1. Home
 2. Bedrijfsopleidingen
 3. Incompany en maatwerk
 4. Incompany plantenfysiologie voor crop solutions

Incompany plantenfysiologie voor crop solutions

Crop Solution is een landelijk samenwerkingsverband tussen verschillende agrarische organisaties, waaronder CZAV. Adviseurs helpen boeren met teeltadvies en verkopen bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Individueel zijn de leden van Crop Solution klein, maar gezamenlijk zijn ze behoorlijk groot. Hierdoor kunnen ze onder andere slimmer inkopen en zich ontwikkelen en verbeteren. Vanuit het samenwerkingsverband worden cursussen ook georganiseerd, zo ook deze cursus Plantenfysiologie.

Wij spraken opdrachtgever Jos Smallegange en cursist Joris Wisse over hun ervaringen met de cursus Plantenfysiologie.

NAAR WAT VOOR OPLEIDING WAS JE OP ZOEK?

Jos Smallegange: “We zien de wereld van middelen die we kunnen en mogen gebruiken, snel veranderen. Er wordt steeds meer gewerkt met bio-stimulanten en groene middelen. Die middelen worden ook steeds selectiever. Het is dus belangrijk dat je achtergrondkennis hebt van hoe een plant werkt. Zo kun je ook beter begrijpen hoe die middelen werken.

“Wij moeten de teler helpen het beste uit zijn teelt te halen, dus wij moeten ook weten welk middel ze het beste kunnen inzetten. De achtergrondkennis die de cursus Plantenfysiologie biedt, helpt daarbij. Middelenleveranciers hebben altijd een verkooppraatje, deels informatief, deels verkoop. Als adviseur moet je zelf weten hoe het zit. Zo kun je beoordelen of een middel van toegevoegde waarde kan zijn.”

“Veel van onze collega’s hadden al deelgenomen aan de cursus Plantenfysiologie. Zij gaven aan dat het een interessante cursus was, die past bij onze behoefte.  Daarom hebben we ervoor gekozen om deze cursus Incompany te laten uitvoeren. Ook als instelling heeft de HAS een goede naam. Veel van onze adviseurs en telers kome van de HAS. We zijn op zoek naar achtergrondinformatie die praktisch toepasbaar is, dat is iets waar de HAS ons mooi mee kan helpen.”

WAT WILDE JE MET DE OPLEIDING BEREIKEN?

“Als we kijken naar de toekomst dan zien we een aantal thema’s die belangrijk voor ons worden. De landbouw zal gaan veranderen. Er zal minder gebruik worden gemaakt van o.a. meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Ook het klimaat verandert."

“Die thema’s kwamen in de cursus prima terug, zeker als het gaat over DNA en belichting. Telen zonder daglicht sluit ook zeker aan bij de toekomst en innovatie. Bij het onderdeel bodem en bemesting zien we nog mogelijkheden. Tegenwoordig zie je veel bodemscanners, waarmee ze de conditie van de bodem in beeld kunnen brengen. Dat was misschien ook interessant geweest.”

“We krijgen veel fabrikanten over de vloer of vertegenwoordigers van nieuwe producten. Het is heel belangrijk dat onze mensen, die dit verhaal beoordelen, kunnen teruggrijpen op hun eigen basiskennis. Hoe werkt een plant nu eigenlijk? Wat doet een plant? En klopt dat met het verhaal dat deze persoon hier staat te verkondigen?”

WAT HEEFT DE OPLEIDING JE OPGELEVERD?

Cursist Joris Wisse: “Het was wel fijn dat er een breed scala aan docenten was, dat niet de hele cursus door dezelfde docent gegeven werd. We hebben in totaal vijf docenten gehad. Het was een mooie mix van praktijk en theorie. Ook hebben we wat practica gehad in het lab. Het niveau was hoog, maar daar hadden we ook op gehoopt. We hebben echt de verdieping kunnen maken.”

“Crop Solution werkt voor verschillende sectoren, van akkerbouw tot fruit en tuinbouw. Dat maakte onze groep cursisten ook divers. Ik denk dat het voor sommigen wel aanpoten was, maar dat verschilde ook weer per onderwerp. Teruggrijpen naar je basis doe je in feite elke dag en dit heeft de zaak we weer even op scherp gezet. Als een fabrikant een slecht verhaal heeft, grijp ik nu wel in. En ook naar telers toe helpt deze kennis mij om de dingen goed uit te leggen of mijn advies te onderbouwen.”

 • foto Anouk van Rossum

  ir. A.M.L. (Anouk) van Rossum

  Coördinator zakelijke dienstverlening Agri & Business

  A.Rossum@has.nl
  A.Rossum@has.nl

Opdrachtgever Jos Smallegange / Crop Solutions