelaatbaar met het volgende niveau:

 • Niveau 4

Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Volg dan het Young Professionals Traject, speciaal voor mbo-studenten!

In Mijn Tussenjaar heb ik vooral geleerd wie ik zelf ben. Aan de andere kant ga je ontdekken welke opleiding bij je past, door het doen van verschillende excursies of stages. Het was een geslaagde tijd en vooral ook gezellig!
Bjorn
Deelnemer Mijn Tussenjaar

Onze partners:

Vestiging(en)

 • Venlo

  Spoorstraat 62
  59111 KJ Venlo

  has@has.nl

  088 890 3600

  Achterzijde HAS Hogeschool gebouw Venlo

  Venlo