1. Home
 2. Bedrijfsopleidingen
 3. Opleiding Toekomstgericht ondernemen in de boomkwekerij

Toekomstgericht ondernemen in de boomkwekerij

In het kort

Nederlandse boomkwekerijen groeien en zijn innovatief, maar staan voor uitdagingen zoals duurzaamheid en digitalisering. Voor succes in deze sector zijn naast groene vingers ook diverse ondernemerskwaliteiten essentieel. In deze opleiding ga je hiermee aan de slag.
Start
12 september 2024
Duur
10 dagen
Taal
Nederlands
Locatie
Op locatie
Investering
Kostendetails

Over de cursus

Boomkwekerijen vormen een dynamisch onderdeel van de Nederlandse tuinbouw. Het gaat goed in en met de sector. Het areaal stijgt licht en er is zelfs een toename van het aantal bedrijven sinds 2020. Wel staat de sector voor verschillende uitdagingen en kansen door de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, digitalisering, klimaatverandering, urbanisatie, arbeidsmarktkrapte en internationalisering. Door hier continu op in te blijven spelen, zijn Nederlandse boomkwekerijen voorloper in innovatie en blijven ze concurrerend op zowel nationale als internationale markten. Het hebben van alleen groene vingers is dus allang niet meer genoeg. Als ondernemer moet je een veelvoud aan kwaliteiten hebben. De eisen aan ondernemerschap en leiderschap zijn dan ook sterk verhoogd de afgelopen jaren. Investeren in je eigen ondernemerschapscompetenties, bewust stilstaan bij de vraag waar jouw bedrijf zich over tien jaar bevindt, zijn heel erg belangrijk. In deze opleiding gaan we hiermee aan de slag om een toekomstbestendig en duurzaam bedrijf te creëren.

Wat kun je na de opleiding?

Na het volgen van de opleiding Toekomstgericht ondernemen in de boomkwekerij kun je:

 • Concrete actieplannen ontwikkelen gebaseerd op je leerdoelen en ondernemersprofiel.
 • Inzicht verkrijgen in maatschappelijke ontwikkelingen en hun impact op de sector.
 • Strategische keuzes maken voor de lange termijn van je bedrijf.
 • Personeelsmanagement optimaliseren, inclusief werving, selectie en leiderschapsvaardigheden.
 • Risico's identificeren, beoordelen en beheerstrategieën implementeren.
 • Financieel management verbeteren met focus op liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit.
 • Een financiële planning en fiscale aspecten begrijpen en toepassen.
 • Je vorderingen en veranderingen presenteren en intervisie gebruiken voor verdere groei.

Over de opleiding

Inhoud van de opleiding

10 plenaire bijeenkomsten

De plenaire bijeenkomsten zijn opgedeeld in 5 modules:

 • Maatschappij en jij (1 les)
  Er speelt van alles in de wereld. Thema’s als urbanisatie, klimaatverandering, technologische ontwikkelingen, etc. hebben allemaal invloed op de sector. Ze zitten vol met kansen die de sector kan grijpen, maar ook met uitdagingen die we aan moeten gaan. We bekijken dit in deze module vanuit een kansrijk perspectief.
  Wat zijn de (toekomstige) ontwikkelen binnen de boomkwekerij? Wat speelt er op politiek gebied, op wet- en regelgeving, technische innovaties en welke maatschappelijke ontwikkelingen zijn relevant voor de sector. Waar liggen jouw kansen hierin en waar liggen jouw uitdagingen als je een paar jaar vooruit kijkt?

 • Strategievorming (3 lessen)
  We kijken in deze module naar het langetermijnperspectief van je eigen bedrijf. We staan bewust stil bij de ontwikkelingen die er zijn en welke invloed dit heeft op jouw bedrijf en op de keuzes waar je voor staat op de langere termijn.
  De traditionele familiebedrijven worden groter, de omgeving waarin je je bevindt wordt complexer. Dit maakt het maken van strategische keuzes niet altijd makkelijk. Dit vraagt kennis van jou op meerdere bedrijfskundige vlakken. En als je dan een keuze hebt gemaakt, welke stappen ga je dan zetten? Hoe pak jij het aan? Veranderen klinkt soms als iets groots, maar dat hoeft niet zo te zijn. We staan samen stil bij de keuzes voor jouw bedrijf, hoe zorg je ervoor dat jij als ondernemer de koers in gaat zetten en blijft volgen ondanks dat de dagelijkse taken op het bedrijf gewoon doorgaan?

 • Personeel en arbeidsmanagement (2 lessen)
  Personeel is het kapitaal van je bedrijf. Goed personeelsmanagement zorgt ervoor dat de operationele processen soepel verlopen en dat medewerkers de ondersteuning en middelen krijgen die ze nodig hebben om succesvol te zijn. In deze module leer je onder andere hoe je goed personeelsmanagement inbedt in jouw bedrijf.  We kijken bijvoorbeeld naar werving en selectie, de uitzendbranche, waarderingsgesprekken en naar de wijze van beloning. .Als ondernemer heb je een belangrijke rol daarin als leider. Wat voor leider ben je en wat is er binnen jouw bedrijf nodig aan leiderschap? Dat klinkt je misschien zwaar in de oren, maar als je personeel in dienst hebt, is dat zeker aan de orde. Sterk leiderschap kan bijvoorbeeld helpen bij het creëren van een positieve en inspirerende werkomgeving, waardoor het gemakkelijker wordt om personeel aan te trekken en te behouden.Het doel is om het personeelsbeleid van jouw bedrijf overeen te laten komen met het strategisch plan van het bedrijf. Centrale vraag daarbij is, zijn alle gewenste kwaliteiten bij jouw mensen aanwezig om de strategische doelen te kunnen behalen.

 • Risicomanagement (1 les)
  Risicomanagement speelt een cruciale rol in de boomkwekerijsector, waar ondernemers worden geconfronteerd met een breed scala aan potentiële risico's (q-organismen, handelsvoorraden, klimaat, sanctielanden, etc.) die van invloed kunnen zijn op de operationele activiteiten, financiële gezondheid en reputatie van je bedrijf en de sector. Door proactief risico's te identificeren, te beoordelen en effectieve beheerstrategieën te implementeren, kunnen boomkwekerijen veerkrachtigere en duurzamere bedrijfsmodellen ontwikkelen. In deze module leren we je hoe je de risico’s in kaart brengt voor jouw bedrijf en hoe je hier op kunt acteren.

 • Financieel management (2 lessen)
  Een financieel gezond bedrijf is cruciaal voor de levensvatbaarheid, de groeipotentie en het vermogen om met tegenslagen om te gaan. In deze module krijg je meer begrip van en inzicht in de liquiditeit, de solvabiliteit, rentabiliteit en de operationele efficiëntie. We maken aan de hand van je strategisch plan een financiële planning voor het bedrijf voor de komende jaren. Daarbij wordt de rentabiliteit van het bedrijf nader bekeken en analyseren we welke investerings- en financieringsmogelijkheden er zijn voor je bedrijf. Hoe beoordeelt een bank jouw plannen? Tevens gaan we in op belangrijke fiscale aspecten van de bedrijfsvoering.

 

 • Na een aantal maanden komen we terug bij elkaar tijdens de Terugkomdag. Je presenteert er kort wat je gedaan hebt tijdens en na de opleiding. Wat heb je geleerd en wat is er veranderd? Samen bespreek je waar je tegen aanloopt. Handvatten om verder door te pakken, krijg je middels intervisie.

Individueel assessment en coachingstraject

Naast de 5 modules krijg je de mogelijkheid om een ondernemerschapsassessment te doen. Wij werken hierbij met de DISC-profielen. Het geeft je inzicht in jezelf als persoon in relatie tot je ondernemerschapskwaliteiten. Je wordt hierin gedurende het traject bijgestaan door een persoonlijke coach, die je helpt jouw uitdagingen te realiseren en de opleiding om te zetten in concrete actieplannen.

Voorafgaand aan het traject vragen wij je om thuis een DISC-test te doen. Alle informatie hierover ontvang je voorafgaand aan de opleiding.  De resultaten van de test ontvangen jij en jouw coach via de mail in een rapport.

In een eerste coachingsgesprek worden de resultaten met je besproken. De spreekwoordelijke spiegel houden we je voor. In dit gesprek stel je ook samen met je coach persoonlijke leerdoelen op.  

In een tweede en derde coachgesprek ga je met je coach in gesprek over je persoonlijke leerdoelen in relatie tot de ontwikkeling van je bedrijf. Een van de belangrijke punten is het geleerde in de sessies om te zetten in acties en resultaten voor je eigen bedrijf uiteraard gerelateerd aan je persoonlijke ontwikkelpunten.

Voor wie

Je bent ondernemer, mede-eigenaar of bedrijfsopvolger van een boomkwekerij en je wil investeren in jezelf en je bedrijf.
Om er zeker van te zijn dat je past in de opleiding en de opleiding bij jou past, vindt er een korte intake plaats.

Begeleiding

De lessen krijg je van verschillende ervaren HAS-docenten.

Naast de modules van de opleiding krijg je de mogelijkheid om een ondernemerschapsassessment te doen. Wij werken hierbij met de DISC-profielen. Het geeft je inzicht in jezelf als persoon in relatie tot je ondernemerschapskwaliteiten. Je wordt hierin gedurende het traject bijgestaan door een persoonlijke coach, die je helpt jouw uitdagingen te realiseren en de opleiding om te zetten in concrete actieplannen.

Praktische info

Wat heb je nodig om deze opleiding te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en opleidingsdata

De opleiding Toekomstgericht ondernemen in de boomkwekerij gaat 12 september 2024 van start!

Let op: Deze opleiding wordt verzorgd in de omgeving van het Laanboomhuis. Dit zal de thuisbasis zijn. Ter inspiratie proberen we zoveel mogelijk op locaties van deelnemers te zijn.

De lesdagen zijn als volgt:

 • 12 september 2024
 • 26 september 2024
 • 10 oktober 2024
 • 17 oktober 2024
 • 31 oktober 2024
 • 09 januari 2025
 • 23 januari 2025
 • 06 februari 2025
 • 20 februari 2025
 • 12 juni 2025

In totaal bestaat de opleiding uit 10 bijeenkomsten van 16.00-21.00 uur, een individueel ondernemerschapsassessment en drie individuele coaching sessies.
Hiermee heeft de opleiding een doorlooptijd van 6 maanden. 

Data voor de coaching gesprekken worden met jou persoonlijk afgestemd.

 

Toelatingseisen

Deelnemers moeten een MBO 4 werk- en denkniveau hebben, verkregen door scholing en ervaring.
Na aanmeldingen nemen we contact met je op voor een kort gesprek om te kijken of je past binnen de opleiding.

Afronding van de opleiding

Na afloop van de opleiding ontvang je een bewijs van deelname.

Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
12 september 2024
Investering
€ 3.565,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 3.295,00
Cateringarrangement
€ 270,00
Totaalprijs
€ 3.565,00
excl. BTW
 • Kosten voor boeken worden los gefactureerd. 
 • Indien een cateringarrangement van toepassing is, wordt dit benoemd. 
 • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
 • Alle overige kosten, zoals een cateringarrangement, worden belast met 9% btw.

Vragen? Neem contact met ons op!

Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met:

Sustainable Development Goals

 • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
 • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
 • Sustainable Development Goal 8: Eerlijk werk en economische groei
 • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie