1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Masterclass Biologische landbouw

Masterclass Biologische landbouw

In het kort

Denk je aan omschakeling naar biologisch? Ben je nieuwsgierig naar welke goede punten uit de biologische landbouw je kan toepassen in je gangbare landbouwbedrijf? Of ben je student en wil je na jouw studie iets doen met biologische landbouw? Dan ben je van harte welkom. De masterclass bestaat uit 4 dagdelen en is gratis te volgen bij Curio in Breda.
Start
5 maart 2024
Duur
14 uur
Locatie
Op locatie

Overstappen naar biologische landbouw

Dat doe je niet zomaar.

  • Past het bij mij als ondernemer?
  • Past het bij mijn bedrijf, welke stappen moet ik dan zetten, wat houd ik onder de streep over?
  • Welke knelpunten kom je tegen en hoe los je die op.

Allemaal vragen die spelen bij zo’n overweging.
Denk je aan omschakeling naar biologisch? Of ben je nieuwsgierig naar welke goede punten uit de biologische landbouw je kan toepassen in je gangbare landbouwbedrijf? Dan ben je welkom bij deze masterclass.

 

Over de masterclass

Inhoud van de masterclass

Dagdeel 1 (gezamenlijk)

1a) Biologische landbouw wat is dat eigenlijk? Een introductie

Wat moet een gangbare ondernemer veranderen om biologisch te worden? Hier schetsen we de belangrijkste uitdagingen en vragen waar ondernemers die denken aan omschakeling/een omschakeling maken tegenaan lopen.
Belangrijke uitdagingen/opgave zijn:
- Te weinig grond/Te intensief
- Eiwitopgave.
- Reductie antibioticagebruik/chemische middelen en meststoffen
- Biodiversiteit
- Effecten op productie
- Keten en markt

Korte vs lange termijn
Dit is een belangrijk punt waar aandacht aan gegeven moet worden. Welke investering vergt het op korte termijn/wat levert het op op de lange termijn?


1b) Grond en Samenwerking

In dit deel bespreken met het knelpunt ‘grond’. Veel ondernemers in de veehouderij hebben op dit moment te weinig grond voor de mate waarin ze veeteelt bedrijven om over te schakelen op biologisch. Er zijn verschillende mogelijkheden om hier mee om te gaan. Minder intensief boeren kan, maar is niet per definitie noodzakelijk. Je kunt ook denken aan samenwerken met partijen als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of andere Terrein Beherende Organisaties, samenwerken met je buurman akkerbouwer, etcetera. Hoe werkt dat? Welke stappen kun je zetten? Ook overschakelen naar biologische landbouw vergt een investering in omschakeling van de 'grond' door deze een aantal jaren biologisch te gebruiken, maar de producten zijn nog niet biologisch.

Dagdeel 2

2a) Eiwit

De meerprijs voor gmo-vrije soja is flink opgelopen. Daardoor is de prijs van sojaschroot afkomstig van niet-genetisch gemodificeerde sojagewassen nu bijna twee keer zo hoog als regulier sojaschroot. Voor veehouders die alleen voer met gmo-vrije grondstoffen mogen gebruiken, betekent dit fors hogere voerkosten. Hoe kun je zelf je eigen krachtvoer/eiwit produceren? Wat moet ik dan telen? Of hoe kan je als akkerbouwer inspelen op deze grotere vraag? Hoe kun je hierin als veehouder en akkerbouwer op een goede wijze samenwerken?

2b) zonder antibiotica /gewasbeschermingsmiddelen

Hier splitst de groep zich.
Waar loop je tegen aan als je geen antibiotica meer mag gebruiken? Moet ik een dier laten lijden? Zijn er robuustere rassen waardoor antibiotica sowieso veel minder/niet nodig is?

Waar loop je tegen aan als je geen gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest meer mag gebruiken? Hoe moet ik mijn teeltplan aanpassen? Welke gewassen passen dan in mijn teeltplan en hoe zorg ik door een goede bodem en bemesting voor weerbare gewassen?

Dagdeel 3

3a) Biodiversiteit neemt toe op biologische bedrijven

Je vermindert de kans op ziekten en plagen en door het gebruik van meer vlinderbloemigen heeft dit een mogelijk een positief effect op het stikstofgebruik en verminderde stikstofuitstoot.

3b) Vragen die leven bij de deelnemers

Het tweede gedeelte van dit dagdeel gebruiken we om in te gaan op vragen die leven bij de deelnemers? Zijn er technische onderwerpen die meer diepgang nodig hebben volgens de deelnemers? Zijn er zaken onvoldoende belicht geweest? Had een deelnemers graag aan willen sluiten bij het dagdeel 2b? Kortom speelruimte om in te gaan op vragen uit de groep. Deze worden opgehaald tijdens het eerste en tweede dagdeel.

Dagdeel 4

4a) Biologische landbouw vraagt een omschakeling

Afhankelijk van of je akkerbouwer of veehouderij bent en welke gewassen je teelt, duurt het 1, 2 of 3 jaar. Een jaar of jaren waarin de inkomsten minder zullen zijn dan regulier. Hoe vang je dat op? Wat levert het qua productie sowieso minder op op de korte termijn en wat zijn juist de voordelen op de langere termijn?
Hoe kun je een gezonde boterham verdienen met een biologisch bedrijf?

4b) Afzet, consument en keten

Hoe ziet de afzetmarkt voor biologische landbouw eruit? Hoe beweegt de consument zich in het biologische landschap? Hoe kun je met ketenverkorting een meerprijs voor je product realiseren?
Belangrijk om inzicht te hebben in de afzetkant. Zeker als je zelf de regie meer in eigen hand wil nemen.

Voor wie?

De masterclass is bedoeld voor zowel studenten geïnteresseerd in biologische landbouw als ondernemers met een akkerbouw-, melkvee- en/of intensief veeteeltbedrijf.

Daarnaast zijn docenten die zich meer willen verdiepen in de biologische landbouw ook van harte welkom.

Begeleiding

Wij gebruiken de volgende elementen in de opbouw:

  • Interactie. Veel ruimte voor discussie/netwerken en ervaringen uitwisselen.
  • Delen van Best Practices. We laten agrarisch ondernemers aan het woord die bezig zijn met de  omschakeling of al omgeschakeld zijn.

Hoe hebben zij het ervaren? Waar lopen zij tegenaan? Wat heeft het opgeleverd? Niet alleen agrarisch ondernemers, maar ook partijen uit de keten. Denk aan de financiers, afnemers van biologische producten, etcetera. 


Werkvorm

Een aantal dagdelen volg je samen omdat er veel kansen liggen op het gebied van samenwerking tussen bijvoorbeeld een akkerbouwbedrijf en een veeteeltbedrijf. Op andere momenten splitst de groep als het bijvoorbeeld gaat over gewassen of robuustere dieren.

Deze masterclass is een samenwerking van HAS green academy met Yuverta en Curio en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Brabant.

Praktische info

Wat heb je nodig om deze cursus te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en data

De data voor de bijeenkomsten zijn:

  • Dinsdag 5 maart 2024 van 18.30 – 22.00 uur
  • Dinsdag 12 maart 2024 van 18.30 – 22.00 uur
  • Dinsdag 19 maart 2024 van 18.30 – 22.00 uur
  • Dinsdag 26 maart 2024 van 18.30 – 22.00 uur

De bijeenkomsten vinden plaats op locatie van Curio in Breda.

Het programma ziet er als volgt uit:

Bijeenkomst 1: 5 maart 2024

14.30u – Inloop met koffie
15.00u – Introductie: Wat is biologisch?
15.30u – Presentatie Siebe van de Commert
16.00u – Rondleiding door Siebe
16.30u – Afronding

 

Bijeenkomst 2: 12 maart 2024

14.30u – Terugblik op vorige bijeenkomst
14.45u – Natuurlijke veehouderij
16.00u – Biodiversiteit
16.30u – Afronding

 

Bijeenkomst 3: 19 maart 2024

14.30u – Terugblik op vorige bijeenkomst
14.45u – Financieel, afzet en de keten
15.30u – Regelgeving
16.30u – Afronding

 

Bijeenkomst 4: 26 maart 2024

14.30u – Inloop met koffie
15.00u – Presentatie: Bio in de polder
15.30u – Rondleiding
16.00u – Afronding

 

Studiebelasting

De masterclass bestaat uit 4 dagdelen.

Afronding van de masterclass

Na afloop van de ontvang je een bewijs van deelname aan de masterclasses Biologische landbouw.

Prijsspecificatie
De masterclass is kosteloos.
Wij proberen voedselverspilling te voorkomen.
Indien je er niet bent terwijl je wel bent aangemeld, brengen we € 20,00 in rekening per keer dat je er niet bent voor de gemaakte kosten voor de maaltijden.

Interesse in deze masterclass?

Vragen? Neem contact met ons op.

Deze masterclass wordt mogelijk gemaakt door

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 6: Schoon water en sanitair
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie