1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Workshop Inleiding in Plantaardige Eiwitten

Workshop Inleiding in Plantaardige Eiwitten

In het kort

Door de groei van de wereldbevolking en de noodzaak van duurzame oplossingen worden steeds meer plantaardige eiwitten toegepast in plaats van dierlijke eiwitten. Vaak is het niet eenvoudig om met plantaardige eiwitten de gewenste producteigenschappen te bereiken. In de workshop Inleiding in Plantaardige Eiwitten zie je de (on)mogelijkheden van toepassing van verschillende plantaardige eiwitten en leer je meer over de aspecten van de verschillende eiwitten. De workshop is een inleidende kennismaking met eiwitten en bestaat uit een gedeelte theorie en een gedeelte practicum waarin je zelf aan de slag gaat.
Start
14 mei 2024
Duur
1 dag
Taal
Nederlands
Locatie
Den Bosch

Over de cursus

Door de trend naar meer plantaardige voedingsmiddelen is er behoefte aan plantaardige eiwitten die dezelfde functionaliteiten bezitten als dierlijke eiwitten. Bij de productie van voedingsmiddelen worden eiwitten vaak gebruikt voor verschillende technologische doeleinden zoals emulgeren, binden, schuimvorming, verdikken, flavour, eiwitverrijking, textureren en stabilisatie. In veel gevallen worden hiervoor dierlijke eiwitten gebruikt, zoals melkeiwitten, ei-eiwit en gelatine. Vaak is het niet eenvoudig om met plantaardige eiwitten een vergelijkbare smaak en textuur te verkrijgen. Het begrijpen van de functionaliteit van plantaardige eiwitten is nodig om het vervangen van dierlijke eiwitten mogelijk te maken. De workshop bestaat uit een gedeelte theorie en een gedeelte practicum waarin je zelf aan de slag gaat.

Wat kun je na de workshop Inleiding in Plantaardige Eiwitten?

Na het volgen van de workshop Inleiding in Plantaardige Eiwitten:

  • Kun jij de functies van eiwitten in voedingsmiddelen uitleggen.
  • Heb je inzicht in mogelijkheden en onmogelijkheden van verschillende toepassingen van plantaardige eiwitten.
  • Kun jij de kennis toepassen op jouw eigen producten.

Over de workshop

Inhoud van de workshop

De workshop is een kennismaking met eiwitten. In deze workshop wordt uitgebreid toegelicht welke functies eiwitten hebben in een voedingsmiddel en welke plantaardige eiwitten geschikte alternatieven zijn voor verschillende toepassingen. Ook ga je zelf aan de slag in het praktische gedeelte van de workshop met diverse functionele eigenschappen van verschillende plantaardige eiwitten.

Voor wie

De workshop Inleiding in Plantaardige Eiwitten is interessant voor iedereen die te maken heeft met de toenemende vraag naar plantaardige eiwitten in producten, zoals productontwikkelaars, category managers, voedingskundigen en marketeers. Je leert wat de rol van eiwitten is in de voedingsmiddelen. Deze kennis kan direct worden toegepast op jouw eigen producten of productcategorieën. 

Begeleiding

De workshop Inleiding in Plantaardige Eiwitten wordt verzorgd door:

De kwaliteit, smaak en de houdbaarheid van de producten moet hetzelfde blijven. Bij het aanpassen van de receptuur komen echter vaak technologische problemen naar boven. In deze workshop krijgen cursisten daarom zowel theoretische als praktische informatie over de (on)mogelijkheden van eiwitvervanging.
Gerlinde van Santen
docent en senior adviseur bij de opleiding Voedingsmiddelentechnologie

Praktische info

Wat heb je nodig om deze workshop te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

De workshop Inleiding in Plantaardige Eiwitten vindt plaats op dinsdag 14 mei 2024 op onze locatie in Den Bosch.

De workshop bestaat uit 1 bijeenkomst van 09.00 tot 17.00 uur en vraagt daarnaast om ongeveer 2 uur aan voorbereidingstijd.

Afronding van de cursus

Na afloop van de workshop ontvang je een bewijs van deelname van HAS green academy.

Toelatingseisen

Voor deze workshop heb je tenminste nodig:

  • Mbo werk- en denkniveau.
Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
14 mei 2024
Investering
€ 724,50
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 695,00
Cateringarrangement
€ 29,50
Totaalprijs
€ 724,50
excl. BTW
  • Indien een cateringarrangement van toepassing is, wordt dit benoemd. 
  • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
  • Alle overige kosten, zoals het cateringarrangement worden belast met 9% btw.

Vragen? Neem contact met ons op!

Lectoraat Eiwittransitie in voeding

Deze workshop is gelinkt aan het lectoraat Eiwittransitie in voeding. Dit lectoraat heeft een focus op toepassing van plantaardige eiwitten en verkenning van alternatieve eiwitten zoals cellulaire agricultuur en insecten.

Lectoraat Eiwittransitie in voeding

In het nieuws

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie